Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

Telepy Károly meghalt

A magyar festőművészet különös egyéniége, Telepy Károly hetvennyolcz éves korában Budapesten meghalt. Alkotásai, melyek mindvégig változatlanul, fejlődés nélkül ismétlődtek, nem érhették el azt a sikert, mit a mester remélt utánuk.

 

Telepy Károly megmaradt mindvégig a mi volt, a jó öreg Telepy bácsi, aki nem törődve a modern kor haladásával, a körülötte megnövekedett óriások uj iskolájával, ő csak haladt megkezdett ösvényén, ha nem is mindég előre, de visszafelé sohasem.

 

Évtizedek előtt festettek ugy, mint Telepy Károly most festett, de művészetében volt valami eredeti, sokszor megkapó, melylyel megtudta nyerni nemcsak a közönség, de a legepésebb kritikus elismerését is. Mindenesetre , ő hagyott reánk a legtöbb mutatót az ötvenes évek festészetéből . 

 

Ő maga volt képviselője egy sereg rég letünt igazságnak, mely végigkisérte őt egész pályafutásán. Telepy Károly már régen asztmában szenvedett s ez okozta halálát is. Holttestét a Mücsarnok előcsarnokába helyezték diszes ravatalra s onnan nagy gyászkisérettel kivitték a kerepesi-uti
temetésről készített fényképfelvételeinket mutatjuk be olvasóinknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98