Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

Szergius nagyherczeg meggyilkolása

Február 17-ikén délután Moszkvában bombát vetettek Szergiusz nagyherczegnek, a czár nagybátyjának, Moszkva kormányzójának kocsijára. A bomba izzé-porrá tépte a kocsit, a nagyherczeget és a kocsis is meghalt. A merénylőket elfogták. A Péterváron január 22-ikén ontott vér következménye ez a merénylet. Oroszország két gonosz szellemének és a czár readkczionárius tanácsadójának, Szergiusz és Vladimir nagyherczegeket tartották. Vladimir lövette le január 22-ikén Pétervár utczáin a munkások százait s vetette börtönbe ezreit. Szergiusz nagyherczeg borzasztó halála ép oly kevés részvétet ébresztett, mint a mult évben a kegyetlen Plehve belügyminiszter meggyilkolása, hanem annál nagyobb rémülettel és borzadálylyal töltötte el a czári családot.
Szergiusz tartotta vissza a czárt az engedékenység útjáról; ő követelte a háborút és ő volt legfőbb akadálya a békekötésnek. Ő fojtotta el a moszkvai diákzendülést és ő bocsátotta el azokat az államhivatalnokokat, a kik az orosz szabadság ébredését elősegítették.

A véres hóról fölszedték azt, a mi Szergiusz nagyherczeg testéből ott feküdt. Ezeket a testrészeket egy odadobott lepedőbe tették s megtörtént, hogy a kocsi forgácsait is közéje vegyitették. A rendőrök ezzel a félelmetes csomaggal elindultak a Nikoláj-palota felé. Útközben egy sápadt asszonynyal találkoztak. Ez az asszony kimeredő szemmel nézte, hogy mit visznek ezek az emberek. Szergiusz nagyherczeg felesége volt, a kit az iszonyatos robbanás borzasztó sejtelemmel töltött el s úgy, a mint volt, kirohant az utczára, hogy megtudja, mi történt. Házi öltözetben, fején kendővel sietett a merénylet szinhelyére. A holttestet épen akkor vitték az iberiai kápolna felé, a mikor a nagyherczegné odaért.


Mialatt a rendőrség kordont vont a gyilkosság szinhelye körűl, egy parasztasszony megtalálta a fal tövében a herczeg szétlocscsan agyvelejét és kendőbe szedte össze. Ekkor a téren hirtelen összeverődött néptömeg ujjait a még párolgó, meleg vérbe áztatta, keresztet rajzoltak a falra és felkiáltottak: „Ez a vér fogja Oroszországot megtisztítani!” Pár perczczl rá rendőrök érkeztek, a kik a teret megtisztították. Az asszony átadta a véres maradványt.
Szergiusz nagyherczeg holttetemének összeszedése sokáig tartott. A koponyát nem lehetett összerakni, annyi darabra volt zúzva.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szergiusz nagyherceg Szergiusz nagyherceg özvegye
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98