Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

Nagy regények. - Irodalom és művészet

Olyan regény jelent meg most jó magyar fordításban, mely bár külföldi szerzőtől való, a miénknek is tekinthető abban az értelemben, a hogy az igazi lángelme munkája, a mely nyomjelzője az általános szellemi haladásnak, az egész világé s a világnak minden kulturnemzeté. Stendhal híres regénye, „Vörös és fekete,” a regényirodalom egyik legsajátszerűbb szellemének műve, a magyarul olvasó közönség előtt jóformán teljesen ismeretlen volt.

 

Az igazi olvasók, az irodalom megértő és penetráló szemű ismerői már igen régen ismerik; már Kemény Zsigmond is sokra becsülte, hivatkozik rá s talán ki lehetne mutatni, hogy hatása alatt is volt, legműveltebb iróink azóta is emlegették nem egyszer , - az átlagos olvasó előtt azonban a Stebdhal név jóformán csak üres, holt név maradt.

 

Ez nem is annyira a magyar közönség hibája, mint inkább Stendhal szellemének alkatából folyik – hiszen hazájában, Francziaországban is az volt a sorsa, hogy a nagy szellemek, Balzac, Taine és mások rendkívül nagyra tartották, kora azonban nem értette meg s csakugyan csak sokkal halála után, a XIX. század végén kezdték kellően méltányolni, a hogy maga is megjósolta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98