Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Szellemi élet a hajdani Pesten.


A nemzeti irodalomtörténet azokat a hatásoknak a rendszeres előadása, melyeket egyes kiváló elmék gyakoroltak a nyelv kiművelésére és a közgazdálkodásra. De ez nem tünteti fel a tömegek átlagos műveltségét, nem adja mértékét az eszmék általános színvonalának.

 

A közszellem ismerete, a felvilágosultság elterjesztése azokban a lelki szükségleteknek a terjedelmétől függ, melyekkel egyes időszakokban a közönség nagy rétegeinél találkozunk.


Mit olvastak a régi Pesten? Ez a kérdés már mindenesetre jobban megközelíti a kulturális állapotoknak kulcsát. És bármily sötétnek lássuk is alkotmányos életünk szempontjából Mária Terézia és II. József korát, ebből nem szabad igazságtalan következtetéseket vonnunk.

 

A reakczió, a németesítés politikája nem érintette sem a szellemi haladás, sem az anyagi fejlődés föltételeit, sőt ellenkezőleg, ha terjedő felvilágosodás kezd már ez időben nálunk is behatolni a nép alsóbb osztályaiba, ezt sok tekintetben köszönhetjük épen annak a kormányzati rendszernek, mely független állami létünk intézményeire halálos csapást készült mérni.


A pozsonyi Benedikt volt az, a ki Pesten legelsőnek állított fel egy úgynevezett *Lese-kabinet*-et az egykori gabona-piaczon. Gleixner János vezette ezt, a ki Benedikt-től 10 % engedménynyel kapta a könyveket, körülbelül 86 frt értékben. De minő silány férczművek voltak ezek! Az akkori idők irodalmi ízlésének ismeretére jellemző a nagyobbára olcsó német kiadványok egyik-másikának czímét felsorolnunk

 

 Ott volt többek közt a *Marokkanische Briefe*, a *Tausend und ein Thorheit*, a *Briefe aus Rom*, *Neue Legenden*, *Maskaraden*, *Maskirte Heirath*, Leiden der jungen Werthein* (valószínűleg Göthe halhatatlan művének parodiája), *Eduard Prinz von Wales*, *Geschichte eines Afrikaners*, *Alexander Masaneillo*, *Spitzbart*, *Der Pilgrim*, *Glücklich gewordener Bauer*, *Er erschoss sich nicht*, *Glücklich gowerdener Soldat*, *Zehn Briefe aus Österreich*, *Leben einer reisender Wienerin*, *Robinson Crusoe*, *Schöne Zigeunerin*, *Geschichte einer Tánzerin*, *Sermini (sie!) latini*, Gott und Satan*, stb.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98