Dtum
Login with Facebookk
1905 | December

A főváros és az önkéntes adó

A főváros közgyűlésén a kormánypártiak és ellenzékiek paktumot kötöttek, hogy az önkéntes adó dolgában kiadott miniszteri rendeletet november 28-ikán tárgyalják s a közgyűlés fölhívta a tanácsot, hogy a tiszti főügyész véleménye alapján tegyen javaslatot, hogy mit csináljon a törvényhatóság a miniszteri leírattal. Füllep Kálmán tiszti főügyész november 23-ikán beterjesztette véleményét a tanácshoz.

Nagy tanulmányban ismerteti a főügyész az erre vonatkozó összes törvényes intézkedéseket s azok alapján a következő véleményt adta:
A törvényhatóságnak nem csak joga, hanem kötelessége az országgyűlés által meg nem szavazott adókat, - tekintet nélkül arra, hogy önként, vagy kényszer útján folytak-e be, továbbá az annak idején törvényesen megszavazott, de még be nem szolgáltatott adókat is a költségvetési fölhatalmazással nem bíró kormánytól megtagadni.

Azután megokolja a főügyész, hogy erre a kormány második rendeletének nincsen befolyása.
Vitatja továbbá, hogy még az egyeseknek sincsen joguk arra, hogy az adót az állampénztárba befizessék. Végül figyelmezteti a főügyész a törvényhatóságot, ha befizeti az önkéntes adót, a későbbi törvényes kormány jogosan felelősségre vonhatja a törvényhatóságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98