Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

A Kossuth-szobor leleplezése Kecskeméten

„Hirös város az Alföldön Kecskemét.”

Most is ezt mondaná Petőfi. Azonban nemcsak a virtusával dicsekedő duhaj legényt irná meg,- találna most ott mást is! Igaz, sokat találna a régiből, például:


„Süvegem a jobb szömömön viselöm.
Minden embör előtt mög se emelöm.”


De tegnap apraja-nagyja, az egész Kecskemét páratlan tisztességtudással levette kalapját Kossuth Lajos és a tiszteletére érkezettek előtt.

 

Elmondom:


Néhány éve már, hogy Kecskemét „Nagytemplom”-át kifestettem, és csak néhány hete, hogy mind a két szemem ujra jól látok! Így igen megörültem a szoborleleplezésre szóló meghivónak; vasárnap virradtán indulva, Kossuth Ferencz és kisérete előtt érkeztem a városba. Előzékeny, szives rendező állta utamat, vitt a város egyik legbarátságosabb helyére, a plebániára.

 

Útmentén a város közönsége állott sorfalat, elől ezer fehérruhás kis leány; hogy hány nagy volt szintén fehérben, nem tudhatom, mert egyen-egyen úgy ott felejtettem a szemem, hogy talán miatta a szebbiket nem láthattam.

 

A városháza előtt lepel alatt lévő szobrot a nép tömege, emelvényeken az urihölgyek sokasága folyta körül. Ágyú dörrent! Kossuth Ferencz, Justh Gyula és Szterényi József s a velük együtt különvonattal jött többi vendégek a szoborral szemben foglaltak helyet; kezdődött a szoborleleplezés.


Fölcsendültek a Himnus hangjai, fölállt az egész közönség, kalaplevéve hallgatta a magyar szivre csodahatásu dalt. Szappanos István, a kecskemétiek deli öreg képviselője a szónoki emelvényről ékes szóval megkezdte az ünnepi beszédek sorát. Szeles József szépen folytatta, majd Hock János szólalt meg; beszéde így végződött:


"Hirtelen le is hullott, s előttünk állt Kossuth Lajos érczalakja." A néma bámulatot dobpergés szakította meg, kéksipkás gyermek-katonák három zászlóalja a rendes katonaságot , a tanyai gyerekek árvalányhajas pörge kalapú csapata népfölkelőket jelezve, gyakorlatot tartottak a szobor körül, mely előtt 48-as öreg honvédek csoportja ült. Fölséges gondolat! Az öregek ülnek , a gyerekek játszva tanulnak, mi gyönyörködve nézzük, de ha kell! Csak üzenet kell!


A dalárda a Szózatot énekelte érzéssel, egész szivből. Ezután Eötvös Nagy Imre nagy hatást tevőleg szavalta Tomori Jenő költeményét. Szappanos mint a szoborbizottság elnöke szólt, átadván a szobrot a városnak. Felelt rá Kada Elek polgármester, az egész közönséget magával ragadó beszéddel.

 

Először is Telcsnek, a szobor alkotójának s Tőrynek, a talapzat tervezőjének mondott köszönetet. Erre a 48-as honvédek taraczkdurrogás között meghajtották zászlójukat, - a gyerek-katonák is tisztelegtek, még pedig magyar kommandóra – a szobor előtt. A városháza erkélyéről pedig megszólalt a tárogató hangja, a Kossuth-nótát fujva.


Tehát sorban megvolt: az Isten háza, a Város és az eklézsia. A szinek is rendben sorakoztak e képeken; hajnal, nappal, este és éjszaka. Megnyugodtan mentem a kocsmába, onnét a város piaczán felállított díszsátorba, a város ezer teritékű ebédjére.


Magyaros ebéd volt; a Beretvás szálló vendéglőse jó borát, felesége mint szép asszony, jó főztjét tálaltatta a vendégeinek. Még Szilády , a város tudós levéltárosa se panaszkodott a törökökre, kik annyit pusztították Kecskemétet, mert jó, hogy itt hagyták a töltött káposzta reczeptjét.


Asztalbontás után a szoborhoz siettem. Azt kivántam látni, erről akarok még szólni. Szélesen kezdődő s merész vonalban felszökő talapzaton áll Kossuth Lajos ércz alakja; állása könnyed, vonalai a talapzattal összenőnek, szóval mindez sikerült.

