Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

Gyulai Pál nyolczvan éves

GYULAI PÁL nyolcvan éves lett. Ha a háborúban eltöltött évek kettőnek számítanak, akkor több lett, mint száz éves, mert több mint ötven éve áll örökös harczban rosz irókkal és hamis utakon járó politikusokkal.

 

Kifogásolja, a mi kifogásolható, legyen az egy nagy intézmény, egy századokra kiható irány, vagy egy rosz magyartalan szó. Egyforma hévvel ront ellene s nem kimél senkit és semmit.


De ha csak a harcz volna! Gyulai Pál azonfelül egyike azoknak a ritka embereknek (az az dehogy egyike – hiszen a másikat nem ismerjük), a ki lefelé, fölfelé hosszú évtizedek óta azt mondja, a mit igaznak tart és még sem törik be érte a feje, - ebbe az országban se.


Nem törik be azért, mert a fején borostyán van; az védi. Nem csak nagy kritikus, de legjelesebb élő költőnk is. Különben vasból van ez a fej, hideg, nyugodt ész lakik benne, élesen itélő.

 

E fejhez két szép villogó fekete szem tartozik, mely még most a hófedél alatt is harcziasan villog s végződik a fej egy vastag kálvinista nyakban, folytatódván egy olyan gerinczben, - a minő vala volt a magyarok gerincze.

 

Olyan fej hiszen még lehet több is, magyar anyák még szülnek okos embereket, hanem a gerincze, a mi a gerinczet illeti, ilyen egyenessé a gerincz már nem igen keményedik meg ebben a mostani levegőben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gyulai Pál Gyulai Pál Gyulai Pál az Akadémián Gyulai Pál dolgozószobája Gyulai Pálné Szendrey Mari
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98