Dtum
Login with Facebookk
1907 | Augusztus

Az 1906/7. football évad

A football-idény befejeztével, szokásunkhoz híven, visszatekintünk az elmult évadra, megvizsgáljuk, mennyit s mily irányban haladt labdarugó sportunk s leszegezzük a megemlítésre méltó fontosabb eseményeket.


Az 1906/7. évad, football sportunk e jubiláris esztendeje, a komoly munka jegyében folyt le. A magyar labdarugósport haladása különösen két tekintetben volt szembetűnő, az egyik a nemzetközi, illetve külföldi csapatokkal való mérkőzéseink reánk nézve igen kedvező eredményei, a másik a labdarugó egyletek és csapatok (különösen vidéken) rohamos szaporodása. De a fejlődés mutatkozik a bajnoki mérkőzések színvonalának folytonos emelkedésében is.


Az 1906/7. év I.-ső osztályu bajnoka, a Ferenczvárosi Torna Club csapata lett.


Közvetlenül a bajnokcsapat után kell megemlékeznünk a Budapesti Torna Clubról, mely a legtöbb nemzetközi mérkőzést játszotta, de különösen a vidéki propaganda mérkőzések megrendezésével tett ez idényben is nagy szolgálatokat e sportnak.


A Magyar Labdarugók Szövetsége vezetősége, oly buzgalommal intézte a lefolyt idényben a szövetség ügyeit, hogy annak hatása a szövetséges egyletekre épenséggel nem maradhatott el.

 

A MLSz-re azonban a jövő szezonban még az eddiginél is fontosabb feladatok hárulnak. Meg kell valósítania, ha lehet már az 1908/9. idényre a háromosztályu bajnokságot.


A másik igen fontos feladat lenne a szövetségi választott tanács megalkotása. A többi szövetségben mindenütt választott tanács, igazgatóság intézi az ügyeket. Ezáltal el van érve az, hogy mindig, állandóan, ugyanazok a férfiak ülnek a szövetségek tanácsában, kik ismerik az ügyek minden fázisát.


Csapataink az elmult tavaszi szezonban 23 alkalommal mérték össze erejüket külföldi csapatokkal. E huszonhárom mérkőzésből nyolczszor győztek, háromszor eldöntetlenül végeztek és csak tizenegyszer szenvedtek vereséget.

 

A szezon kétségkívül legszebb eredménye a BTC.-nek a világhírű Woolwich Arsenal professzionátus csapata ellen elért 2:2 eldöntetlen eredménye. A legtöbb külföldi mérkőzést a BTC. játszotta, a legjobb eredménnyel a FTC. zárta le külföldi mérkőzéseinek idei sorozatát, amennyiben külföldi csapattól – igaz ugyan, hogy angol csapattal nem játszott – vereséget nem szenvedett. Négy mérkőzés közül kettőben győzött, kettőben pedig eldöntetlenül küzdött.


Ha igaz az, hogy a csapatok erejének s képességeinek legvalódibb fokmérője külfölddel való mérkőzések eredményei, ugy hazánk footballcsapatainak tudására nagyon kedvező fényt vet, az UTE.-nek, az idei bajnokság 6-ik helyét elfoglaló csapatnak, a kontinens egyik legjobb csapatával, a Slaviával szemben elért eredménye. A Slavia ugyanis csak erejének teljes megfeszítésével tudta az UTE.-t 4:2 arányban legyőzni.


Az idei tavaszszal két mathet játszottak a MLSz reprezentatív csapatai. Összeállításuk, mindkétszer, a válogató-bizottság komoly munkáját dicséri.  A cseh szövetség csapata ellen a magyar válogatottak sikerrel szerepeltek, lelkes játék után 5:2 arányban győzvén le ellenfelüket. Már az osztrák reprezentatív csapattal szemben határozottan balszerencse üldözte csapatunkat. A Bécsben lefolyt mérkőzés 3:1 arányban az osztrákok győzelmével végződött.

