Dtum
Login with Facebookk
1907 | Február

A német birodalmi választások

Az 1903-ban összehivott német birodalmi gyűlést a császár a mult év végén föloszlatta, mert a czentrum-párt a szocziálsita-párttal összefogva a kormánynak a gyarmatügyekre kért hitelt megtagadta. A birodalmi gyűlésnek 397 tagja van. A föloszlatott birodalmi gyűlésben a pártok aránya ez volt:


Német konzervativ _ _ _ _ _ _ _ 51
Birodalmi párt szabadelvű konzer-
vativ (Freikonzervativ) _ _ _ _ _ 19
Nemzeti szabadelvű _ _ _ _ _ _ _
Német szocziálisták (Deutschsocial) 9
Egyesült szabadelvűek (Freisinnige
Vereinigung) _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Német szabadelvű néppárt_ _ _ _ 21
Német néppárt _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Paraszt-szövetség _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Czentrum (klerikális) _ _ _ _ _ _ _ 100
Német-hannoveraiak (Welfek) _ _ 7
Lengyelek _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Elzásziak _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Dánok _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 1
Szocziáldemokraták _ _ _ _ _ _ _ _ 80
Pártonkivüliek (vadak) _ _ _ _ _ _ 15
Összesen _ _ 397


A kormány most arra törekedett, hogy a czentrum és a szocziálisták erejét meggyöngítse. De ezek is óriási agitácziót fejtettek ki, hogy ez a törekvés ne sikerüljön. A választás pénteken, január 25-én volt: egy napon az egész birodalomban és a szocziálisták sulyos vereségével végződött. 26-ikára már mind a 397 választókerületből megérkezett a jelentés.

 

E szerint véglegesen megválasztottak 231 képviselőt, és pedig pátállásuk szerint 9 birodalmi pártit, 46 konzervativet, 4 gazdasági egyesületi pártit, 4 német reformpártit, 1 parasztpártit, 82 czentrumpártit, 18 lengyelt, 7 lelzászit, 17 nemzeti szabadelvűt, 3 szabadelvűt, 1 szabadelvű szövetkezetit, 6 szabadelvű néppártit, 2 német néppártit, 1 dánt, 1 páronkivülit és 29 szöcziálistát. Mindössze 166 pótválasztás lesz és ezekben érdekelve van 17 birodalmi párti, 31 konzervatív, 9 gazdasági egyesületi párti, 2 német reformpárti, 2 gazdasági szövetkezeti, 1 parasztpárti, 34 czentrumpárti, 6 lengyel, 3 velf, 2 elzászi, 68 nemzeti szabadelvű, 3 szabadelvű, 16 szabadelvű szövetkezési, 32 szabadelvű néppárti, 9 német néppárti és 97 szocziálista.

A szocziálisták eddig a következő kerületeket vesztették el: Lipcsét a nemzeti szabadelvűek ellen, a szászországi Lobaut a nemzeti szbadelvűek ellen, Königsberget a szabadelvű néppárt ellen, Gótát Hohenlohe herczeg ellen, Esszlingent a nemzeti szabadelvűek ellen, a két boroszlói kerületet a szabad konzervativek, illetőleg a szabadelvű néppárt ellen, Hallét a szabadelvű néppárt ellen, Magdeburgot a nemzeti szabadelvűek ellen, a szászországi Freibergert a szabadelvű néppárt ellen, Zitaut az antiszemiták ellen, a szászországi Reikhenbahot a szabadelvűek ellen, Pirnát az antiszemiták ellen, Reisz-Greicot a nemzeti szabadelvűek ellen, Gerát a nemezti szabadelvűek ellen.

 

 

Ellenben meghódították Elzászban Mülhausent. Nagyon roszul áll a szocziálisták dolga a szűkebb válsztásnál Drezdában az egyesült szabadelvűek ellen, Plauenben a szabadelvű néppárt ellen, Döbelben a nemzeti szabadelvűek ellen, Frankfurtban a szabadelvű néppárt ellen, a szászországi Nauenburgban az egyesült szabadelvűek ellen, Stettinben a konzervativek ellen, Kraenzenhágenben a konzervativek ellen. Darmstadtban a nemzeti szabadelvűek ellen, Brémában a szabadelvű néppárt ellen, a szászországi Gimmában és Osathban a nemzeti szabadelvűek ellen. Abban az esetben, ha a polgári pártok összetartanak, a mi bizonyosnak látszik, a szocziálisták körülbelül harmincz mandátumot fognak elveszteni.


A nemzetközi szocziálisták vereségének hire Berlinben nagy örömet keltett. Éjféltájban több ezer főnyi tömeg a birodalmi kanczellár palotája elé ment. A tömeg hazafias dalokat énekelt és Bülow herczeg birodalmi kanczellárt szünni nem akaró hoch kiáltásokkal fogadta.


A birodalmi kanczellár beszédet mondott, a melyben megköszönte az üdvözlést, (Bravó!) de első sorban megköszöni, úgymond, azt a hazafias gondolkodást, a mely a tüntetőket idevezérelte. (Viharos helyeslés.) Azután így folytatta: Nagy elődöm, a ki előtt valamennyien tisztelettel hajlunk meg, mintegy negyven évvel ezelőtt azt mondotta: Ültessük a német nemzetet a nyeregbe, lovagolni maga is tud. (Viharos helyeslés.) Hiszem és remélem ezt, mert a német nemzet ma bebizonyította, hogy még tud lovagolni. (Viharos helyeslés.) És ha a pótválasztásokon mindenki megteszi kötelességét, az egész világ megtudja, hogy a német nemzet szilárdan ül nyergében és elgázol mindent, a mi jólétének és nagyságának útjában áll. (Perczekig tartó helyeslés.) Most pedig uraim, kérem önöket, kiáltsák velem együtt: Éljen a nemzet! a német nép! Éljen! Éljen! Éljen!


A tömeg ezután ismét hazafias dalokat énekelt. Az ének befejezésével újra megkezdődött az ováczió, a mely mindaddig tartott a míg a birodalmi kanczellár alakja látható volt. Azután a tömeg hazafias dalokat énekelve, csendesen szétoszlott.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A német választások A német választások A német birodalmi gyűlés centrumpárti képviselői
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98