Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Aehrenthal báró nyilatkozata

Az új külügyminiszter a következőket mondotta egy magyar ujságtudósítónak: Örül, hogy kipróbált hagyományokat vehet át, első sorban a Németországgal való szives viszonyt és a barátságos szövetséget Olaszországgal, továbbá az intimitást Oroszországgal. Annál szivesebben veszi át ezt az örökséget elődétől, mert személyesen is mindig meleg szimpátiát érzett ezzel a politikával és mert maga is arra törekszik, hogy ezeket a hagyományokat abban a szellemben és azzal a sikerrel ápolhassa, mint elődei, Gluchowsky, Kálnoky, és különösen e politika inicziálója, gróf Andrássy Gyula. Jövendő működése számára nagy előnynek tartja azt, hogy szövetségeink nem zavarják azt a kitünő viszonyt, mely köztünk és Anglia, Francziaország és Törökország között fennáll.


A Balkánon a miniszter ugyanazt a politikát akarja követni, a melyet előde: a konzerválás, a megtartás politikáját, mely a szerződési jog alapján áll. Ismeretes, hogy föladatunk a Balkánon ama szerződésben gyökerezik, a melyet Berlinben kötöttek a hatalmak a Balkánt illetőleg. Ebben a szerződésben számunkra nemcsak a föntartó irányzatot szabják ki, hanem sok kérdést illetőleg a távol jövőről is gondoskodtak. Ezen az alapon történt, hogy három év óta a keresztény lakosság érdekében mi vezetjük a többi hatalmakkal való egyetértésben és együttműködésben a maczedón reform-akcziót.

 

A miniszter nem érti, hogy mi alapon hiszik a Balkánon azt, hogy a külügyminisztérium politikájának a változása is fogja követni. A miniszternek épen nincs szándékában azt a politikát megváltoztatni, melyet Kálnoky és Tisza Kálmán annak idején a magyar politikai világ tetszése mellett folytatott. Szerbiával szemben jogunk van arra, hogy a szerb mezőgazdasági behozatal egyenértékéűl iparczikkeink számára Szerbiától bizonyos előzékenységet kérjünk. Sajnos azonban, épen Szerbiában nem tanusítják velünk szemben azt az előzékenységet, a melyre jogosultak volnánk. Egyébként a miniszternek az a véleménye, hogy őt ebben a kérdésben a magyar osztrák vámkonferenczia határozatai kötik.

Általánosságban a miniszter azt tartja föladatának, hogy a nagy politikát Ő Felsége utasítása alapján és a két kormánynyal való teljes egyetértésben vezesse. Helyzete a magyar kormányhoz adva van, mert hiszen ma letette az esküt ara, hogy megtartja mindkét állam törvényeit. A miniszter tehát a magyar törvény alapján is állónak tekinti magát s ezen az alapon remél előzékenységet a magyar kormány részéről. Minden, Magyarországot illető kérdést a legteljesebb tárgyilagossággal fog fogadni s különös nyomatékkal hivatkozik arra, hogy Magyarország iránt rendkívül sok szimpátiát érez.


- Hiszen én nem vagyok idegen Magyarországon, ugymond, a feleségem magyar asszony, sok magyar rokonom van és régebben sok időt töltöttem Magyarországon, nemcsak hivatalosan, hanem a magam kedvtelésére is; különösen sokat jártam vadászatra Somogyba. Örülök, hogy tevékenységemet s a magyar urakkal való érintkezésemet régi összeköttetéseim meg fogják könnyíteni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98