Dtum
Login with Facebookk
1907 | Június

Wekerle Bécsben

Wekerle miniszterelnök május 28-án Bécsbe utazott a királyhoz.
Két hét telt el azóta, hogy a miniszterelnök utoljára tett jelentést a királynak a politikai helyzetről. Ez idő alatt a politika kereke nem nyugodott, de sebesen forgott, két nevezetes állomást hagyva el utoljára.

Értjük az osztrák választásokat és a horváth kontliktust.
Amazt a Magyarországgal közös ügyek sorsára való döntő befolyása, az utóbbit a belpolitikai helyzetre való kihatása teszi jelentőssé. 

A miniszterelnök bécsi utja ilyenformán nagy részben az Ausztriával való alku kérdésének megoldását is illette. Mind kihallgatása a királynál, mind pedig tanácskozása az osztrák miniszterelnökkel bőséges alkalmat nyujtottak arra, hogy a két állam közt való gazdasági viszony megállapításáról az illetékes tényezők között eszmecsere történjék.

Az osztrák miniszterelnök, kinél Wekerle dr. kihallgatása előtt megjelent, ma más helyzetben van, mint volt két héttel előtt. Akkor az a reménység irányította az osztrák kormány szándékait, hogy az ausztriai választás tömör többséget fog teremteni, melynek létezése Magyarországgal való alkuban egyrészt támogatja az osztrák kormányt, másrészt biztosítékot nyújt arra, hogy a miben az osztrák kormány a magyarral megegyezik annak megszavazását a maga parlamentjében legalább is valószínünek mondhatja.

Ma a helyzet más.
Az osztrák kormánynak még nincs kormánypártja, még csak esetről-esetre való többség alakítása sem bizonyos. Azonfelül tartani kell attól, hogy épen a választásban megfogyatkozott osztrák pártok versengeni fognak a gazdasági kérdéseknél a népszerűség hajhászásában és így az obstrukczió veszedelme az uj osztrák parlament megalakulása után tulzottaknak fognak látszani .

Ma azonban az osztrák kormány nem volt abban a helyzetben, hogy az egyezkedő tárgyalás folytatására vagy épen irányára nézve nyilatkozhatott volna. A két miniszterelnök ennélfogva abban állapodott meg, hogy ha legközelebb találkoznak, folytatják az eszmecserét arról, hogy mikor lesz folytatandó a tárgyalás.

Mint ebből kitetszik, halasztó természetű megállapodásról van szó. Valószinüleg Wekerle a bécsi Erzsébet-emlék leleplezésére junius elején Bécsbe jön és itt fog a két miniszterelnök ismét találkozni. 

Az osztrák parlamentet megnyitó trónbeszéd egyik szakasza a két ország közt folyó alkuról fog szólni és kétségtelen, hogy e szakasz megszövegezésénél döntő szerepet azt fog játszani, hogy a két kormány miben állapodik meg. 

Az osztrák helyzet bizonytalanságából folyik az is, hogy delegácziók egybehívására vonatkozólag sem jöhetett most létre végleges megállapodás a két miniszterelnök között.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
I. Ferencz József Dr. Wekerle Sándor
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98