Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

A szavalás művészete

A míg iskolai önképzőkörök, ifjusági ünnepek lesznek, addig mindig divatban lesz a versszavalás is, a melyet ugyan elég rosz hírbe hozott a sok rosz szavaló, de azért tagadhatatlanul a verses költészet megértésének és megértetésének igen alkalmas módja.

 

A ki valaha fiatal korában szeretett szavalni, az mind emlékezhetik rá, mint villant meg benne nem egyszer váratlanul a pillanatnyi elragadtatás hevében a szavalt költemény egy-egy szépsége, mint alakul ki benne lassankint mind jobban a költemény költői tartalma s mint jutott ezzel közelebb általában a költészet megértéséhez.

 

Jól szavalni persze nem tanulhat meg mindenki s a jó szavalásra legjobb mester maga a költő, utána pedig a jó példa. Harmadsorban azonban jó szolgálatokat tehet egy értelmesen csinált szavaló-könyv is. Ilyet állított most össze Vende Ernő. Helyesen az értelmes, korrekt beszédből indul ki, hangtani alapokról s így fejti ki aztán a szavalásra való szabályait.

 

Tanácsaiban, fejtegetéseiben akad fölösleges pedantéria, de általában véve sok tekintetben hasznát veheti különösen a szavalást kedvelő diák- nép. Nem ártott volna azonban arról is szólani valamit, hogy mit szavaljanak ifjaink, hogy ne csak mindig azt a néhány sablonossá vált költeményt sanyargassák, a melyek szavalása szinte tradíczióképen száll nemzedékről nemzedékre, hanem legyen a szavalás is egyik eszköze a magyar költészet mélyrehatóbb, bensőbb megismerésének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98