Dtum
Login with Facebookk
1907 | Április

Dalmáczia visszacsatolása

Ravasz Rezső dr. kérvényt terjesztett az országgyűlés elé – Nagy Dezső országgyűlési képviselő útján – Dalmáczia visszacsatolását sürgetvén. A kérvényből idézzük a következő részt:


I. Ferencz király a kampoformiói békével (1797 okt. 17.) azzal a megokolással kapta meg Dalmácziát, „mert ez az ország a régi jog alapján a magyar szent koronához tartozik.” S a mint Sisic Ferdo tanulmányában irja, a dalmácziai intelligenczia már régóta el volt készülve a kérdésnek ilyetén módon való megoldására s ezért nagy örömmel üdvözölte a békét. A mikor a király nevében bevonult Dalmácziába Rukavina Máté tábornok, mindenütt fényesen fogadták s elárasztották kérésekkel, hogy az országot csatolja a magyar szent koronához.

 

E mozgalom élén álltak: a spalatói Draganicz gróf és Cippico spalatoi érsek, Blaskovic makarszkai püspök és Fra Doritic. A mozgalom oly erős volt, hogy Rukavina tábornok 1797 julius 31-én a következőket irta Thugulnak, Ausztria akkori külügyminiszterének: „Ez a tartomány a leglojálisabb érzelmekkel van eltelve a magyar király iránt, hogy rendet és békét teremtsünk, elégséges, ha a közigazgatás apróságait rendezzük, mert én már kivettem tőlük a magyar uralkodó iránti hűség esküjét (au monarque hongrois)”. Thugut azonban, nehogy Magyaroszág, tengerpartot nyerve, hatalomban gyarapodjék, önkényesen Ausztriához csatolta Dalmácziát. Semmi kétség, hogy Dalmáczia jogtalanul tartozik Ausztriához. Száz éven át mit sem tett Ausztria Dalmácziáért, úgy, hogy e szép ország a szó szoros értelmében koldusbotra jutott.

 

Most egyszerre nagy fordulat állott be. Az osztrákok, látva azt, hogy Magyarországon, Horvátországban és Dalmácziában mind sűrűbben követelik a visszacsatolást, szinte lázas munkát fejtenek ki, hogy a dalmaták előtt népszerűvé váljanak s Dalmácziát megtarthassák. Nagyszabású programmot állítottak fel, melyben benne van a dalmát hajózásnak, idegenforgalomnak, iparnak, kereskedelemnek emelése. Hírlik, hogy legközelebb hatvan millió koronát akarnak Dalmáczia gazdasági és kulturális fejlesztésére fordítani. Legfőbb ideje, hogy mi is megmozduljunk s megakadályozzuk azt, hogy Ausztria az érdekszálak egész sorával magához fűzze Dalmácziát s lehetetlenné tegye ez országnak a magyar birodalomhoz való visszacsatolását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szlovenszkó maratoni bajnoksága Szlovenszkó maratoni bajnoksága
Öt magyar atléta utazott a kassaiak tegnapi maratoni versenyére, hogy...
Egy orvos s egy ügyvéd botrányt csináltak az Intim-barban Egy orvos s egy ügyvéd botrányt csináltak az Intim-barban
A Dohány-utcai Intim-barba beállitott dr. Roszbóczy Ernő orvos, dr....
FTC – III. ker. TVE. 0:0
A tavaszi hadimérkőzések második helyének kérdését döntötte el a két...
Földalatti vasút Földalatti vasút
Londonban most nyílt meg a világ legnagyobb és legforgalmasabb...
Etnikai realitások Erdélyben Etnikai realitások Erdélyben
Az 1910-es népszámlálás adatai mást mutattak. Csupán a Székelyföldön,...
Bognár József az FTC-ben Bognár József az FTC-ben
Az MTK és BSE portája után Bognár most az FTC kapuján kopogtatott. Az...
Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar kormány belgrádi politikai megbízottjának kiadatását kéri Jugoszlávia Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar...
Jugoszlávia és Magyarország között a legutóbbi napokban több érdekes...
A Nobel-díjas Lénárd professzor A Nobel-díjas Lénárd professzor
Szent-Györgyi Albert professzor neve ma ismeretes minden...
Vanczák Margit, Vanczák János szocialista képviselő leánya áttért a zsidó hitre Vanczák Margit, Vanczák János szocialista képviselő leánya áttért a...
Vasárnap délben érdekes közönség gyült össze a Dohány-utcai izraelita...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98