Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

Csuknin tengernagy meggyilkolása

Julius 11-én Csuknin tengernagyot a szebasztopoli nyaralójában egy matrózruhába öltözött merénylő agyonlőtte. Csuknin tengernagy feleségével és hadsegédével, Szergejev hadnagygyal érkezett nyaralójába, a melynek parkjában megérkezése után sétát tett. Negyven perczig tartó séta után a kikötőhöz akart menni, hogy ott várakozó gőzcsónakján visszamenjen Szebasztopolba. Egyszerre egy bokorból két lövés dördült el és az admirális halálosan megsebesülve rogyott össze.

 

Szergejev hadnagy üldözni akarta a tengerész-ruhába öltözött merénylőt, a ki menekülni igyekezett. Szergejev négyszer akart a merénylőre lőni, de revolvere csütörtököt mondott. A gyilkos menekülés közben többször lőtt, de nem talált. Csuknint délután ellátták a haldoklók szentségével. A tengerész-kórházban, a hová elszállították, csak oxigénnel tudták életét néhány órával meghosszabbítani. Eleinte eszméleténél volt, de aztán elájult és nem nyerte többé vissza eszméletét; haláláig lélegzési nehézséggel küzdött, mert az egyik golyó megsértette tüdőjét és a gerinczoszlopban akadt meg.

Csuknin az orosz hatalmasok egyik leggyűlöltebb alakja volt, mert ő volt az, a ki kegyetlenűl, könyörületet nem ismerve vérbe fojtotta a Potemkin legénységének lázadását. A forradalmi szervezet már rég halálra itélte és valószinűleg e szervezet bosszújának esett áldozatul. Több hónappal ezelőtt szintén követtek el ellene revolver-merényletet. Egy asszony megjelent palotájában és mint egy elhunyt tengernagy leánya jelentkezett kihallgatásra. Beeresztették Csuknin tengernagyhoz és több revolverlövéssel súlyosan megsebesítette. A merénylő nőt ott a helyszínén nyomban agyonlőtték. Akkor hire járt, hogy Csuknint elmozdítják állásából, mert kegyetlenkedése okozta a feketetengeri flotta lázadását, de Csuknin megmaradt állásában és példátlan embertelenséggel bánt el Schmidttel és társaival. Schmidt és társai semmiségi panaszát el sem küldte a semmitőszéknek. Ő maga megerősítette a halálos ítéletet és másnap éjjel elrendelte a kivégzést.

 

Ez akkor Oroszországban óriási felháborodást keltett, Csuknin azonban még azután is sanyargatta a tengerészeket, sőt Szebasztopol polgári lakosságát is. A kiutasítások, bebörtönzések és száműzetések állandóan napirenden voltak. Néhány hét előtt a szebasztopoli várparancsnok Nepljugin ellen követtek el bombamerényletet, a mely tulajdonképen Csuknin tengernagynak szólt. Nemsokára rá néhány forradalmárt letartóztattak, a kik bombákat akartak vinni Szebasztopolba. Mindennek az volt a czélja, hogy a forradalmi szervzetek által Csuknin ellen elhatározott halálos ítéletet végrehajtsák.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98