Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

Oroszországi állapotok

Az alkotmányos demokraták vagy kadettek pártja, a mely a birodalmi dumának julius 21-ikén bekövetkezett feloszlatása után a finnországi Vyborgba menekült és ott rövid tanácskozás után hirhedt kiáltványát megfogalmazta és kibocsátotta, a napokban újra tanácskozásra gyűlt össze, ugyancsak Finnországban, Helsingforsban, miután az orosz kormány elég tapintatlanul, nem engedte meg neki az orosz földön való tanácskozást. Ez a párt, a mely magában egyesíti mindazokat, a kik Oroszországban a két szélsőség: a reakczió és a forradalom között foglalnak helyet, ezúttal saját érdekében a saját ügyéről tanácskozott és határozott.


A vyborgi tanácskozás nem hiába oly rövid ideig tartott és rendkivüli viszonyok között, úgyszólván elhamarkodva határozott, ezt a pártot egész multjával ellentétben oly ferde helyzetbe szorította, a melynek előnyeit a jelenlegi kormány sietett a képen kiaknázni, hogy a párt tagjainak politikai szereplését a jövőben lehetetlenné tegye. A vyborgi kiáltvány után, a melyben a párt a passziv ellenállást kimondotta és a népet az adó és a katona-állitás megtagadására szólította, nem mondhatta többé magáról a párt, hogy a békés kibontakozást és az erőszak nélkül való átalakulást tűzte ki feladatául. Azzal a kiáltánynyal a kadettek a forradalmi irányhoz csatlakoztak, a mely irányt pedig előbb határozottan kárhotattak.

 

A passziv ellenállás Oroszországban nem azt jelenti, a mit más czivillizáltabb nyugateurópai államokban; Oroszországban ez az anarchiát, a törvényes rendnek teljes felbomlását jelentette. Az orosz nép még nem képes az ilyen állapotnak a jelentőségét felfogni és mérlegelni. Az a nép, a mely az adó és katonaszolgáltatás kötelezettségét első és legszentebb kötelességének, legfőbb feladatának tartja; a mely azt hiszi, hogy csak azért van a földön, azért küzd, nyomorog, hogy a czár atyuskának adót és katonákat adjon, mert ez az isten rendelése: ha egyszer arra a tudatra jó, hogy ennek nem épen szükséges így lennie, akkor és a nép méltán azt hiszi, hogy a világ rend felbomlott és hogy nincs többé semmi rend, semmi törvény, csak egy nagy khaosz és annak végén a nihil.

Ennek az állapotnak a gondolatától méltán visszarettent midnenki, akinek hazája, jóléte csak némileg is szivén fekszik. Nem a szélsőségek; a reakczió és az anarchizmus ijedtek meg ettől az állapottól, mely azoknak szintén kapóra jött, mert erőszakos fellépésüket igazolta; hanem megijedtek mindazoknak a jobbérzésűek, a kiknek még van valami veszteni valójuk. Ez a körülmény indította arra a Helsingforsba tanácskozásra gyűlt kadetteket, hogy jóvá tegyék a julius 23-ikán elhamarkodva hozott határozatukat s visszatérjenek arra a helyes útra, a melyről őket az önkényuralom erőszakos follépése letérítette. Nem volt most könnyű dolog az elkeseredett kedélyeket lecsillapítani és megnyugtatni. Sok keserű vita, vádaskodás, szemrehányás hangzott le a tanácskozás alatt.

 

A párt önmagában, legjobb tagjaiban meghasonlott és három árnyalatra oszlott. Voltak vagy százan mérsékeltek vagyis olyanok, akik úgy a vyborgi manifesztumot, mint annak következményét, a passziv ellenállást most nem tartják időszerűnek; voltak továbbá vagy harminczötven, radikálisok, akik a passziv ellenállást nemcsak helyeslik, hanem annak azonnal való végre végrehajtását követlik, és végül ugyancsak harminczan-negyvenen lehettek azok, a kik az ellenkező végletbe esvén, úgy a manifesztumos, mint a passziv ellenállást alapjában véve nagy politikai baklövésnek tartják és határozottan kárhoztatják.


Mind a három pártárnyalat megmaradt a saját álláspontja mellet és csak olyan előkelő és nagy tudású s tekintélyű párttagoknak sikerült az ellentéteket némileg elsimitani, mint Miljukov tanár és a lelkes Petrunkievics önfeláldozásának sikerült végre a csütörtöki záró ülésen egy határozati javaslatot elfogadtatni, a melynek értelmében a párt a vyborgi kiáltványt – úgyszólván – visszavonja, a mennyiben a passziv ellenállás keresztülvitelét most nem tartja időszerűnek. E helyett azonban előkészíti, kitanítja a népet a passziv ellenállás jelentőségére, úgy, mint a bekövetkezendő választásokra. Programmul pedig egyelőre az első birodalmi dumához intézett trónbeszédre adandó választ tűzte ki.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A_Duma_tagjai_a_vyborgi_palyaudvaron A_Duma_tagjainak_tanacskozasa_a_viborgi_erdoben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
1936 január elsejétől nemzetközileg tilos a Dunán a füst 1936 január elsejétől nemzetközileg tilos a Dunán a füst
A székesfőváros törvényhatósága több ízben foglalkozott a kárral,...
Kelen nyerte a Thomka Áron-emlékversenyt Kelen nyerte a Thomka Áron-emlékversenyt
Vasárnap délelőtt a BEAC a Lágymányoson rendezte a nagy mezei...
Az UTE nemzetközi pályaversenye Az UTE nemzetközi pályaversenye
Délután az UTE nemzetközi pályaversenyén állt először starthoz Grimm...
Hindenburg Hitler ma ismét fogadja Hindenburg Hitler ma ismét fogadja
Meissner, Hindenburg birodalmi elnök államtitkára vasárnap késő...
Az eleven fényképezőgép, a fényérzékeny lemez Az eleven fényképezőgép, a fényérzékeny lemez
Vannak, különösen az úgynevezett széplelkek között olyanok, akik...
Magyarország – Svájc 2:0 (1:0) Magyarország – Svájc 2:0 (1:0)
A svájci futballisták vasárnap otthon érezhették magukat: sűrű...
Télen megjelenő ehető gomba Télen megjelenő ehető gomba
Az 1922/23-i télen december hó folyamán valamint januáris hó első...
Gárdonyi virágai és fái, a népies elnevezések Gárdonyi virágai és fái, a népies elnevezések
Gárdonyi népies növénynevei közül érdekesebbek a következők. Az...
Az orosz állapotok Az orosz állapotok
A londoni Reuter ügynökég november 21-én egy orosz drótnélküli...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98