Dtum
Login with Facebookk
1907 | Július

Elektromos háztartások

Kétségtelen: a természet hatalmas őserejét, az elektromosságot immár a békés polgári háztartások szűkebb korlátai közé is sikerült szerencsésen beszoritanunk. A félelmetes erő szép csendesen megadta magát, az emberi ész okkal-móddal engedelmes szolgájává gyúrta s ime oda jutottunk, hogy fölötte, mely máskor világokat volna képes kimozditani sarkaiból, a modernháztartás apró-cseprő teeendői közt most kénye-kedve szerint uralkodik – a szakácsnő.

Ezzel a modern háztartésok külső képe a leglényegesebben átváltozott: s miután korunk rohanva halad: nemsokára rá se fogunk ismerni eddigi családi életünk lényeges alkotó elemére, a háztartás vezetésének ügyes-bajos kérdéseire.

H. W. Hillmanné, egy ügyes tollú angol asszony érdekesen irjale most a „Good House-keeping”-ben az ő háztartásának leglényegesebb mozzanatait, melyek, egytől-egyig az elektromosság jegyében születnek s tagadhatatlanúl praktikus intézmények.

Angol asszony lévén, fő elve természetesen a time is money s elektromos háztartása révén, a minőhöz hasonló a már meglehetősen sok található a ködös Albionban, - nemcsak az időben takarékoskodik eredményesen, hanem lényegesen közelebb jut a társadalmi életünket manapság annyira megkeseritő – cselédkérdésnek is szerencsés megoldásához.

Főbb vonásaiban nem lesz érdektelen megismerkednünk ezzel a modern elektromos háztartással.

A cselédleányt kora reggel a tejszállitó ember ébrszeti fel. A leány, alig hogy a szemét kinyitja, az ágya fejénél nagy kényelmesen egcsavar egy rúgófélét, mely ott a falhoz van erősitve s olyanformán nézhet ki, mint a mi vasúti kocsinkban a „hideg-meleg” jelzésű készülék.

Ez a rúgó aztán abban a pillanatban működésbe hozza a konyhában az elektromos kávéfőzőt, mely egy víz-forralóval áll összeköttetésben. A készülék dolgozik pompásan s ezalatt a leány – nem is valami sebbel-lobbal, - felöltözködik. Mire elkészül a toalettjével, már javában forr a víz a „tüzhelyen”.

Az elektromos kávészürő készülék aztán pompás, izletes kávét szolgáltat. Alig hét-nyolcz percz mulva készen áll a finom illatú párolgó reggeli.

Mikor aztán a leány a kávé- és teakészités gondjaitól ily hamarosan és szépszerével megszabadúlt, ismét csavar egyet a rúgón, mely ekkor a sütő-készüléket hozza működésbe. Egy-két percz és javában sül a szalonna és fő a tojás. Mindezt a leány a legcsekélyebb fizikai megerőltetés nélkül végzi el, akárcsak egy húszszavas táviratot kellene felvennie vagy leadnia.

Nem kevésbé érdekesek és kényelmesek az ebéd készitése czéljából alkalmazott elektromos készülékek sem. A fött ételek összeállitására nagy negyedrét alakú elektromos üst szolgál, melynek kiegészitő része az elmés burgonya-pároló s ehez hasonlatos egyéb edények, amelyeket mind a villamos erő hoz működésbe.

A mi hagyományos vas-tűzhelyeink főzési időtartama csiga-lassúság ehez az elektromos főzéshez képest.

A sült ételek készitése szintén ilyen boszorkányságszámba megy. Erre külön elektromos kemencze szolgál, mlyet három hő-regulátor szabályoz. Alig tuzenöt percz alatt teljesen munkára készen áll ez az ördöngös masina.

Hillmanné föl is emliti, nem csekély dicsekedéssel, hogy nemrégiben bámulatos gyorsasággalsütött meg ingerlő pirosra egy tizennégy fontos pulykát az ő elektromos kemenczéjében.

Ha aztán a figyelmes háziasszony reggelire is valami könnyebb sült étellel akar kedveskedni vendégeinek, erre a czélra nem azt a nagyobb szabású elektromos kemenczét, hanem a külön ily czélra szolgáló aluminium-rostélyt és eletromos sütőkészüléket használja.

Az ugynevezett lunch után a vendégek a zene-szobába mennek át, melyet pompás illamos radiatorok melegiteneks tesznek endkivül kellemes hőmérsékletüvé. Még az ebédlő-terem nagy asztala is elektromos.

Különféle villamos vezeték-tartókkal és rúgókkal van felszerelve,melyek segitségével az asztalnál ülő háziasszony, a nélkül, hogy akár egy perczre is fel kellene kelnie, vagy akár a vendégei is észrevehetnék, rögtön működésbe hozhat a konyhában két vagy három ilyen ördöngös masinát. Megannyi külön rúgója van például a kávé-szürő, a tálakat melegitő vagy a tea sámára vizet forraló készülékekenek. A szobaleánynak már csak az a teendője akad, hogy felszolgáljon.

A modern elektromos háztartásokban hihetetlen gyorsasággal s minden legkisebb erőfeszités nélkül megy a varrás is. A háziasszony egyszerüen egy erre a czélra szolgáló kis elektromos motort kapcsol össze a tökéletesitett rendszerü varrógéppel s megy a varrás, mint a karikacsapás. Csak kormányozni kell a gépet és a ruhadarabot, akárcsak a chauffeurnek az automobilt.

Az öltöző-szoba fölött is teljesen az ördöngös villamos erő uralkodik. A férfiak számára minden pillanatban készenléten áll az elektromos bortováló-készülék. Nem hiányoznak a villamos szivar-gyujtók, fodrászvas-hevitők,különféle szürők, no meg a firfangos tejmelegitők a „ház ura”: a baba számára. S mindezt egytől egyig az elektromosság hozza működésbe. Csak a hozzá való rúgót kell megnyomni.

S daczára annak, hogy az ily elektromos hűztartási felszerelések manapság még ugyanám ujdonságszámba mennek, a már fentebb is emlitett készülékek beszerzési ára ezeh képest csekély.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Miele cég elektromos porszívója Elektromos sütő Sűrített levegős portalanitó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98