Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Ismeretlen életrajzi adat Shakespeare-ről

Oly kevés adatunk van a nagy angol drármairó életéről, magánviszonyairól. hogy a legecskélyebb törmelék is, a mi újonnan előkerül, feltűnést kell, hogy keltsen, mert valamicskével mégis csak hozzájárul Shakespeare életének, viszonyainak ismeretéhez.


Most egy íly új apró adat került elő a Rutland herczegi család régi irásai közül. Mind össze néhány sor egy régi számadási könyvből, a melynek régies angol szövege magyar forditásban igy szól:

 

" Továbbá Shakespeare urnak urunk impressójáért negyvennégy shilling aranyban. Burbadge Rikhárdnak megfestéseért és elkészitéseért negyvennégy shilling aranyban." Magyarázata pedig e jegyzetnek, Shakespeare korának egyik legalaposabb ismerője, Sidney Lee szerint a következő:


Impresso alatt az olyan festett jelmondatot értették ebben a korban, a milyen Olaszországból jött szokás szerint az udvari nemes urak csináltatták művészi rajzokkal díszítve a maguk számára s ünnepélyes alkalmakkor pajzsukon s egyéb dísztárgyaikon viselték.

 

Ruthland herczeg, művészet és pompa kedvelő főur, ki akkor tájban örökölte a családi vagyont s méltó díszben akart részt venni 1613-ban az I. Jakab király trónraléptének tizedik évfordulóján rendezett lovagi tornán, Shakespeare-hez fordult, hogy irjon a számára impressójára való jelmondatot.

 

Valószínűleg jó barátja, Southampton herceg, Shakespeare derék pártfogója ajánlotta neki e czélra Shakespeare-t s ő annál szivesebben hallgatott rá, mert maga is lelkes szinházbajáró s szinészeknek, drámaíróknak nagy barátja volt, tehát okvetlenül ismerte Shekaspeare műveit.

 

A költő csinálta jelmondatot aztán – talán az ő ajánlatára, jó pajtásával, Burbadge Rikhárddal festtette rá pajzsára a herczeg. Burbadge ugyanis nem csak kiváló szinész volt, hanem ügyesen forgatta az ecsetet és a czeruzát is. Ezért kaptak aztán mindketten 44 shilling tiszteletdíjat.


Nem kell azon csodálkozni, hogy Shakespeare, a ki akkor már visszavonult Londonból, mint vagyonos ember, stratfordi magányába, ilyen – mai szemmel nézve,- alantas munkára vállalkozott. Akkoriban Olaszországban s olasz divat szerint Angolországban is a legjelesebb irók sem röstelltek előkelő és gazdag uraktól ilyenféle apró megbizásokat elvállalni.

 

Olaszországban egész kis irodalma fejlődött ki ilyen impressóknak, melyek sok becses mivelődés- és kortörténeti tanulságot rejtenek magukban.

 

Shakespeare-ről pedig tudjuk, hogy bármily nagy szellem volt , készségesen elvállalt mindenféle olyan megbizásokat, a milyenekkel akkoriban divat volt többé-kevésbé ismert irókhoz fordulni.


Hogy mi volt az a jelmondat, melyet a legnagyobb drámairó irt, annak nem maradt semmi nyoma. Az ünnepélynek, melyre készült, maradt egy leirása egy Sir Henry Wotton nevű uriembertől s Wotton úr különös tetszését fejezi ki a tornában részt vett nemes urak ruháin és pajzsain látott impressókon.

 

Kettőt le is ir: a Pembroke és Montgomerry herczegekét,- a Ruthland herczegéről azonban nem szól, ugy látszik elkerülte a figyelmét , vagy nem tetszett neki.


A számadás , mely Shekaspeare életének ezt a kis epizódját megtartotta az utókor számára, Ruthland herczeg valamely alkalmazottjának kezeirása. Jellemző, hogy Shakespeare neve elé oda van téve a Mr. ( mister) szócska, Burbadge pedig csak ugy egyszerűen a nevén van nevezve. Ennek magyarázata az, hogy Shakespeare armálisos nemes ember volt s ezért meg kellett urazni.


1613-ban mikor ez a kis eset történt, Shakespeare három év óta felhagyott már a drámairással. Az adatka érdekességét fokozza az is, hogy a költőnek ép ebből a korából nincs jóformán semmi adatunk. Három évre rá Shakespeare meghalt s így ez a jelmondat volt az utolsó irói munkája, melyről tudomásunk van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az új német búvárkészülék Az új német búvárkészülék
A közönséges búvárok fémsisakkal szövetruhában nem szállhatnak nagy...
Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag
A gyógyításban nagyon fontos szerepe van a szervezet ellenálló...
Magyar győzelem a Budapest-Berlin városközi mérkőzésen Magyar győzelem a Budapest-Berlin városközi mérkőzésen
A Sport Club Charlettenburg pályáján, 7000 főnyi közönség előtt,...
A legitimisták Ottót királlyá kiáltották ki A legitimisták Ottót királlyá kiáltották ki
Az összes legitimista frakciók vezérei értekezletre gyültek össze...
Grawert repülőgépe Grawert repülőgépe
Grawert porosz-német aviatikus sajátságos alkotásu repülőgépet...
Babits Mihály: Irók két háború közt Babits Mihály: Irók két háború közt
Mostanában nem sok ujat tudok irni. Az a boldog szellemi feszültség...
Teljes erővel folyik Erdély bekapcsolása a gazdasági életbe Teljes erővel folyik Erdély bekapcsolása a gazdasági életbe
A hatalmas munkában, amelyet a kormányzat folytat Erdély életének...
Rákóczi és Mikes Rákóczi és Mikes
Mikor Rákóczi viszontagságos élete a száműzetés végső helyén,...
Giesswein Sándor előtérben Giesswein Sándor előtérben
Sir George Clerk a vasárnapi napot a fővárostól távol, Csurgón...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98