Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

Szülők és tanítók

Nevezik ezt a mi korunkat a gépek korszakának, a villamosság korszakának, a papiros korszakának is nevezhetnénk teljes joggal, okkal az érvényesülésre törekvő emberi jog korszakának is. Egy békés, de feszítő erővel teljes áramlat hatol át a művelt világon, mely a jog vágyával tölti el az embereket ott, a hol nincsen jog és több jog követelésére izgatja a lelkeket, a hol még nem elég a jog.

 

Az emberi jogok teljességét követelik, a mi az emberi szabadság és az emberi méltóság respektálásának és védelmének teljességét jelenti. Ennek a nagy áramlatnak a medréből fakadnak kisebb áramlások, a melyeknek a nagynak vize táplál. Ennek a törekvésneka gyermeke a feminizmus, mely a nő jogáért küzd.

 

És ez teremtette meg az iskola kérdést is. A legmodernebb eszmék zászlóvivői a gyermekoktatásnak mostani rendjét nem látják alkalmasnak arra, hogy az iskola az ő eddigi eszközeivel belőle a modern fölfogásnak megfelelően szabad embert neveljen.

 

Egyre nagyobb lett azoknak a száma, a kik a gyermek számára az iskolától más és más formát kivánnak, mint eddig és szülő jogának meg a tanító jogának ellentétes fölfogásából támadt surlódások sok kinos és kellemetlen konfliktust okoztak.

 

Így született meg a szülői értekezletek eszméje, a melyről mostanában sokat irnak és a mely azt javasolja, hogy a szülők és tanítók összejöveteleken, barátságos eszmecserével próbálják elintézni azt a határvillongást, a mely a jogaik mesgyéjén most folyik.

 

Bizonyos, hogy a szülő, ha gyermekét iskolába adta , a jogai egy részét köteles átruházni a tanítóra és nem szabad mindjárt fölségsértést látnia abban, ha a tanító a rakonczátlankodó gyereket megfenyíti.

 

De viszont bizonyos az is , hogy a tanító a ráruházott joggal köteles átvállalni ugyanannyi szeretetet is a gyermekhez, hogy ez az iskolát második otthonának érezhesse. Ennek az ideális állapotnak a megteremtése igen nagy munka, de ezt a munkát el kell végezni és elvégezni nem lehet a nélkül, hogy el ne kezdjék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98