Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Szakítás Francziaország és a pápaság közt

Történelmi fontosságú esemény, hogy julius 30-ikától kezdve a franczia állam és a római szentszék közt megszakadt minden érintkezés. Érvénytelen a szerződés, a konkordátum, melyet I. Napoleon VII. Piusz pápaval kötött az egyházi ügyek elintézésére százhárom év előtt. Ez akadályozta a püspökök kinevezését a franczia kormány és pápa megegyezésével, a papság állami fizetését.

 

Francziaország szakított a vatikánnal, mert ugy találta, hogy a papságot, a köztársaság ellen buzdítják. Ezért hozott szigorú törvényeket a klastromok és szerzetesek ellen, s még az iskolai oktatást is megtiltotta az egyházi rendeknek és apáczáknak. A pápai udvart a franczia nagykövet már hónapok előtt elhagyta, s az érintkezést a követség ügyvivője De Courcelles tartotta fenn.

 

Legujabban a pápai udvar azok ellen a franczia püspökök ellen fordult, kik az egyházi törvények intézkedése szerint nem engedték meg a franczia földről kitiltott szerzeteseknek a misézést, prédikálást. Merry del Val bibornok, a pápa államtitkára felszólította a lavali és dijoni püspököket, hogy méltóságukról mondjanak le és jelenjenek meg Rómában a pápa előtt, elmondani mentségöket.

 A franczia kormány ezt a püspököknek megtiltotta, mert ők ép ugy az állam, mint az egyház megegyezéséből viselik méltóságokat. Követelte a franczia kormány, hogy a Vatikán vonja vissza a püspökökhöz intézett levelet. Ez azonban nem történt meg.


A dijoni püspök, Lenordez julius 27-ikén csakugyan elutazott Rómába. A franczia kormány azonnal intézkedett, hogy további fizetést ne kapjon. A vatikáni franczia ügyvivő felszólítására a pápai udvar a püspökhöz intézett dorgáló felszólítását nem vonta vissza, a mire a franczia kormány vatikáni követségének személyzetét hazahívta, a Párisban székelő pápai nuncziusnak pedig tudtára adta, hogy többé nincs ok Párisban időznie.

 

Lorenzello nunczius julius 30-ikán el is hagyta Párist és lakásáról levették a pápai czímert, Rómában Merry del Val államtitkár beadta lemondását, de a pápa bizalmáról biztosította. A bíbornokok testülete pedig a pápa iránt fejezte ki hű ragaszkodását. A franczia állam és a Vatikán közt történt szakadás következményei még kiszámíthatatlanök. A Rómával kötött egyezség szerint Francziaország a keleti keresztények fölött is védelmet gyakorol még Khinában is.

 

Ezt a védelmet a pápa melyik katholikus államra bizhatja? Olaszországgal a pápa rosz viszonyban van. Spanyolország gyönge ország. Más katholikus állam nincs, mert Ausztria-Magyarország nem tiszta katholikus állam. Németország sem katholikus állam, de legalább hatalmas.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kisanyák és gondozónők szolgálatban Kisanyák és gondozónők szolgálatban
Baloghy Mária dr. igazgatónő irányítása mellett képezik ki a...
Felrobbant tűzijáték Felrobbant tűzijáték
New-York közelében, Patterson munkás-telepen, mely az anarchistákról...
Nyelvszegénység
Sokféle szegénységünk közül, az anyagiaktól a lelkiekig - mert csak a...
A legmagasabb német katona A legmagasabb német katona
A német császár nagyon kedveli a katonai pompát s szereti, ha ország...
Mi lesz Nick Carterral? Mi lesz Nick Carterral?
Egyik előkelő kiadóvállalatunk, amely ezeddig vallásos könyvek s...
A Hármas-Körös hajózhatósága A Hármas-Körös hajózhatósága
A Hármas-Körös hajózhatóvá tételére még a tavaszszal munkához fognak....
Kereskedőink vészkiáltása Kereskedőink vészkiáltása
A mostani idők általánosan retográd irányzata semmiképpen sem kedvez...
Egy különös mutatványról
Egy fiatal versíró, így hirdetik az újságok, odaül valamely...
"No pasaran"
Kezdetben némi csalódást kelt Ehrenburg spanyolországi riportkönyve....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98