Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

A Tisza-kormány lemond

A választások eredményéből már a második napon kitünt, hogy a kormány az új országgyűlésen többségre nem számithat. A választások második napján, január 27-ikén délután tartott minisztertanács el is határozta, hogy benyújtja lemondását a királynak.Maga gróf Tisza miniszterelnök január 28-ikán birtokára, Gesztre utazott, pár napi pihenőre, de január 31-én reggel már visszatért Budapestre, s február 1-én járult a király elé.


Már hetek előtt úgy volt megállapítva, hogy a király még február 10-ike előtt Budapestre érkezik az új országgyűlés megnyitására. A tájékozott körök azt tartják, hogy hosszabb válság lesz, a mely alatt a király beható és minden oldalra kiterjedő tájékoztatást fog magának szerezni, személyes kihallgatások során a politikai helyzetről, az egyes pártok álláspontjáról és a helyzet megoldására vonatkozó tervekről. Alkotmányos szokás szerint a vissza lépő miniszterelnöknek kötelessége a koronának javaslatot tenni utódjára vonatkozólag.

 

Hir szerint gróf Tisza miniszterelnök a disszidensek vezérét, gróf Andrássy Gyulát fogja javasolni a mi természetesen nem zárja ki azt, hogy a király a válság megoldását illetőleg más politikusokat is meg ne kérdezzen, a mi a dolgok mai állásánál magától értetődő dolog. Arról is sok szó foly: vajon gróf Andrássynak sikerülne-e a különböző pártokból az országgyűlésen többséget alkotni, s hogy a különböző pártok a közreműködésre hajlandók-e.

 

Ha Andrássy kisérlete nem sikerülne, akkor bécsi felfogás szerint ismét a paktumos politika kerülne felszinre és vele együtt Széll Kálmán. Ezek azonban csak homályos sejtések, a dolgok igazi alakulása csak akkor fog kezdődni, ha gróf Tisza benyújtja lemondását az uralkodónak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98