Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

Pálmai Ilka Amerikában


A napilapok részletesen foglalkoztak Pálmai Ilka amerikai kalandjával. Az érdekes közleményekből megtudtuk, hogy a kitűnő művésznőtől egy Seefeld nevű ügyes szélhámos kétezer dollárt csalt ki – kölcsönképen.

 

Először elegáns automobilen megkocsikáztatta, így akarván elhitetni, hogy előkelő, jómódú, hitelképes ember; utólagosan pedig kiderült, hogy semmije sincs, a gépkocsi sem az övé s már ideát Európában is követett el hasonló csínyeket. Pálmai Ilka bepörölte és a szenzációs tárgyalás még jobban rávonta a new-yorki közönség figyelmét, mint az a kiváló művészet, melynek idehaza annyi bámulója van.


Időszerűnek tartom az amerikai automobilen ülő „Aranyos Iluskát” bemutatni. Sietek azonban megjegyezni, hogy a hirhedt mr. Seefeld nincs a társaságában. Pálmai Ilka Zöldy Marczi hegedűművész hazánkfia mellett foglal helyet, kinek tulsó szomszédja mrs. Fisher előkelő amerikai hölgy.

 

Elől pedig a chauffeuron kívül mr. Perry new-yorki jónevű szobrász látható a leánykájával. A gyönyörű automobil a szobrász tulajdona, a ki a Hadson-parton kocsikáztatta meg a hölgyeket abból az alkalomból, hogy az angol flotta meglátogatta az amerikai bajtársajkat.


Pálmai Ilkát, a ki geniális aklimatizálódó képességének már sok jelét adta, a mikor a legnagyobb könnyűséggel a magyar operettől a némethez és rövid idő múlva az angolhoz szökött át – mindenütt nagy sikereket aratva – Amerikában is ünneplik.


Eleinte Conried Irvingplace- Theatre-ében játszotta németül a bécsi ”Heisses Blut” czímű érdekes bohózat Ilona szerepét. Nagyon tetszett sikkes játéka, tüzes táncza s a közbeszőtt magyar, német és angol dalok pikáns előadása. De ő nem érte be a német-magyar publikum tapsaival.

 

Elszerződött a 14. utczában lévő Kreath.féle angol vaudeville - szinházhoz, mely sokkal disztingváltabb az Irving téri német szinháznál. Száműzve van szinpadáról minden alantas darab, minden trágár szó. Ott játszik Lilian Russel, a híres angol szinművésznő is, New-York legkényesebb közönsége előtt. Meglehetős nehéz e szinház deszkáira feljutni és sok európai hirű művésznő hasztalan vágyott e szerencsére.


A „Countess Kinsky-Pálmai” amerikai hirneve ezzel a szerződtetéssel meg van alapítva, s remélhető, hogy tengeretuli szereplése után nem csak babérban, hanem dollárokban is gazdagon fogjuk viszontlátni.


Kürthy Emil

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98