Dtum
Login with Facebookk
1907 | Augusztus

A hágai konferenczia eredménye

Aug. 17-ikén tartotta záróülését a hágai békekonferenczia. Ez ülésen Fry angol delegátus a követekező határozati javaslatot terjesztette elő: Az angol kormány nevében igen nagy fontosságú javaslatot van szerencsém előterjeszteni. A midőn az orosz czár ő felsége egybehívta az első konferencziát, a megoldandó feladatok között első helyen állott a kérdés, hogyan lehetne megtalálni haladéktalanul azon eszközöket, melyek a szárazföldi és tengeri haderő egyre növekedő felszerelésével járó kiadásokat korlátoznák. Ez oly kérdés, a melynek megoldása a fegyverkezések arányára való tekintettel napról-napra sürgősebbé válik.

 

Utal az első konferenczián elfogadott határozatra, a mely felette kivánatosnak mondja a katonai terhek korlátozását és utal az 1898. évi augusztus havában az orosz czár nevében ismét előterjesztett Muraview-féle memorandumra, a mely azt mondja, hogy a fegyverkezésekkel járó nyomasztó terhek végül katasztrófára fognak vezetni, a melynek borzalmai minden emberi szivet már most is aggálylyal töltenek el. E szavak, úgymond, melyek igazak, ma még igazabbak és meggyőzőbbek, mert a hadügyi kiadások az első és a második konferenczia közötti időben még jelentékenyebben emelkedtek.

 

Az európai államok hadügyi kiadásai, Törökország, Montenegró kivételével 69 millió font sterlinggel növekedtek. Bizonyos vagyok abban, hogy egyetértenek velem abban, hogy az orosz czár és az első konferenczia óhajának megvalósulása az emberiségre nézve nagy jótétemény volna. Mindenesetre kérdés, vajjon ez az óhaj megvalósulhat-e? Biztosíthatom önöket, hogy kormányom meggyőződött híve ezen fenkölt törekvéseknek és azt az utasítást adta nekem, hogy azt a javaslatot terjeszszem önök elé, működjenek egyetértően közre e nemes óhaj megvalósításában.

Valamikor az emberiség az arany korszakról álmodozott. Manapság az emberiség összetartozásának eszméje jobban elterjedt a földön, mint bármikor és ezen érzék nevében arra kérem önöket, ne távozzanak e helyről, mielőbb azon óhajnak kifejezést nem adtak, hogy a világ összes államainak kormányai a katonai terhek csökkentésének kérdésével komolyan foglalkozzanak. Kormányom nem feledi, hogy minden államnak az a kötelessége, hogy veszélyek és ellenségek elleni védelemről gondoskodjék és hogy minden kormánynak joga és kötelessége abban dönteni, mi válik ebből a szempontból hazájának hasznára. Tehát csakis a kormányok szabad és jóakaratától függ óhajunk megvalósítása.

 

Az angol kormány, tekintettel arra, hogy több hatalom a katonai terhek csökkentésére törekszik, kötelességének tartotta megvizsgálni azon kérdést, nem találkoznának-e eszközök, a melyek e törekvést czélhoz segítenék. Kormányom felhatalmazott a következő nyilatkozatra: Angolország kész volna azon államoknak, a melyek vele hasonlóan járnak el, minden évben megküldeni az új hadihajók szerkezetére vonatkozó tervezeteit, valamint az épitendő hajók költségvetését. A tervek ezen kicserélése megkönnyítené az eszmecserét abban a kérdésben, hogyan lehetne a haderőt csökkenteni. Az angol kormány nézete, hogy ily módon a kiadások korlátozása tekintetében megegyezésre lehetne jutni. A javaslatot a konferenczia egyhangúlag elfogadta.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98