Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

Külpolitikánk a Balkánon

Minket első sorban a balkáni kérdések érdekelnek. Monarkhiánkról mozgósítási hireket terjesztettek, melyeknek sokan – a határozott hivatalos czáfolatok ellenére – hitelt is adtak. Sőt még mindig nem enyésztek el egészen az aggodalmak, még mindig vannak lapok, melyek nagy kitartással terjesztik azt a hirt, hogy monarkhiánk meg akarja szállani Albániát s azt jósolják, hogy ennek kapcsán összeütközésbe fogunk jutni Olaszországgal, mely régóta vágyódik az Olaszországgal átellenes albán partvidék birtokára.

 

Igaz, hogy Olaszországban léteznek efféle vágyódások, az is igaz, hogy monarkhiánk aligha lenne hajlandó belenyugodni abba, hogy az Adria-tenger partjainak nagyobb része olasz birtokká, e tenger maga olasz tengerré legyen. De ezen érdekellentét kiélesedése egyhamar nem valószinű, mert hisz ez idő szerint még a török uralkodik Albániában s így korai volna Albánia felett Olaszországgal hajba kapunk. Nem is fogunk hajba kapni sem mi az olaszokkal, sem az olaszok velünk.

Bulgáriából feltünően békés hírek érkeznek. Ha hinni lehet a bolgár kormány biztosításának, akkor Bulgária Oroszországnak Kelet-Ázsiában való elfoglaltságát csakugyan nem szándékozik felhasználni Törökország ellen való támadásra. Igaz, hogy Bulgária fegyverkezik, de ugyanakkor Nacsevics, bolgár megbizott Konstantinápolyban alkudozik, a török kormánynyal a maczedóniai menekültek megkegyelmezése ügyében s úgy látszik, sikerrel. A török kormány is ismételve arról biztosította külügyi hivatalunkat, hogy a bolgár határ közelében való csapatösszevonásai csupán a bandáknak bolgár területről török területre való átmenetelét kivánják meggátolni. Sőt még a maczedóniai forradalmi bizottság tagjai is kijelentették, hogy nem szándékoznak zavarni a maczedóniai reformok végrehajtását.


Mindez békésen hangzik. Nem szabad azonban felednünk, hogy a Balkán-félszigeten a politikai erkölcsök nem állnak oly magas fokon, hogy a kormányférfiak s még kevésbbé a forradalmi vezetők biztosításaiban feltétlenül meg lehetne bízni. Bizonyos óvatosság tehát helyén van, s úgy látszik, ez vezeti külpolitikánk intézőit, midőn nem ugyan Albániába való bevonulást, de csapatainknak s megszálott tartományokban leendő erősbítését és a novibazári kerületben. Mitroviczáig való előnyomulás eszméjét veszik fontolóra.

 

E kerület egy részében eddig is voltak megszálló csapataink, a többi részek megszállásához is a berlini szerződés értelmében jogunk van, a nélkül, hogy ehhez bármely hatalom ujabb beleegyezésére volna szükségünk. Az utóbbi napokban közzétett félhivatalos közlemények arra mutatnak, hogy a monarkhia ezzel a jogával közelebb valószinűleg élni fog.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
MTK-atléták nagy győzelme a BEAC mezei futóversenyén MTK-atléták nagy győzelme a BEAC mezei futóversenyén
A BEAC rendezésében vasárnap délelőtt bonyolították le a Thomka Áron...
Körrendelet a kőanyagok szállitásáról Körrendelet a kőanyagok szállitásáról
Kereskedelemügyi m. kir. miniszter 84281 /I. C. 1. szám. Valamennyi...
 A balga szűz A balga szűz
Ez az a fantasztikus darab, mely az utolsó évadban Páris legnagyobb...
Totális háború
Ha a múlt nagy miniszterei vagy diplomatái – akiket országaik...
Az ujévi malac
Hogy a sertésfajtának mi köze a szerencséhez, miért olyan közeli...
Osztrák-magyar körrepülés Osztrák-magyar körrepülés
A Schicht-repülőversenyben részt vett aviatikusok közül négyen...
Katona szökevények Magyarországon
Még a mult év augusztusában Brassó környékét százhuszonöt román...
A Corinthiánok köszönete A Corinthiánok köszönete
A MLSz tudvalevőleg egy diszes, onyxlapra szerelt...
Kehrling Béla visszavonul Kehrling Béla visszavonul
Angolok, amerikaiak, németek, osztrákok vettek részt a magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98