Dtum
Login with Facebookk
1904 | Január

Japán hadikészülődése Oroszország ellen

Kelet-Ázsiában a helyzet napról-napra veszedelmesebbnek mutatkozik. Most már valószínű a háború kitörése, bár mind a két fél, az orosz és a japáni, nem szűnik meg hangoztatni békés szándékait. Így szokott ez rendesen lenni, hogy az illető állam annál jobban folytathassa hadi készületeit. Ezek az előkészületek mindenek előtt pénzügyi természetűek.

 

A japáni kormány deczember 28-án hivatalos lapjában császári rendeletet tett közzé, mely hivatkozással a japáni alkotmány 7-ik czikkére, határtalan hitelt nyit a kormánynak hadi czélokra, névszerint felhatalmazza egy nagy kölcsön fölvételére, továbbá államjegyek kibocsátására, végül bizonyos alapoknak 50 millió jen erejéig való fölhasználására. Azonkívül a japáni és az orosz kormány tömegesen vásárolja a különféle élelmi czikkeket, besózott húst s efféléket az Egyesült-Államokban. 

 

Az angol hirlapok kikerülhetetlennek mondja a háborút, mivel Oroszország és Japán ellenkező érdekeit kiegyenlíthetőknek nem tartják. Szerintök Japán nem nyugodhatik bele abba, hogy Oroszország Mandsuországot megtartsa. Fontos kérdés, hogy Anglia, mely ezelőtt két évvel véd- és dacszövetséget kötött Japánnal, milyen magatartást fog tanusítani? Anglia szeretné elhárítani a háborút, mert bizonyos eshetőségek bekövetkeztével kénytelen lenne támogatni Japánt, ehhez pedig az angol kormánynak a dél-afrikai háború óriási áldozatai után nincs kedve.

 De az angol lapok nem áltatják magokat azzal, hogy Anglia nyugodtan nézhesse Japán leveretését. Japán a legújabb hírek szerint már meg is kezdte a csapatok szállítását a dél-koreai kikötőkbe oly czímen, hogy az ott kitört zavargásokat akarja elnyomni. A japániak érdeke azt kivánja, hogy a háború kitörését siettesse, mivel minél tovább húzódnak az előkészületek, annál kedvezőbb lesz a helyzet az oroszokra. Ma még a tengeren nagy túlsulyban van a japáni erő, úgy, hogy remény van, hogy nagyobb ellentállás nélkül képesek lesznek tetemesebb haderőt szállítani a koreai félszigetre.

 

A japáni lapok igyekeznek kimutatni, hogy a déli Koreába való csapat küldések magokban véve nem tekinthetők Oroszország ellen intézett hadműveletnek, hanem csupán a rend helyreállítását czélzó rendőre intézkedésnek. A vladivosztoki orosz helytartónak, Alexejev-nek félhivatalos lapja egy czikkében hasonló felfogásnak ad kifejezést s arra az eredményre jut, hogy még nem szünt meg minden remény a béke fentartására. Ez arra mutat, hogy orosz részről igyekeznek minél tovább kihúzni az ellenségeskedések kitörését, a mi nagyon érthető, mivel a keletázsiai orosz hadi kikötők ez idő szerint be vannak fagyva, az orosz hajóhad tehát nem képes meggátolni a japáni csapatok partraszállását Koreában.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Japán a századfordulón
Lóczy István

1853-ban a japán uralkodó levelet kapott az amerikai elnöktől. A levélben az Egyesült Államok elnöke azt sürgette, hogy Japán nyissa meg kikötőit az amerikai hajók előtt, tegye lehetővé országa bekapcsolását a nemzetközi kereskedelmi forgalomba. A levelet a posta helyett néhány amerikai hadihajó hozta, Perry tábornokkal az élen. Japán engedett a felszólításnak, és úgy tűnt, hogy szépen elindul azon az úton, amelyen a többi ázsiai ország, amikor a fejlettebb nyugati államokkal találkozott.

Ekkor azonban jelentős társadalmi erők léptek fel az ősi hagyományok és az ország önállósága érdekében, és végül az 1867-ben trónra került Mutsuhito császár 1868-ban az ország korszerűsítését, de egyben kulturális sajátosságainak, függetlenségének a megőrzését hirdette meg, a Meidzsi (világosság, felvilágosultság) korszakát.

Ezt követően az ország gyorsan modernizálódott, a japánok legmodernebb mintákat tanulmányozták, ami csak a gazdaság, a közigazgatás, a hadviselés területén világszerte rendelkezésre állt, és habozás nélkül honosították meg a praktikus megoldásokat.

Ennek következtében a 20. század előestéjén Japán már nem áldozata, hanem tevékeny részese a világ felosztására irányuló törekvéseknek, és ennek megfelelően kerül konfliktusokba más hatalmakkal. Elsőként Oroszországgal szemben mutatkozik meg az ország elszántsága és ereje.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98