Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Szakítás Francziaország és a pápaság közt

Történelmi fontosságú esemény, hogy julius 30-ikától kezdve a franczia állam és a római szentszék közt megszakadt minden érintkezés. Érvénytelen a szerződés, a konkordátum, melyet I. Napoleon VII. Piusz pápaval kötött az egyházi ügyek elintézésére százhárom év előtt. Ez akadályozta a püspökök kinevezését a franczia kormány és pápa megegyezésével, a papság állami fizetését.

 

Francziaország szakított a vatikánnal, mert ugy találta, hogy a papságot, a köztársaság ellen buzdítják. Ezért hozott szigorú törvényeket a klastromok és szerzetesek ellen, s még az iskolai oktatást is megtiltotta az egyházi rendeknek és apáczáknak. A pápai udvart a franczia nagykövet már hónapok előtt elhagyta, s az érintkezést a követség ügyvivője De Courcelles tartotta fenn.

 

Legujabban a pápai udvar azok ellen a franczia püspökök ellen fordult, kik az egyházi törvények intézkedése szerint nem engedték meg a franczia földről kitiltott szerzeteseknek a misézést, prédikálást. Merry del Val bibornok, a pápa államtitkára felszólította a lavali és dijoni püspököket, hogy méltóságukról mondjanak le és jelenjenek meg Rómában a pápa előtt, elmondani mentségöket.

 A franczia kormány ezt a püspököknek megtiltotta, mert ők ép ugy az állam, mint az egyház megegyezéséből viselik méltóságokat. Követelte a franczia kormány, hogy a Vatikán vonja vissza a püspökökhöz intézett levelet. Ez azonban nem történt meg.


A dijoni püspök, Lenordez julius 27-ikén csakugyan elutazott Rómába. A franczia kormány azonnal intézkedett, hogy további fizetést ne kapjon. A vatikáni franczia ügyvivő felszólítására a pápai udvar a püspökhöz intézett dorgáló felszólítását nem vonta vissza, a mire a franczia kormány vatikáni követségének személyzetét hazahívta, a Párisban székelő pápai nuncziusnak pedig tudtára adta, hogy többé nincs ok Párisban időznie.

 

Lorenzello nunczius julius 30-ikán el is hagyta Párist és lakásáról levették a pápai czímert, Rómában Merry del Val államtitkár beadta lemondását, de a pápa bizalmáról biztosította. A bíbornokok testülete pedig a pápa iránt fejezte ki hű ragaszkodását. A franczia állam és a Vatikán közt történt szakadás következményei még kiszámíthatatlanök. A Rómával kötött egyezség szerint Francziaország a keleti keresztények fölött is védelmet gyakorol még Khinában is.

 

Ezt a védelmet a pápa melyik katholikus államra bizhatja? Olaszországgal a pápa rosz viszonyban van. Spanyolország gyönge ország. Más katholikus állam nincs, mert Ausztria-Magyarország nem tiszta katholikus állam. Németország sem katholikus állam, de legalább hatalmas.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98