Dtum
Login with Facebookk
1908 | Október

Bulgária függetlensége

Az október 5-ikén Tirnovóban fölolvasott királyi manifesztum így szól:
Felejthetetlen fölszabadítónk, a nagy orosz nép akarata folytán és jóbarátunk és szomszédunk, Ő Felsége a román király alattvalóinak segitségével 1878 óta fölszabadultunk igánk alól. Az azóta eltelt 30 éves korszak kezdete óta a bolgár nép rendíthetetlenül munkálkodott a szabadság apostolainak emlékeihez méltón és szellemüktől áthatva az ország fejlődésén, hogy belőle az én és néhai Sándor fejedelem uralkodása alatt oly államot épitsen ki, a mely méltó arra, hogy egyenjogú tagja legyen a czivillizált népek családjának.

 

Abban, hogy kulturális és gazdasági tekintetben ezen az úton tovább haladjon, Bulgáriát semminek sem szabad gátolnia és haladását semminek sem szabad megakasztania. Ez a nép kivánsága és akarata. A bolgár nép és uralkodója csakis egy és ugyanazt gondolhatják és kivánhatják. Habár az ország de facto független volt, normális, békés fejlődését azonban gátolták oly illuziók, a melyeknek megsemmisítése a Törökország és Bulgária közti viszony elhidegüléséhez vezetett.

 

Én és népem óhajtjuk Törökország politikai megifjodását és örülünk ennek. Egy szabad és független Törökország és egy ép ilyen Bulgária magukban foglalják a barátságos föltételét, a mely alapon a békés fejlődésnek szentelhetjük magunkat. Áthatva e szent mű gondolatától és eleget kivánva tenni az állam szükségleteinek, az 1885-ben egyesített Bulgáriát független királysággá proklamálom és Isten áldását könyörgöm rá. Én és népem hiszszük, hogy ez az akcziónk a nagyhatalmak helyeslésével fog találkozni. Éljen a bolgár nép és a független Bulgária!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98