Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

Az akadályverseny halottja

Az alagi lóversenypályán szomoru eset hozta lázas izgatottságba a közönséget. Az 5000 méteres Hadseregi akadályversenyben szerencsétlenség történt, melynek áldozata Kvassay Károly huszárhadnagy. Kvassay, gróf Merveldt századosnak Gosse-ját lovagolta. Ez a ló már a minap sem ugrott jól.

 

A futam előtt figyelmeztették a szerencsétlenül járt hadnagyot, hogy ne üljön Gosse hátára, vagy ha már mindenáron lovagolni akar, tegye ezt legalább szabad kantárszárral. De Kvassay bravuros lovas létére bízott magában és a megsarkantyuzva lovát, kirugtatott a pázsitra, ahonnan elevenen többé nem került vissza.

 

Kvassay Károly Kvassay Istvánnak, a konstantinápolyi konzuli bíróság elnökének volt a fia. Édesanyja már régebben meghalt. Nővére gróf Zichy Rubidó huszárkapitány felesége, testvérbátyja, ifj. Kvassay István Mostarban él, ahol a bosnyák-herczegovinai kormány szolgálatában áll.

 

Mindössze csak 19 esztendős volt Kvassay Károly. Önkéntesi éve után kinevezték hadnagygyá. Ekkos végleg megmaradt a hadsereg kötelékében és a 9. számu közös huszárezredbe helyeztette magát Győrszabadhegyre.

 

Most Szombathelyen volt a tiszti lovas tanfolyamon. Kvassay Károly csak rövid ideje szerepelt a lóverseny-sportban, de mint ügyes lovast megkedvelték. Konstantinápolyban lakó édesatyját, aki Kossuth Ferencz kereskedelemügyi miniszter rokona és aki a nemzeti ellenállás vége felé békeközvetítőnek is jelentkezett a vezérlő-bizottság és Fejérváryék között, táviratilag értesítették fia haláláról. A szerencsétlen véget ért huszárhadnagy arczképét itt közöljük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98