Dtum
Login with Facebookk
1904 | November

Szavazás a házszabályokról

Gróf Tisza István miniszterelnök: Én azt hiszem, többé nem lehet kérdés tárgya, hogy tekhnikai obstrukczió van. Ezzel szemben kérnem kell a tisztelt Házat, tegyük egy pillanatra vizsgálódás tárgyává, hogy micsoda sülyedése ez a parlamentnek… (Élénk helyeslés a jobboldalon. Zajos felkiáltások balról: Éljen Apponyi. A baloldal föláll, éljenez, s zsebkendőket lobogtat.) Lengyel Zoltán: Sülyedjen el! Gróf Tisza István miniszterelnök: … micsoda merénylet ez az ország legszentebb érdekei ellen! (Folytonos zaj.)

 

Micsoda eltántorodás ez a magyar nemzet legszentebb érdekeitől! (Nagy zaj a baloldalon.) Ez meghamisítása a parlamentárizmusnak! Azt hiszik a képviselő urak, hogy ez nemzeti politika, nemzeti ellenállás, a mit csinálnak? Azt hiszik, hogy azok a nagy férfiak, a kik a magyar parlamentárizmust meglapították… (Nagy zaj balról.)

 

Lármázzanak a mennyit tetszik, ezzel csak szegénységi bizonyitványt állítanak ki magukról. (Taps a jobboldalon.) Kossuth és Deák azért teremtette meg a magyar parlamentárizmust, hogy ilyen szégyenteljes jeleneteket provokáljon? (Zajos taps a jobboldalon.)

 

A tekhnikai obstrukczió nem is magyar ember agyában született meg. Ezt az Ausztriából importált bombát akarják most beledobni a magyar alkormányba. Az volt az igyekezetem, hogy közös működéssel lássunk munkához, hogy érvekkel szálljunk síkra meggyőződésünk mellett. S mi volt erre a válasz? hetekig tartó vita, a melyben érveknek soha még csak árnyékát se láttuk. (Nagy zaj.) Felkiáltások jobbról: Szavazzunk! Szavazzunk! Gróf Tisza István. Önök tekhnikázhatnak tovább éveken át. Egy marad csak hátra: vagy sorsára bizni ezt az országot vagy véget vetni ennek a komédiának.


A miniszterelnök alig hogy kiejtette az utolsó szavakat, az egész jobboldal fölugrott a zsebkendőit kirántva integetett az elnököknek és zajosan követelte: Szavazzunk, elfogadjuk! elfogadjuk! (Óriási zaj.)


Perczel Dezső az elnöki székből fölkel s így szól: Az ezen oldalról (a jobboldalra mutat.) irányuló kérést ezennel teljesítem és felteszem a kérdést: Elfogadja-e a t. Ház a Daniel Gábor-féle határozati javaslatot, igen vagy nem? (Nagy zaj.) Kérem azokat, a kik elfogadják, sziveskedjenek felállni. (Megtörténik.) A többség. A határozati javaslatot tehát elfogadottnak jelentem ki. (Nagy zaj.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98