Dtum
Login with Facebookk
1904 | December

1904-es football összefoglaló

A másodosztályu bajnokságba beneveztek: UTE, III. k. TVE., BAK., Typographia, REAC., TLE, és a Postatakarékpénztári TSpE.

 

A bajnokságra komoly jelöltek az UTE., a III. k. TVE. és a BAK. voltak. A bajnokság győztese az Ujpesti Torna Egylet lett, mely mindvégig igen szép stílusban összes mérkőzéseit megnyerte. (Tavaly tudvalevőleg szintén megnyerte a gyepen a II.osztályu bajnokságot. De akkor éppen úgy, mint most a FTC. Egy harmadik egylet hibájából esett el tőle.)

 

Mindvégig szépen szerepelt a III. k. TVE. is,míg a BAK. az őszi fordulóban sokat vesztett tavaszi formájából. Volt összesen 12 másodosztályu mérkőzés; ezek közül eldöntetlen volt 11 mérkőzés. Esett össszesen 334 gól. 1 matshen gól nem eset. Legtöbb gólt adott az UTE. legkevesebbet a Postatakarékpénztári TSpE.; legkevesebb gólt kapott az UTE. legtöbbet a Postatakarékpénztári TSpE. csapata.

Az első osztályu bajnokságért küzdő egyletek második csapatai számára kiírt szövetségi díj küzdelmei is jóval érdekesebbek voltak az idén, mint tavaly. Igen komoly jelöltje volt végig a FTC. és a MAC. csapata. Megnyerte végül igen erős küzdelem után a Ferencvárosi Torna Club II. csapata. Igen szép stílusban játszott végig a MAC., legkevesebbet a MAFC. csapata adott; legkevesebb gólt a MAC., legkevesebbet a MAFC. csapata kapott.

A Margitszigeti Ezüstlabdáért beneveztek: FTC., Posta és TTSpE., MAFC., BTC., MAC., 33FC., UTE., TLE. és a Komáromi Foofball Club. A vidéki csapat részvétele különösen örvendetes jelenség. A vándordíjat a védő Ferencvárosi TC. csapata nyerte meg. 2. Posta és TTSpE. 3. MAFC. A mérkőzések rendben folytak le s az év legszebb játékai voltak.


A tornaszövetségi vándordíjért ( a BTC. által kitüzött ezüst serleg) a BTC., a Posta és TTSpE., a MTK. és a BEAC. neveztek; érte azonban csak a BTC., a Postások és a BEAC. álltak ki. A vándordij idei győztese a védő Budapesti Torna Club lett.


A BTC. által az 1903. évi Richmond-Civile Service mérkőzésre kitüzött serleget – melynek akkor bizonyos vándordíjas szinezetet adtak – az idén nem irták ki. Ellenben egy uj vándordíjat írt ki a Pozsonyi Torna Egylet, tisztán vidéki csapatok számára. A tavaszszal azonban nem sikerültek a nevezések, miért is az egylet elhatározta, hogy a vándordíjat a jövő évben ujból kiírja, de a fővárosi egyletek részére is. Nem szenved kétséget, hogy az értékes díjért a fővárosi egyletek küzdeni fognak.


Nemzetközi mérkőzéseink száma – minthogy a bajnoki mérkőzések teljesen lefoglalták csapatainkat – az elmult évben erősen megcsappant. Összesen 21 ízben álltak idegenekkel szemben csapataink, 14-szer Budapesten, 6-szor Bécsben, 1-szer Prágában.

 

A budapesti mérkőzések a következők voltak:
Április 2-án: Corinthián FC. – MTK. 6:0 ; április 3-án: Leipziger Bewegungspieler – BTC. 4:0 ; április 4-én: Corinthián FC. – BTC. 12:0 ; április 5-én: Corinthián FC. – MAC. 9:0 ; április 16-án: Deutscher Fussball Club – Postások 1:0 ; április 17-én: Deutscher Fussball Club – MTK. 2:2 ; május 8-án: A.C. Sparta – BTC. 0:0 ; május 22-én: MTK – Britannia 2:0 ; május 23-án: FTC. – Britannia 1:1 ; junius 2-án: magyar vál. cs. – osztrák v.cs. 3:0 ; szeptember 25-én: MAC. – Wiener Sportvereinigung 7:0 ; október 2-án: Mittweidaer BC. – BTC. 2:2 ; október 3-án: Mittweidaer BC. – MAC. 3:0 ; november 1-én: MTK – WAC. 0:0.

