Dtum
Login with Facebookk
1905 | Május

Az antitröszt-mozgalom Amerikában

Az Egyesült-Államokban a legutóbbi elnök-választást a trösztök megrendszabályozásának kérdése dominálta.
Tudott dolog, hogy az amerikai Unióban a legkülönbözőbb tőkeegyesülések és ipari kötelékek valóságos monopolisztikus helyzetet vivtak ki maguknak, amelynek káros hatásai oly annyira érzékenyen sujtják elsősorban a fogyasztó közönséget, hogy mind hangosabban és erélyesebben igyekezett utat törni magának az a törekvés, amely a trösztök törvényhozási szabályozását tűzte ki célul.

E törekvések szószólói a legutóbbi elnök-választás alkalmával a demokrata Parker körül csoportosultak, aki a trösztök elleni harczot nyiltan hirdette.
Ellenjelöltje Roosevelt, ezzel szemben igen diplomatikusan indifferens álláspontba helyezkedett a trösztök dolgában és ezzel biztositani tudta a maga részére a „tröszt-mágnások” óriási hatalmát, befolyását és nem csekély számu szavazatait, amelyek meg is szerezték részére az elnöki széket. 

Világos, hogy a tröszt-párt már a választásokkor is tudatában volt annak, hogy Roosevelt feltétlen támogatására nem számíthat.
De igen bölcsen azt vélték, hogy jobb, ha oly jelöltre adják szavazatukat, aki a tröszt-ellenes mozgalom hullámai közepette legalább nem határozott ellensége a trösztnek, semhogy nyilt ellenfelüket támogassák. Minthogy azonban a jelenlegi elnök a legközelebbi választáskor már nem jöhet tekintetbe, most nincs többé mit tartani a trösztökről és igy bizvást követheti már jobbik meggyőződését, hogy az Unió trösztjei tényleg megérettek a törvényhozási szabályozásra.

A dolgok ily állása mellett a tröszt-pártot magát sem lepte meg, hogy Roosevelt az anti-tröszt mozgalom élére állt.
Ezzel olyan utra lépett, amelyen, ha tulkorán meg nem áll és célt ér, halhatatlan érdemeket szerezhet magának. 

A folyamatban tett kormányakciónak minden esetre meg lesz az a nem lebecsülendő eredménye, hogy a tröszt-hatalmasságok fölocsudnak majd mérhetetlen elbizatkodottságukból, engedni fognak határt nem ismerő gőgjükből és mérsékelni fogják üzleti manipulációik hajmeresztő merészségét. 

Szóval szerényebbekké lesznek és már maga ez elegendő arra, hogy az amerikai Unióban megindult tröszt-ellenes mozgalmat teljesen eredménytelennek ne mondhassuk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monopóliumok
Szabóné Fricska Anna

Monopóliumról többféle értelemben beszélhetünk.
Használjuk azokra az óriás vállalatokra, amelyek különböző együttműködési formákban a piacot uraló gazdasági helyzet megteremtésére, a piaci verseny korlátozására jönnek létre. Ebben az értelemben a piacon elérendő cél  és az – ehhez igazodó – szervezeti forma szerint négy (ismertebb) típusát különböztetjük meg.


A kartellben az együttműködés a piac felosztására, az árak közösen történő megállapítására vagy a termelés esetleges korlátozására vonatkozik; a vállalatok egyébként megőrzik teljes önállóságukat.


A szindikátus annyival jelent szorosabb együttműködést, hogy a tagok közös irányítást hoznak létre az együttműködést érintő területen, ám jogi önállóságukat megtartják. Az ideiglenes szövetség vonatkozhat a beszerzési és az eladási árak megállapítására, a termelés szabályozására.


A tröszt már a szövetkező vállalatok teljes összeolvadására épül (azaz jogi önállóságukat elveszítik). A tagok korábban a gazdasági élet azonos vagy egymással összefüggő területén működtek.


A konszern egyazon gazdasági ágazat vállalatait fogja össze; a vállalatok formálisan önállók maradnak azonos tőkés csoport irányítása alatt.

 

Ötödik típusa a konglomerátum, amely azonos tőkés csoport tulajdonában van, és az ipar különféle ágaiban termelő létesítmények összességét jelenti.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Theodore Roosevelt (1858. október 27. -1919. január 6.). Theodor Roosevelt
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98