Dtum
Login with Facebookk
1905 | Január

Szinyei Merse Pál

Sok év telt el addig, míg Szinyei Merse Pál érdeme szerint érvényesült nálunk, míg annak tudatára juthattunk, hogy kiváló helyhez van joga nemcsak a magyarok, hanem az egész világ festészetében. Előharczos volt, mint Manet és Böcklin, de osztotta is az úttörők keserű sorsát; tapasztalatokat kellett szereznie arról, mi az, ha kénytelenek vagyunk legjobb és legbecsületesebb törekvéseinkkel részvétlen s talán elfogult birálók elé lépni.

 

A csalódások évei azonban hál’istennek, már messze megettünk vannak és Szinyei Merse Pál hazájában, valamint külföldön is, a tisztelők oly válogatott csapatában lelheti örömét, mely benne Magyarország egyik legjelentősebb tehetségét látja.


A sárosmegyei Szinye-Újfaluban született 1845 julius 4-ikén. Atyja Szinyei Merse Félix, a későbbi főispán. Már gyermekkorában is szivesen rajzolgatott és első oktatását a művészetben egy Mezei Lajos nevű festőtől nyerte. Eperjesen és Nagyváradon folytatott gimnáziumi tanulmányainak befejezése után atyja a müncheni akadémiára küldte 1864-ben.

 

Öt év mulva Piloty tanítványa lett. Az akkor annyira kedvelt történelmi festészet azonban semmi vonzó erőt sem gyakorolt rá; a tájkép sem, a hogy azt azon időben tanították. Magával ragadta a szabad természet varázsa, csak azt akarta látni; megfigyelni és ábrázolni, akadémiai szabályok nélkül.


Figyelemre sem méltatták a művészt. Szerencse, hogy barátsága Böcklinnel, kinek műterme az övé mellett volt, nemcsak a szinek iránti szeretetét táplálta, hanem enyhítette a félreismerés fellett érzett fájdalmát is. Vigasztalásra lelt nagy barátjában, ki gyér sikereinek daczára is, nyugodtan haladt pályáján és lassanként győzelemre juttatta a természet soká megtagadott igaz szineit.

 

Azon időben (1972-73) festette Szinyei Merse Pál a „Majális”-t, a modern festészet egyik legeredetibb alkotását. Szép, árnyas helyen heverésző kis társaság a réten. Zöld alapon élénk veres kendők; rajtuk színes ruhába öltözött társaság. Itt egy rózsaszinű hölgy, amott egy barna bársonykabátos úr, ki kedélyesen hasrafekszik és hátat fordít a szemlélőnek. (Tréfásan jegyzé meg egyszer a művész, hogy az ő maga és azok számára helyezkedett így el, kiknek az ő képe nem tetszik.)

 

Apró fehér felhőktől boritott gyönyörű kék ég borúl a vidáman csevegő és lakomázó társaságra. Fény és árnyék játszadozik a szelid domboldalon; épen ez árnyék emeli ki a kép világító erejét. Oly ellentét, melynél finomabbat el sem képzelhetünk. És ki hinné, hogy a művész teljesen kudarczot vallott ezen festményével Münchenben úgy, mint Budapesten?

 

Bécsben a legroszabb helyre akasztották, Budapesten kiméletlenűl lehordta egy akkori tekintélyes kritikus és mindezek betetőzéséűl, midőn képét nagylelkűen felajánlott a Nemzeti Múzeumnak, visszautasították! – Letette az ecsetet és a palettát. Visszavonúlt birtokára, hol húsz éven át úgyszólván semmit sem festet és csak a gazdálkodásnak élt.

 

Az ezredévi kiállítás alkalmával a „Majális” nagy sikert aratott és megvette az állam. Az 1901-iki müncheni nemzetközi kiállításon jogos feltűnést keltett és a nagy aranyérmet is megnyerte. Szinyei Merse Pálban újra felébredt a kedv a festészethez. Új erővel és elevenséggel alkotott azóta sok remek művet, melyek mindannyian magukon hordják határozott egyéniségének bélyegét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szinyei Merse Pál Szinyei Merse
Cikk-ajánló
A vasutas szövetség nagygyülése A vasutas szövetség nagygyülése
A mult héten, vasárnap volt a Vasutas-Szövetség nagygyülése...
Heliotropikus kisérletek Heliotropikus kisérletek
Max Octtli a glorisegg-i Landerziehungsheim professora érdekes...
Megszólal a csönd szigete! Megszólal a csönd szigete!
A szeretetlenség mai világában valósággal azok végeznek apostoli...
Grecsák igazságügyminiszter lemondása Grecsák igazságügyminiszter lemondása
A képviselőház keddi ülését mindenféle nagy érdeklődés előzi meg....
Csillagok hullanak Csillagok hullanak
Augusztus csodálatos hónap. Augusztusban a szerelmespárok minden...
Harangok hadiczélokra Harangok hadiczélokra
A püspöki kar legutóbbi értekezletén elhatározták, hogy a katholikus...
Kínai mandarinná avattak egy magyar mérnököt Kínai mandarinná avattak egy magyar mérnököt
1915 márciusában, Przemysl elestekor került orosz fogságba, ahonnan...
Az 1924. év periodikus üstökösei Az 1924. év periodikus üstökösei
Az 1924. év periodikus üstökösei. Az eddig ismeretes 25 időszakos...
Gerevichné Bogáthy Erna győzött a HTVK I. osztályú női tőrvívó versenyén Gerevichné Bogáthy Erna győzött a HTVK I. osztályú női tőrvívó...
A viadalon 16 hölgy vett részt s a döntőbe három HTVK-ás: Gerevich...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98