 

Ezekután rátérünk, a bajnokságban szerepelt egyesületek e sportbeli mérkőzésének ismertetésére. Kezdjük ezt a bajnokcsapattal a Ferenczvárosi Torna Clubbal, mely az idén immár harmadszor nyerte el a bajnoki czímet. A FTC. erős küzdelmek árán szerezte meg a bajnokságot, lelkes önzetlen játék és egészséges klubszellem voltak azok a tényezők, melyek a zöld-fehérek csapatát számos diadalhoz segítették. Hazai csapatainkkal vívott mérkőzéseiből, többnyire győzelemmel került ki, de a külföldi csapatokkal szemben is jól megállotta a helyét. A bajnoki mérkőzésekben elért eredményei közül felemlítjük a Typographia ellen ősszel (15:0) s a „33” FC. ellen tavasszal (9:2) elért nagyarányu győzelmeit. Külföldi egyletekkel vívott matchei is igen jó eredményekkel végződtek az I. Vienná-val egy alkalommal Budapesten, másik alkalommal Bécsben ért el eldöntetlen eredményt (1:1 Bpest, 0:0 Bécs) A WSpC.-ot 4:1, a prágai DFC.-ot pedig 3:2 arányban mindkettőt igen szép játékban legyőzte.


A FTC. football osztályának, helyes és sportszerű vezetésére vall az a körülmény is, hogy ez idén FTC. csapatában egyáltalán nem láttunk más egyesületből átvándorolt játékost. Hisszük, hogy a FTC. e szép sporterkölcse többi egyleteinkben (legalább is a legtöbben) meghonosodik, mert csakis így lehet a játékosok vándorlásának határt szabni.

A FTC. első csapatában e szezonban Dobronyi, Rumbold, Weinbeer, Bródy, Gorszky, Weisz, Schlosser, Korody, Braun, Ivány továbbá Fritz, Ecker, Csizmadia szerepeltek legtöbbször. Ha még felemlítjük, hogy a FTC. II. az 1-ső oszt. szövetségi díjban a harmadik helyre került, körülbelül elmondtuk mindazt ami a FTC. e szezonbeli működéséből legjobban kiemelkedett.


Bajnok csapatunk győzelmét – különösen a tavaszi fordulóban – sokáig kétessé tette a Magyar Atlétikai Club csapata. Az ősszel még a harmadik helyen levő csapat, a korán megkezdett, lelkiismeretes és erős tréninggel tavasszal (elért pontszámait tekintve,) az első helyre került. A MAC. csapatában levő kitűnő anyagot, Gillemot mester szaktudása és munkája képezte ki. A csapat, különösen a csatársor összjátéka minden ellenfelénél eléggé érvényesült. A szélső csatárok gyorsasága rendkívül előnyére szolgált a csapatnak. A csapat gólképességét bizonyítja a bajnoki mérkőzésekben elért gólarányai: 78, mellyel szemben csak 15-öt kapott. Kiváló tavaszi eredményei közül, melyeket csapatainkkal szemben ért el, fel említjük, a BTC. (1:0), a FTC. (6:0), MTK. (3:1) feletti győzelmeit. A FTC. kivételével a bajnoki mérkőzésekben összes ellenféleit legyőzte.


Külföldi ellenfelei közül a Slaviát – igaz ugyan, hogy ennek nem teljes első csapata: - 2:0, a WSpC.-ot pedig 3:1 arányban verte meg. A MAC. csapata legtöbbször a következő tagokból álott: Sipos, Oláh, Veres, Meleghy, Hildebrand, Brayer, Niessner, Krempels, Kelemen, Borbás.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Ferencvárosi Torna Club jelvénye A magyar-cseh szövetségi mérkőzés magyar legénysége  (Prága, 1906. október 7. -4:4). A VII. magyar-osztrák mérkőzés válogatott legénysége
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98