Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

Japáni képek

Bármi távol legyen is tőlünk a kelet-ázsiai harcztér, mégis a legnagyobb mértékben megragadják figyelmünket az ott folyó események s érdekel minden, a mi háborút viselő felekre vonatkozik. Ezuttal a japánokról mutatunk be nehány képet. Közöljük nevezetesen Togo tengernagynak, a japán hadihajók főparancsnokának és Jamagatának a szárazföldi japán seregek fővezérének arczképeit.

Togo most 55 éves, erőteljes férfiú, a kit tehetségei segítettek mostani fényes állására
, mert igen egyszerű családból származott. Tengerészeti tanulmányait Angliában végezte s mint tiszt szolgált az angol hajóhadban is, a japán-khinai háborúban pedig egy hadosztályt vezetett nagy sikerrel. Igen tanúlt, tapasztalt, merész, de a mellett óvatos vezérnek mondják, a ki nagy hajóit most is kiméli a fölösleges koczkázattól, hanem e helyett torpedókkal s gyujtóhajókkal intéz támadásokat a port-arturi kikötő ellen azon a német- és angol tengerészeti körök szerint is helyes számításból, hogy így sokkal kevesebb áldozattal czélját éri, mintha nagy csatákba bocsájtkoznék.

Jamagata, a ki ősrégi főuri családból származott
, már régóta vezető szerepet vitt hazájában. Nagyon tapasztalt katona, a ki részt vett az 1870/71-ik német-franczia háborúban is, hogy katonai ismereteit gyarapítsa. Működött a diplomácziai pályán is, volt követ az orosz udvarnál, mely alkalmat szorgalmasan felhasználta arra, hogy az orosz hadsereg szervezetét tanulmányozza. Volt miniszterelnök is, épen mikor a khinai háború kiütött. Ekkor őt szólította a mikadó a szárazföldi sereg élére s hogy a harcz Japánra nézve oly gyorsan és szerencsésen folyt le, ebben Jamagatának volt főérdeme. Jamagata idős ember, - 1840-ben született – de azért most is a legtevékenyebb férfiak közé tartozik, a kitől a mostani nehéz időkban hazája sokat vár.

Nagyon érdekes képünk az, mely egy oroszellenes társulat tagjait ábrázolja. Mióta ugyanis az orosz ravasz módon megszállotta Mandsuriát, melynek birtokára a japánok számítottak, azóta rendkívüli elkeseredés támadt az egész Japánban az oroszok ellen. Többek közt számos társaság alakult, melyeknek tagjai azt tűzték ki feladatokúl, hogy a nép közt az orosz elleni gyűlöletet terjesztik s mindent elkövetnek, hogy a kormányt háborúra inditsák. S ez nekik, a mint látjuk, sikerült is. Ezen társaságok tagjai, kik különben nagyobbára tanult, mívelt emberekből állottak, gyülekezéseik alkalmával európai ruhájuk felé, rizsszalmából készült subát öltöttek, ezenkívül pedig sajátságos alakú kalapot viseltek, melyre fel volt irva az illető társaság neve. Képünk egy ilyen hazafias csoportot ábrázol; az egyes szalmasubába öltözött tagok kezeikben tartják kalapjaikat, melyeket inkább valami pajzsnak lehetne nézni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Togo admirális. László Fülöp festménye Oroszellenes japán csoport képe
Cikk-ajánló
MTK – FTC 2:1 (1:0) MTK – FTC 2:1 (1:0)
Az áldott májusi eső ellene esküdött a nagy izgalommal várt...
Színes hírek röviden Színes hírek röviden
Az Egyesült-Államok zárszámadásai, amelyeket az 1899-1900. junius...
Bajnoki football-mérkőzés (Egy városi hírlap hétfői tudósítása nyomán.) Bajnoki football-mérkőzés (Egy városi hírlap hétfői tudósítása...
Ma tartotta a Dubai S. E. bajnoki dulakodását – pardon –...
Kassák Lajos -  Vers asszonytémával - Rokkant katona Kassák Lajos - Vers asszonytémával - Rokkant katona
Az idő esőzések alatt vitorláz ablakon felülig elsüllyedtek a házak ...
VIII. Edward lemondással  fenyegetőzik VIII. Edward lemondással fenyegetőzik
Munkatársunk azt az információt kapta, hogy VIII. Edward új...
Sztrache főügyész kijelenti, hogy a politikai kérdéseket nem lehet kizárni a frankügy főtárgyalási anyagából Sztrache főügyész kijelenti, hogy a politikai kérdéseket nem lehet...
A frankhamisítás ügyének pénteken kezdődő főtárgyalásával...
A bécsi nagy regatta A bécsi nagy regatta
A szombaton és vasárnap lefolyt bécsi nagy regattán a benevezett...
A főiskolai kardvivó bajnokság és József nádor emlék-vivóverseny A főiskolai kardvivó bajnokság és József nádor...
A műegyetemi Athletikai és Football Club a József nádor szobor...
A csodamacska A csodamacska
Hollywood a furcsaságok Mekkája itt vannak a világ legszebb leányai,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98