 

Sok szó esett azonban a Kossuth alakja alatt a talapzat alján ülő, előre figyelő, szenvedélytől elragadott , erőtől duzzadt izmu, mezítelen vállán párduczbőrt viselő és jobbjában egyenesre tüzött kaszát tartó alakról.

 

Telcs az erő , önérzet és elszántság kifejezésére mintázta, és helyesen, mert én a forradalom kaszásának néztem. Nincs is ennek más hibája, csak hogy Kossuth alakja meg e között hiányzik a kapcsolat. Az idő majd összemossa a sötét bronzot a világos kővel, meglesz akkor az egység is.


Kritikus van a világon legtöbb; megismertek, körülvettek a szobornál. Odaszóltam egy öreg asszonynak: Hogy tetszik, néni? S rámutattam az alsó alakra. – Már a förtelmes fel is öltözhetett volna, ha kiült ide a placzra - feleli. – Bizony egy gatya csak telhetett volna neki azért a sok pénzért, - mondta a másik. – Nincs igaza, nem spórolt, a ki csinálta; ni, Kossuth apánk nagyobb, mint a milyön vót, - szólt egy harcsabajúszú majduram. Megszólított egyik barátom: Szó a mi szó, de a kecskeméti népből egy alak megfelelőbb lett volna, ugye Náczi?


Hiszen ez egy kecskeméti ember a maga meztelen valóságában; nem a ruha teszi az embert, - mondtam én. – Elfeledtétek már, hogy a szabadságharcz elnyomása után a fiatal király körutat tett az országban; ellátogatott Kecskemétre is, de kecskeméti legényt nem látott, mert mind a kóterben ült.

 

Úgy történt az eset, hogy a derék fiúk a mint megtudták, hogy jön a király, rögvest elhatározták, hogy lóháton körülfogják a kocsiját, úgy puszta kézzel, pár rozoga füstöllyel és karikással elfogják s kiviszik Bugaczra és ott aláiratják vele az alkotmányt! Persze az előljáróság neszét vevén a dolognak, lefülelte a legénységet.


- Hát, ugye, ez a pöre, vakmerő alak a tiétek? Kecskeméti ez! – Telcs is a tiétek, mert ha nem vitt is Amerikába másfél milliót, de adott a magáéból több értékűt Kecskemétnek. Ő a „ kecskeméti Győző!”


Roskovics Ignácz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kossuth Lajos szobrának leleplezése Kecskeméten A kecskeméti Kossuth-szobor mellékalakja Az öreg honvédek, gyerekek, katonák Kossuth Ferenc fogadtatása Kecskeméten Justh Gyula Kecskeméten az öreg honvédek előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Henley-regatta A Henley-regatta
A világ legnagyobb evezős versenye ez évben bennünket különösen...
A mese lélektanáról A mese lélektanáról
Lesznai Anna A Nyugat egyik utolsó számában rendkívül figyelemreméltó...
Mérhetetlen gazdasági vitalitást nyernénk a Felvidékkel! Mérhetetlen gazdasági vitalitást nyernénk a Felvidékkel!
A Felvidék gazdasági értékei iránt ipari és kereskedelmi körökben...
Károly román király és Goga miniszterelnök kijelentései Károly román király és Goga miniszterelnök kijelentései
Károly király Mihály trónörökös és az udvari méltóságok kísérletében...
Végre új épületet talált az útlevél-osztály Végre új épületet talált az útlevél-osztály
Újságunk már több ízben beszámolt azokról az anomáliákról, amelyek a...
Látogatás a székesfehérvári m. kir. téli gazdasági iskolában Látogatás a székesfehérvári m. kir. téli gazdasági iskolában
Ha az ember belép, ebbe a már magát kivülről is példásnak mutató...
A postások csapata idén is megnyerte a tornászbajnokságot A postások csapata idén is megnyerte a tornászbajnokságot
A tornászok csapatbajnokságán valamennyi számottevő egyesületünk...
A földrajzi társaság A földrajzi társaság
A földrajzi társaság április 14-iki ülésén,melyen Havass Rezső...
Endrét és Bakyt kötéláltali, Jarosst golyóáltali halálra ítélte a...
Ma délelőtt fél tíz órakor vonult be dr. Jankó Péter elnök...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98