Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

Zichy Mihály

A magyar művészet történetírójának nehéz feladata lesz a Zichy életének és egyéniségének belső ellentmondásaival, a melyek nehezen magyarázhatók meg. Szabadságvágyó magyar lélekkel az autokrata czárok udvarának volt állandó alakja.

 

Hazájához és fajához való nagy hűsége mellett valósággal második hazául fogadta el Oroszországot s inkább akarta az ott kinált jólétet, önkéntes számüzetéssel, mint a magyar földön való munkálkodást szükösebb élettel.

 

Ezek azok az ellentmondások a melyek vele szemben gyakran felvetődtek szemrehányáskép, vagy mint kérdés, Zichy Mihály, az ember és művész lelkületének megértésére.

 

Mert ugyanezek az ellentmondások megmutatkoztak művészetében is: egyszer aprólékos, realisztikus volt a képein, máskor idealizálása szinte fantasztikussá vált. Egyszer a legnagyobbszerű eszmék festői megábrázolásához fogott, máskor aprólékos erotikus témák sugallták rajzon át virtuóz alkotásokra.

 

Ez utóbbi hajlandóság egybevetve életének eseményeivel, talán leginkább megadja kulcsát egyéniségének. Zichy Mihály szép ember volt, nagytanultságú és elmés, igazi férfi, a milyen a nők ideálja szokott lenni. És valóban a szerelem jeletékeny, sőt döntő szerepet játszott életében.

 

Egészen fiatalon, a mikor Bécsből 1847-ben Ilona orosz nagyherczegnő udvarába került rajzmesternek s azon az uton volt, hogy hamarosan nagy karriert csináljon, a szerlem vágta be pályáját s döntötte őt a legnagyobb nyomorba.


Ő maga nyiltan megvallotta, hogy vonzalma fiatal és bájos tanítványa , Katalin nagyherczegnő iránt volt az ok, a mely miatt a nagyherczegnő udvarban való állását oda kellett hagynia.

 

A fiatal fejedelmi leánynyal való gyakori együttlét , a rajzmester és a tanítvány együttes dolgozgatása folyamán az alig húsz éves művész beleszeretett a nagyherczegnőbe.

 

S a bájos, szüzies leány viszonozta pelyhes ajkú, szép és nemes fellépésű mesterének szerelmét. A vonzalom tiszta volt s mindig az is maradt. Zichy fiatalos művészi hevülettel imádta tanitványát, a nélkül , hogy a vonzódásnál tovább ment, vagy tovább menni merészelt volna.


Az udvarnál mégis nagy lett a szörnyülködés, a mikor a két fiatal lélek kölcsönös rajongását észrevették. Akkoriban még teljeséggel elképzelhetetlen volt, hogy fejedelmi sarj nem egyenrangu férjjel, bármily régi nemesi családból való volt is az, házasságra lépjen.

 

A fiatal Zichyt tehát azonnal eltávolították az udvartól, persze másnemű ürügyek alatt. Így lett idegen országban, egyszerre hajléktalanná Zichy Mihály.


Később is a szerelem játszott bele életébe nem egy izben erős hatással és következményekkel is. Egy alkalommal majdnem állását vesztette tanítványa és bizalmas miss Mary Etlinger miatt, a ki belekeveredett H .Sándor czár elleni összeesküvésbe s mikor a merénylet sikerült csak nagy bajjal szabadult meg az orosz rendőrség karmaiból.

 

Egyébként is ez a nő, a kinek Zichy életére olyan nagy és család szempontjából olyan végzetes befolyása volt, végre elszakadt tőle: a mester elkergette őt. Zichy Mihály szerencséjére  Sándor czár rendkívül kedvelte őt s miss Mary összeesküvő szereplésének nem lett rá nézve komolyabb következménye.

 

Bár nekünk tán jobb lett volna, ha valami okból még egyszer kegyvesztetté lesz a czári udvarban. Akkor talán kénytelen lett volna hazatérni s nyiltan kérvén, talán méltó pozicziót is kapott volna Magyarországon. Hisz maga irta: „ A mi nemzetünkhöz illő, hogy kitünő hazánkfiait vén napjaira szükségelni ne engedjük.”

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zichy Mihály az 1880-as években Zichy Mihály kastélya és parkja Zichy szentpétervári lakása Zichy Mihály szentpétervári műtermében Zichy Mihály: Fantázia a paletta fölöt Zichy  rajza unokájának Zichy Arany János Ünneprontók című balladájához Zichy Mihály rajzai a milleniumi történelmi menetnek Zichy : Luther  Wartburgban Zichy : Skócziai udvari vadászatokból Zichy Mihály : II: Sándor czár és kíséret medvevadászat után Illusztráczió Lermontov Démonához
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar-ausztráliai teniszmérkőzés 3:3 arányban végződött A magyar-ausztráliai teniszmérkőzés 3:3 arányban végződött
Vasárnap délután a margitszigeti centercourton előkelő közönség gyűlt...
Vörös János honvédelemügyi miniszter elmondja, miért vesztette el a háborút Németország Vörös János honvédelemügyi miniszter elmondja, miért vesztette el a...
Abból az alkalomból, hogy néhány nappal ezelőtt múlt el négy...
A schwarzaui nász A schwarzaui nász
Károly Ferencz József herczeg, néhai Ottó királyi herczeg fia és...
A papirpénz mosása A papirpénz mosása
A modern higienikusok és bakteriumismerök a papirospénzt tartják a...
Küzdelem a por ellen Küzdelem a por ellen
A közforgalom folytonos emelkedésével, amit az ipar, kereskedelem meg...
Ferencváros – FC Porto 5:3 (2:2) Ferencváros – FC Porto 5:3 (2:2)
A Ferencváros csapata két barcelonai, három lisszaboni és egy...
Nem rejtély többé a titokzatos hatodik érzék Nem rejtély többé a titokzatos hatodik érzék
Nyolc emberi érzéket fedezlek fel eddig. Hiába tanultuk meg az...
Zadravetz püspök szenzációs vallomása a frankügyben való szerepéről Zadravetz püspök szenzációs vallomása a frankügyben való...
Zadravetz István tábori püspök, frankhamisitás előkelő vádlottja...
Kassai SC – MAC 3:0 (2:0) Kassai SC – MAC 3:0 (2:0)
A szimpatikus felvidéki bajnokcsapat fővárosi bemutatkozása teljes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98