Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

A városi pénzintézetek kérdése

Mialatt nálunk, legujabban a fővárosban létesítendő községi takarékpénztár tervezete alkalmából, élénk eszmecsere foly afölött, vajjon általában van-e helye és talaja a községi takarékpénztáraknak Magyarországon: addig nyugaton, főleg pedig Ausztriában és Németországban, a községi takarékpénztárak tulajdonképeni hazájában, annyiban ismét tovább haladtak egy lépéssel, amennyiben a szorosan vett takarékpénztári intézmények mellett most már külön városi bankok alapitása vétetik szemügyre. 

A takarékpénztárak intézményét az említett államokban külön regulativumok – a porosz 1838. évből, az osztrák 1844. évből – szabályozzák.
Ezek azonban első sorban a bizottság szempontjából indulván ki, a takarékpénztárak ügykörét meglehetősen szük korlátok közé szoritják, azonfelül tevékenységüket szigoru hatósági felügyelet és ellenőrzés alá helyezik.

A takarékpénztárak állandó törekvése arra irányul, hogy a törvényszerű békókból lehetőleg kiszabaditsák magukat.
Az autonom jogaikra féltékeny községek, mint fentartói a kommunalis takarékpénztáraknak, az utóbbiak mozgalmát élénken pártfogolják, de nem csekély mértékben támogatják a takarékpénztárak szabadabb mozgásra irányuló igyekvést a modern forgalom érdekei, nevezetesen pedig az ujkornak a hitelformák és üzleti szervezetek terén fölszinre hozott vivmányai, melyekkel többnyire a letűnt század alapitásaként jelentkező takarékpénztárak jelenlegi üzletköre és szervezete amugy is sok tekintetben nehezen fér össze.

Hozzájárul még az a körülmény is, hogy maguknak a városoknak pénzműveletei gyökeres reformra szorulnak, mely a közpénzek bankszerű kezelését kell, hogy magába foglalja.
A városok bevételeik fokozása érdekében, de más köztekinteteknél fogva is, már egy sereg magángazdasági üzemet foglaltak le maguk számára, melyek szintén kiterjedt fizetési transakciókat vonnak maguk után. Mindezen pénz- és fizetési teendők egyszerűbben és jutányosabban lennének lebonyolíthatók, ha ellátásuk a várossal szoros összefüggésben álló községi pénzintézet ügykörébe utaltatnék.

Végre a városok szükségleteiket mind sűrűbben kölcsön utján kénytelenek fedezni.
Kötvényeik előnyösebb értékesitése volna várható, ha azok átvételére a letétek gyümölcsöztetése céljából a községi pénzintézet vállalkoznék s nem kellene idegen bankok vagy bankárok közvetítő közreműködését igénybe venni. 

A jelzett föladatok megoldására, amennyiben azok a létező községi takarékpénztárak hatáskörén kívül esnek, két eszköz kinálkozik.
Az első lenne a fennálló törvényes rendelkezések módosítása és bővítése, melyek a takarékpénztárakat azon helyzetbe juttatnák, hogy a vázolt igényeknek megfelelhessenek. A másik eszköz már jóval gyökeresebb s jelentkeznék külön városi bank létesítésében. A porosz kormány által tervezett uj takarékpénztári törvény, melynek alapelvei 1895-ben közzététettek, legalább részben azon irányzatnak hódolt, hogy a takarékpénztárak ügykörét kibővítse; a tervezetet azonban a kormány mégis kénytelen volt elejteni s pedig maguknak a takarékpénztáraknak heves ellenzése folytán, melyet tulnyomóan azon aggodalom ébresztett, hogy az állami hatalom gyámkodó befolyását az uj törvény az eddiginél is nagyobb mértékben fogná növelni. 

De ha a tervezet általában ki nem elégitette a takarékpénztárakat, melyek mindent elkövettek annak meggátlására, mégis egy pontot tartalmazott, melynek megvalósitására az intézetek nagy sulyt fektettek.

S ez a ma rendelkezés, melynél fogva a takarékpénztárakra nézve lehetővé vált volna a bankszerű ügyletek szabad gyakorlása.
Nevezetesen az értékpapirokkal való bizományos kereskedés, a csekk- és folyószámla üzlet, a letétügyletek, kezesség néküli váltók leszámitolása stb. A bankszerű ügyletek nagyobb mérvű felkarolása kétségkivül azt is előidézi, hogy az illető takarékpénztár jövőben kevésbbé bürokratikus és aggodalmaskodó módon folytatja az üzemet.

Az 1895-iki tervezetet a kormány oly indoklással ejtette el, melyből azt a meggyőződést merithetni, hogy az jó időre nem is kerül ismét napirendre.
A porosz kormánynak legujabban bejelentett törvényhozási akciója a takarékpénztári ügyben nem vonatkozhatik másra, mint arra, hogy a takarékpénztárak köteleztessenek arra, hogy ezentul a betétek nagyobb hányadát fektessék értékpapirokba, különösen pedig állami papirokba, mint fektették eddig.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98