Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1904 | Február

Kant Immanuel halálának 100 éves évfordulója

Száz éve volt február 12-én, hogy Königsbergben meghalt Kant, a filozofia történetében a legnagyobb elmék egyike, a német gondolkodás egyik legfőbb büszkesége. Csaknem megmérhetetlen az a hatás, melyet Kant a maga korára s az utókorra tett, a tudomány és művészet egyaránt érezte szellemének éltető lehelletét, mult és jelen egyesül az iránta való hódolatban.


A kinek lelke bejárta az egész világot s világosságot élesztett az emberek millióiban: tudvalevőleg sohasem hagyta el Königsberg városát. Ifjukorában mint nevelő működött ugyan néhány vidéki nemesi család, de akkor is megmaradt szülővárosa környékén s a téli időket ott töltötte a városban.

 

1755-ben habilitálták az egyetemen magántanárrá, de csak tizenöt évi díjtalan működés után lehetett rendes tanárrá. A porosz állam akkori sanyarú pénzügyei nem engedték, hogy rendkívüli tanszéket állítsanak Németország egyik legnagyobb szellemének.

 

Családot nem alapított, nemes szegénységben s eszmékkel benépesített magányban töltötte életét, a mely a tökéletes szellemi élet ideáljának egyik legteljesebb megvalósulása volt. 1781-ben adta ki a ŤTiszta ész kritikájátť. Tizenegy évi mély gondolkodás eredménye e nagy mű; mikor már agyában megvolt, leirása csak néhány hónap munkája volt.

 

Ezután egymásra következtek az e műven megalkotott kritikai alapgondolat alkalmazásai az ethikára, a jogbölcsészetre, a történelem bölcseletre; mindenütt átalakító hatással, mindenütt mélyítve a német gondolkodást s új tartalommal töltve el az ellaposodásnak indult német filozofiát.

 

Hatvanhat éves volt, mikor életének ez a csodás termékenységű korszaka megkezdődött. Aligha lehet az emberi mívelődés történetében példát találni ehez hasonló jelenségre: hogy valaki legnagyobb műveit oly életkorban alkosa meg, a mely a legtöbb embernél már az alkotásra képtelen aggkor ideje.

 

Abban a két évtizedben, mely a "Tiszta ész kritikájá"-nak megjelenése s tevékenységének félbeszakadása közt lefolyt, Kant elérte a legnagyobbat, a mit ember elérhet: ereje teljességének érzetét, benső kivánalmainak megfelelő helyzetet, a kortársak csodálatát s mind messzebb terjedő hatásának öntudatát.

 

A német nemzet legjobbjai ez időben már e hatás alatt állottak s már megkezdődött az az átalakulás, mely a német nép gondolkozásában Kant nevéhez fűződik. E hatás nem szünt meg azóta sem, a német filozofia néhány évtizeden át elfordította ugyan arczát Kanttól, de ép az utóbbi időkben kénytelen volt mindinkább visszatérni hozzá.


Kant filozofiájának történeti jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A gondolkodás legnagyobb hőseinek egyike volt ő, az emberi elme benne legfényesebb magaslati egyikét érte el. A mint Szokratesz új irányba terelte a görög gondolkodás útjait, úgy, hogy minden utána következett görög bölcselő többé-kevésbé az ő alapjaira volt kénytelen állani, a mint Bacon és Descartes meggyujtották a középkor skolasztikus filozofiája által elhomályosított szemek előtt a természettudományi és mathematikai módszer világosságát, - úgyanúgy Kant rendszere is fordulópontja az emberi gondolkodásnak. Kant filozofiája záróköve és tetőpontja az őt megelőzött filozofiának s egyúttal talpköve és forrása az utána következőnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Apponyi és Károlyi Székesfehérvárott Apponyi és Károlyi Székesfehérvárott
Bilkey Ferenc esperesplébános bevezető szavai után Károlyi József...
Automobil-baleset Automobil-baleset
A modern találmányok között kétségkívűl első helyre tarthat számot az...
A kolera Tripoliszben  1. A kolera Tripoliszben 1.
Az orvosi tudomány csak kétféle kolerát ismer, pedig van egy harmadik...
Önműködő golyószóró Önműködő golyószóró
A modern államok, sajnos, ugy vannak berendezkedve, hogy állandó...
Szemlér Ferenc - Brassó - Magyarok Szemlér Ferenc - Brassó - Magyarok
Ám ha nem ebből a számukra idegen nézőpontból tekintjük őket, akkor...
Röntgen professzor csodálatos felfedezésének  negyvenedik évfordulója, a korszakalkotó találmány híre Röntgen professzor csodálatos felfedezésének negyvenedik...
Röntgennek az első kísérletek után rövidesen sikerült a mellkas...
Ujra felbukkant Kis Béla, a cinkotai tömeggyilkos Angyalföldön Ujra felbukkant Kis Béla, a cinkotai tömeggyilkos Angyalföldön
Évtizedekkel ezelőtt történt és már-már feledésbe ment borzalmas...
Transzparensek örjöngésésében a Broadway-n Transzparensek örjöngésésében a Broadway-n
Ez az örjöngés, ez a fény- és lángmenyország a visító, fuldokló, bőgő...
Jelentem alázatosan, őrizetbe vettem Vázsonyi Vilmost! Jelentem alázatosan, őrizetbe vettem Vázsonyi Vilmost!
Vasárnap este különös jelenet játszódott le a főkapitányság központi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98