Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Egy szemtanú a pétervári merényletről

Passano marquia, mint szemtanu a következőket beszéli. „Mint naponként julius 28-ikán is Gucsinából jöttem. A mint a pályaudvaron megérkeztem, kocsiba szálltam és a csatorna hidon át akartam menni. Egyszerre borzasztó robbanás történt és láttam, hogy a szomszéd házak ablakai csörömpölve hullottak a földre.

 

Kiszálltam a kocsiból és gyalog mentem át a hidon. A mint a Varsóhoz czímzett szálloda elé érkeztem, borzasztó látvány tárult elém. Egy asszony, a ki gyermeket tartott az ölében, több sebből vérezve hevert a földön és szívtépő módon jajgatott. Egy katonatiszt eszméletlenül összeesett. Valamivel meszszebb feküdt Plehve, a kinek félarczát a bomba letépte. A szálloda előtt a miniszter kocsija romokban hevert. Innen jó messzire feküdt a kocsis holtteste. A miniszter szolgája kevésbbé veszedelmesen sérült meg. Csakhamar megjelentek rendőrök, a kik Plehve holttestét köpönyeggel betakarták.


A miniszter holttestére – mondja ismét egy másik szemtanu – csak egyenruhájáról lehetett ráismerni. A kocsis holttestét nagy távolságra dobta a robbanás. A lovak még éltek, de kínjukban rettenetesen hörögtek. A gyilkos, mikor elfogták és átadták a rendőröknek, ezt kiáltotta: „Még sokkal különb dolgok vannak hátra, én nem vagyok az egyetlen!”


A sebesültek számát nem tudni bizonyosan. Alkalmasint többen sebesültek meg, mint a hivatalos jelentések mondják és pedig nehányan sulyosan.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98