Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Villamos vasutépitkezés hazánkban

A pozsony-bécsi villamos vasút létesítésére vonatkozó törvényjavaslatot Kossuth Ferenc kereskedelmi minister beterjesztette a képviselőháznak.

A vasut a koronázási dombtól Ligetfaluig és itt csatlakozik hozzá az osztrák vonal, mely Hainburgon át Bécsbe visz. A vasút negyedóránként indulna Pozsonytól Bécsbe.

A függetlenségi párt radikális része ellenzi a vasút tervét, mivel aggodalmai vannak, hogy sűrű összeköttetés Pozsonyt Bécs külvárosává fogja tenni. Ezek folytán a képviselőház a javaslatot nem vette tárgyalás alá, hanem a részletes megvitatás céljából a közgazdasági bizottsághoz utasitotta. 


Elektromos vontatás a fiumei vasúti vonalon

A kereskedelmi miniszteriumban uj vasuti összeköttetést terveznek Fiuméval, az uj vonal Károlyvárosnál ágaznék ki a mostani Fiumei vonalból s a Vinobol-völgyén át Zenggig menne a tengerparthoz, a honnan a Novai Bukkarin keresztül Fiuméba vinne.

A fiumei vasutvonal teljesítő képességének fokozása és a tömegszállítás olcsóbbá tétele szempontjából, Kossuth Ferenc kereskedelmi minister elhatározta, hogy a vonal nagy lejtőkkel ellátott részén elektromos vontatásra való berendezés tanulmányozására a Ganz-gyárat megbízza. 


A miskolc-diósgyőri helyi érdekű villamos üzemű vasút műtanrendőri bejárását julius 10-én tartották meg. 

A miskolc-diósgyőri helyi érdekű vasút folytatása képen Török Emil, budapesti mérnök Diósgyörtől-Alsóhámorig vezetendő rendes nyomtávu helyi érdekű villamos vasutvonalat tervez, melynek előmunkálataira az engedélyt már meg is kapta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kandó Kálmán villanymozdonya próbaúton A közúti villamos vasutak nagyfeszültségű áramot termelő vasúti berendezései
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98