E 14 mérkőzésből tehát az idegenek győztek 6-szor mi győztünk 3-szor, 5 mérkőzés pedig eldöntetlen volt. E mérkőzéseken kaptunk 40, adtunk 17 gólt ; egy mérkőzésre esik 4.07 gól.

 

E mérkőzések közül kimagaslott a világ legelső amatőr csapatának, a Corinthiánoknak vendégszereplése, mely egyik fő eseménye volt az elmult évnek. Az a klasszikus játék melyet bemutattak, tökéletes iskola volt csapatainknak. Ha az általunk lőtt 27 gólt leszámítjuk, e nemzetközi mérkőzéseink eredménye nem is olyan kedvezőtlen.


Határozottan szomoru és vigasztalan azonban az a kép, melyet csapataink külföldi szereplése nyujt.

 

Mérkőztek csapataink:
Március 13-án, Bécsben: WAC. – MTC. 7:0 ; március 20-án, Bécsben: WAC. – FTC. 2:1 ; május 8-án, Bécsben: Cricketer – MAC. 9:2 ; szeptember 11-én, Bécsben: Budapesti Ramblerek – Bécsi Ramblerek 3:3 ; október 9-én, Bécsben: Osztrák válogatott cs. – Magyar v. cs. 5:4 ; november 6-án, Prágában: Slavia – MAC. 5:0 ; november 6-án, Bécsben: Cricketer – MTK. 4:1.


E hét mérkőzés közül tehát elvesztettek 6-ot, egy eldöntetlen volt s egyet sem nyertek; kaptak 35, adtak 11 gólt, egy mérkőzésre esik 6.68 gól. Igy tehát határozott visszaesés van.


Válogatott csapatunk tavaszszal 3:0 arányu fölényes győzelmet aratott az osztrák válogatott csapat fölött Budapesten, míg az őszszel 4:3 arányban vereséget szenvedett Bécsben.


Az osztályozó mérkőzések eredményeképen e sorok irásakor az UTE. már bejutott az első osztályba. A másik osztályozó mérkőzés még vita tárgyát képezi.


Miként 1903-ban, a nyár folyamán az idén is alakultak nyári csapatok. Szerepelt a Margitszigeti Labdarugó csapat, a Népszigeti L. Cs. és az Erzsébetkirályné-úti L. Cs. Az első a MAC. és a Postások, a második az UTE. és a MTK., a harmadik a BAK., MTK. és a Főv. TC. játékosaiból alakult.

Ez volt az év rövid története. Csapataink, egyleteink s az ifjusági labdarugók működéséről külön fogunk szólni.

Moór Jenő

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Slavia football csapata Az Angliát járt FTC csapata A Corinthian Football Club csapata A Deutscher F.C. 1904-ből
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szlovák regény magyarul
Milyen különös és mennyire jellemző Középeurópa szellemi...
Egy kicsi kis elővigyázat
Egy kicsi kis elővigyázat többet ér egy font gyógyításnál, ezt már...
Susanne Lenglen megvédte világhegemóniáját Susanne Lenglen megvédte világhegemóniáját
Helen Wills-nek, az amerikai teniszsport szemfényének európai...
A természettudományi hamisitás A természettudományi hamisitás
Mondákban és régi irásokban sokszor esett már szó a tengermélységek...
Megmérgezte magát Csepreghy Csöpi Megmérgezte magát Csepreghy Csöpi
Vasárnap délelőtt féltízkor a Szigeti ucca 27. számú ház lakói arra...
Az UTE kettős győzelme Németországban Az UTE kettős győzelme Németországban
UTE–Augsburger TV 5:2. – UTE–Sport Club Stuttgart...
Elkeseredett anya Elkeseredett anya
Elkeseredett anya. A fővárosban Gombiz Mihályné, szül. Szécsényi Mari...
Roosevelt elnökjelölt nyilatkozata Roosevelt elnökjelölt nyilatkozata
Országszerte nagy föltünést keltett Franklin Rooseveltnek, a...
A Haditermény rt. első üzletéve A Haditermény rt. első üzletéve
A Haditermény rt. 1915. julius 1-től 1916. junius 30-ig terjedő első...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98