Dtum
Login with Facebookk
1904 | December

1904-es football összefoglaló

A másodosztályu bajnokságba beneveztek: UTE, III. k. TVE., BAK., Typographia, REAC., TLE, és a Postatakarékpénztári TSpE.

 

A bajnokságra komoly jelöltek az UTE., a III. k. TVE. és a BAK. voltak. A bajnokság győztese az Ujpesti Torna Egylet lett, mely mindvégig igen szép stílusban összes mérkőzéseit megnyerte. (Tavaly tudvalevőleg szintén megnyerte a gyepen a II.osztályu bajnokságot. De akkor éppen úgy, mint most a FTC. Egy harmadik egylet hibájából esett el tőle.)

 

Mindvégig szépen szerepelt a III. k. TVE. is,míg a BAK. az őszi fordulóban sokat vesztett tavaszi formájából. Volt összesen 12 másodosztályu mérkőzés; ezek közül eldöntetlen volt 11 mérkőzés. Esett össszesen 334 gól. 1 matshen gól nem eset. Legtöbb gólt adott az UTE. legkevesebbet a Postatakarékpénztári TSpE.; legkevesebb gólt kapott az UTE. legtöbbet a Postatakarékpénztári TSpE. csapata.

Az első osztályu bajnokságért küzdő egyletek második csapatai számára kiírt szövetségi díj küzdelmei is jóval érdekesebbek voltak az idén, mint tavaly. Igen komoly jelöltje volt végig a FTC. és a MAC. csapata. Megnyerte végül igen erős küzdelem után a Ferencvárosi Torna Club II. csapata. Igen szép stílusban játszott végig a MAC., legkevesebbet a MAFC. csapata adott; legkevesebb gólt a MAC., legkevesebbet a MAFC. csapata kapott.

A Margitszigeti Ezüstlabdáért beneveztek: FTC., Posta és TTSpE., MAFC., BTC., MAC., 33FC., UTE., TLE. és a Komáromi Foofball Club. A vidéki csapat részvétele különösen örvendetes jelenség. A vándordíjat a védő Ferencvárosi TC. csapata nyerte meg. 2. Posta és TTSpE. 3. MAFC. A mérkőzések rendben folytak le s az év legszebb játékai voltak.


A tornaszövetségi vándordíjért ( a BTC. által kitüzött ezüst serleg) a BTC., a Posta és TTSpE., a MTK. és a BEAC. neveztek; érte azonban csak a BTC., a Postások és a BEAC. álltak ki. A vándordij idei győztese a védő Budapesti Torna Club lett.


A BTC. által az 1903. évi Richmond-Civile Service mérkőzésre kitüzött serleget – melynek akkor bizonyos vándordíjas szinezetet adtak – az idén nem irták ki. Ellenben egy uj vándordíjat írt ki a Pozsonyi Torna Egylet, tisztán vidéki csapatok számára. A tavaszszal azonban nem sikerültek a nevezések, miért is az egylet elhatározta, hogy a vándordíjat a jövő évben ujból kiírja, de a fővárosi egyletek részére is. Nem szenved kétséget, hogy az értékes díjért a fővárosi egyletek küzdeni fognak.


Nemzetközi mérkőzéseink száma – minthogy a bajnoki mérkőzések teljesen lefoglalták csapatainkat – az elmult évben erősen megcsappant. Összesen 21 ízben álltak idegenekkel szemben csapataink, 14-szer Budapesten, 6-szor Bécsben, 1-szer Prágában.

 

A budapesti mérkőzések a következők voltak:
Április 2-án: Corinthián FC. – MTK. 6:0 ; április 3-án: Leipziger Bewegungspieler – BTC. 4:0 ; április 4-én: Corinthián FC. – BTC. 12:0 ; április 5-én: Corinthián FC. – MAC. 9:0 ; április 16-án: Deutscher Fussball Club – Postások 1:0 ; április 17-én: Deutscher Fussball Club – MTK. 2:2 ; május 8-án: A.C. Sparta – BTC. 0:0 ; május 22-én: MTK – Britannia 2:0 ; május 23-án: FTC. – Britannia 1:1 ; junius 2-án: magyar vál. cs. – osztrák v.cs. 3:0 ; szeptember 25-én: MAC. – Wiener Sportvereinigung 7:0 ; október 2-án: Mittweidaer BC. – BTC. 2:2 ; október 3-án: Mittweidaer BC. – MAC. 3:0 ; november 1-én: MTK – WAC. 0:0.

E 14 mérkőzésből tehát az idegenek győztek 6-szor mi győztünk 3-szor, 5 mérkőzés pedig eldöntetlen volt. E mérkőzéseken kaptunk 40, adtunk 17 gólt ; egy mérkőzésre esik 4.07 gól.

 

E mérkőzések közül kimagaslott a világ legelső amatőr csapatának, a Corinthiánoknak vendégszereplése, mely egyik fő eseménye volt az elmult évnek. Az a klasszikus játék melyet bemutattak, tökéletes iskola volt csapatainknak. Ha az általunk lőtt 27 gólt leszámítjuk, e nemzetközi mérkőzéseink eredménye nem is olyan kedvezőtlen.


Határozottan szomoru és vigasztalan azonban az a kép, melyet csapataink külföldi szereplése nyujt.

 

Mérkőztek csapataink:
Március 13-án, Bécsben: WAC. – MTC. 7:0 ; március 20-án, Bécsben: WAC. – FTC. 2:1 ; május 8-án, Bécsben: Cricketer – MAC. 9:2 ; szeptember 11-én, Bécsben: Budapesti Ramblerek – Bécsi Ramblerek 3:3 ; október 9-én, Bécsben: Osztrák válogatott cs. – Magyar v. cs. 5:4 ; november 6-án, Prágában: Slavia – MAC. 5:0 ; november 6-án, Bécsben: Cricketer – MTK. 4:1.


E hét mérkőzés közül tehát elvesztettek 6-ot, egy eldöntetlen volt s egyet sem nyertek; kaptak 35, adtak 11 gólt, egy mérkőzésre esik 6.68 gól. Igy tehát határozott visszaesés van.


Válogatott csapatunk tavaszszal 3:0 arányu fölényes győzelmet aratott az osztrák válogatott csapat fölött Budapesten, míg az őszszel 4:3 arányban vereséget szenvedett Bécsben.


Az osztályozó mérkőzések eredményeképen e sorok irásakor az UTE. már bejutott az első osztályba. A másik osztályozó mérkőzés még vita tárgyát képezi.


Miként 1903-ban, a nyár folyamán az idén is alakultak nyári csapatok. Szerepelt a Margitszigeti Labdarugó csapat, a Népszigeti L. Cs. és az Erzsébetkirályné-úti L. Cs. Az első a MAC. és a Postások, a második az UTE. és a MTK., a harmadik a BAK., MTK. és a Főv. TC. játékosaiból alakult.

Ez volt az év rövid története. Csapataink, egyleteink s az ifjusági labdarugók működéséről külön fogunk szólni.

Moór Jenő

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Slavia football csapata Az Angliát járt FTC csapata A Corinthian Football Club csapata A Deutscher F.C. 1904-ből
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98