Dtum
Login with Facebookk
1906 | Február

Irodalom és Művészet

Az akadémia kiadványai, mint minden évben, az idén is négy terjedelmes kötetet adott ki az Akadémiai könyvkiadó vállalati pártoló tagjai számára.

 

Mind a négy tudományos munka, de oly tárgyakról és oly feldolgozásban, hogy minden művelt embert érdekelnek. Eredeti munka, sajnos, csak egy van köztünk: Némethy Géza könyve a római elégiáról; erről érdeme szerint külön s részletesebben emlékszünk meg.

 

Igen becses és tanulságos mű Escott könyve, „A mai Anglia”., melyet György Endre fordított magyarra. A két kötetes nagy tanulmány, melyből most az első kötet jelent meg, teljes képét igyekszik adni a legpontosabb értesülések alapján a mai Anglia életének minden vonatkozásában.

 

Egy hatalmas képben rajzolódik ki belőle az angol társadalom, a politika, az irodalom és művészeti óriási szövevénye. Legelőbb az angol falu életét irja le, érdekesen festve a földesúr, a lelkész. A falusi nép képét. Azután az angol gazdaságban és politikában oly nagy szerepet játszó nagybirtokról és tulajdonosairól szól, majd a vidéki és városa közigazgatásról.

 

A városokat két csoportban jellemzi, mint üzleti városokat, a hol az ipar és kereskedés nagy munkája folyik s mint mulató városokat, a tudomány embereinek s az üdülni és pihenni kívánóknak elvonuló helyeit. Jellemzi az angol kereskedelmi és pénzügyi köröket s legterjedelmesebben a munkás osztályt.

 

A paperizmusról és takarékosságról szóló fejezet zárja be az első kötetet. Mindez pedig élvezetesen. Változatos, élénk előadásban, a dolgok mélyére látó, szellemes magyarázó egyszerű hangját, melyet szivesen hallgat az is, a kit nehézkesebb előadásban a sok adat elfárasztana. – Szintén angol iró műve Kidd Benjamin könyve a „Társadalmi fejlődés”-ről, Geőcze Sarolta fordításában.

 

A szocziológiával mind többen foglalkoznak mostanában nálunk is, hivei és ellenfelei, megvan tehát a talaj az olyan könyvek számára, mint a Kiddé, mely tudtunkal az angol társadalom-tudományi irodalom legnevezetesebb művei közé tartozik. 1894 óta, hogy megjelent, csak Angliában 32 ezer példányban kelt el s lefordították a legtöbb európai nyelvre.

 

Széles látókörű, eredeti munka, filozófiai mélységgel és tudományos tárgyilagosággal irva; az egész emberiség társadalmi fejlődésének nagy problémáját fejtegeti a darwini világfelfogásból kiindulva s a vallást állítva oda, mint a társadalmi fejlődés fő tényezőjét.

 

Állaspontja vitatható, de minden esetre érdekes és nagyon tanulságos. – Franczia iró tollából származik a negyedik könyv: Payot ”Az akarat nevelése” czímű műve dr. Weszely Ödön fordításában.

 

Eredetiben 22 kiadást ért, oly tárgyat fejteget, a melyek aktualitását úgyszólván folyton érzi minden szellemi munkával foglalkozó ember. Szigorúan tudományos módszerrel, a legújabb lélektani kutatások alapján fejtegeti a tárgyat, igen világos, élvezhető előadásban, melyet a gondos fordítás hívem ad vissza.

 

Azt hisszük ugyan, hogy a franczia és általában az újabb neveléstudományi irodalomban lehetett volna ennél jelentékenyebb és maradandóbb becsü munkát is találni, de azt nem lehet tőle elvitatni, hogy érdekes és tanulságos könyv, kivált fiatalemberek sok haszonnal forgathatják.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lengyelország győzött a hamburgi sakkolimpiászon Lengyelország győzött a hamburgi sakkolimpiászon
A nemzetközi sakkolimpiász vasárnap befejeződött. A versenyt a...
Karácsonyi szünet - Kellemes Ünnepeket!
Most 1 hónapra megállítjuk a virtuális időt, de az élet azért nem áll...
Félbeszakadt és botrányba fulladt a kardvívó Európa-bajnokság Félbeszakadt és botrányba fulladt a kardvívó Európa-bajnokság
A vívó Európa-bajnokságot már el sem lehet képzelni eső nélkül. a...
Magyarország tenisz válogatottjai 8:0-ra győztek Románia ellen Magyarország tenisz válogatottjai 8:0-ra győztek Románia ellen
A magyar-román nemzetek közötti lawntennis-mérkőzés mai utolsó napján...
Az UTE „utánpótlás” kardvívócsapata kikapott az olaszoktól Az UTE „utánpótlás” kardvívócsapata kikapott az...
Az UTE Eötvös-utcai vívótermében előkelő közönség előtt rendezték a...
Az állatorvosok emlékirata a földmivelésügyi Népbiztossághoz Az állatorvosok emlékirata a földmivelésügyi Népbiztossághoz
Népbiztos elvtárs! Az állatorvosi tudomány alig pár évtizede...
Takarmánysilók közraktár jellege Takarmánysilók közraktár jellege
A budapesti kereskedelmi és ipari kikötőről szóló ismertetésem (I. a...
Robbanó- és gyujtóbombák, a bomba  esési pályája Robbanó- és gyujtóbombák, a bomba esési pályája
A szilánkhatású bombák főként nagyméretű repesz szóró hatásuk miatt...
Munkásezredek szemléje a Vérmezőn Munkásezredek szemléje a Vérmezőn
Budapest dolgozó népe szembeszáll a nemzetközi ellenforradalommal,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98