Dtum
Login with Facebookk
1907 | Június

Kémény-döntés

A Podmaniczky-utcza táján serényen folyik a munka. Rombolnak. A csákány hegye ölnyi vastagságú falakban vájkál, hogy elpusztítsa a régi Pestnek egy nevezetes emlékét: a legelső magyar vasút műhelyét.

Mi már csak úgy ismerjük az épületeknek ezt a hosszú, hatalmas sorát, mint a mely örökös panaszra, kérvényezésre szolgáltatott okot. Az utcza lakói és házi gazdái csodálatos egyetértésben végig kilincselték az összes fórumokat és mindenütt azt kérték, hogy szabadítsák meg őket ettől a füstfészektől, a mely megrontja a tüdejüket, sőt ártalmas – a padláson száradó fehérneműjökre is.

Kérésüket teljesítették. A füstös munka már évekkel ezelőtt kiköltözött a műhelyből, most pedig lehordják az árván maradt falakat is. Elpusztul a régi Pestnek ez a legelső monumentális épület-csoportja, a mely az ipari munka kezdő lépéseire emlékeztette az új nemzedéket.
Bontás közben a napokban érdekes látványt nyujtott a régi műhely.

A kéményre került a sor, a melynek füstje annyi sokat bántotta a környék népét. Bajos lett volna, meg veszedelmes is, ha téglánként szedik le, tehát más módszerhoz folyamodtak. Úgy tervezték a vállalkozók, hogy ledöntik egy testben, akár az erdő fáját és ezt a tervüket végre is hajtották.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az alátámasztott részt leöntik petróleummal A támaszték meggyújtása A dülő kémény A kémény romjai
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98