Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

Hirek Kossuth Ferencz audencziájáról

A Kossuth kiséretében Bécsbe ment képviselők és egyéb értesülések utján némely hirek szivárogtak ki Kossuth audiencziájáról. A függetlenségi pártbeliek azt hiszik, hogy Kossuth előadásából a király hű képet alkotott magának Magyarország helyzetéről. A király a választási rendszerről úgy nyilatkozott Kossuth előtt, hogy ez tarthatatlan. A mi a válság megoldását illeti, immár nagyon valószinű, hogy koalicziós kormány létesül.


A katonai ügyekben állítólag a király ezt mondta Kossuthnak; A legmesszebb menő határig elmentünk már s ez az, hogy felállítjuk a honvédtüzérséget, behozzuk a kétéves katonai szolgálati időt, esetleg belemegyünk a magyar ezredek magyar nyelvű katonai biráskodásába, de hadseregem meggyengitésére egységességének veszélyeztetése nélkül több engedményt nem tehetek. Az 1867-iki kiegyezéskor külön hadseregről egy szót sem szóltak.”


Kossuth erre megjegyezte, hogy a magyar vezényszó és az önálló magyar hadsereg legsarkalatosabb pontjai a függetlenségi párt programmjának. Ő kész a Felség javaslatait pártgyűlés elé terjeszteni s lehetségesnek tartja, hogy a függetlenségi párt, ha nem mond is le e sarkalatos nemzeti kivánságok fontos pontjairól, de ezek rögtönös keresztülvitelét talán nem fogja sürgetni, hanem felfüggeszti egyelőre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kossuth a kihallgatás után elhagyja a bécsi Burgot Kossuth bécsi szállása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98