Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

Náday Ferencz (1840-1909)

Nem sok olyan művelt ember lehet Magyarországban, a ki ne köszönhetné Náday Ferencznek egy-két kellemesen szépen eltöltött este emlékét. Ez a tény jobban világítja meg az ő értékének és értelmének nagyságát, mint a gyászbeszédek, koszorúk, bucsuztató ujságczikkek halmaza.

 

Hálás kell, hogy legyen iránta mindenki, a kit felderített egy-egy estére, mert legalább egy kis időre elviselhetőbbé tette az életét. S így is volt: kevés szinész keltett maga iránt annyi szeretetet tisztán szinpadi munkájával, azok lelkében is, a kik személyi érintkezésbe sohasem jutottak vele, - mint Náday.


Nemcsak nagy, hanem szerencsés tehetség is volt. Épen azok az adományok voltak benne legjobban kifejlődve, a melyekkel leginkább lehet megtalálni a népszerűség felé vezető utat: elmésség, humor, intelligenczia, könnyedség, eleganczia, karikirozó képesség, megfigyelés.

 

A nagy mélységek, a szinpadi ábrázolás nagy vonalai iránti érzék ép úgy hiányzott belőle, mint a feltarthatatlanul rohanó szenvedély, de e hiányokért kárpótolta az, hogy nem ismerte a keserűség zordon vonását sem, a mely ezekkel az u.n. nagystilű vonásokkal együtt szokott járni.

 

Legkiválóbb azokban a szerepekben volt, melyeknek hatása az elmés okosságra, a szalonember világjártasságára s a társalgó beszéd könnyed természetességére volt alapítva. A Dumas-Sardou féle vígjáték és dráma raisonneurjei mintha egyenesen ő rá lettek volna szabva, - csak emlékezzünk vissza Az egér, A hol unatkoznak, Az agglegények, A nők barátja s egy egész tömeg más hasonló franczia darab előadásaira; mennyire központja volt Náday az egész szinházi estének, mennyire ő vitte a darabot, ő keltette fel legelevenebben a közönség érdeklődését, még akkor is, ha nem az ő szerepe volt a darabban az u.n. főszerep.


Könnyed, elegáns, karcsú alakja a hova fordult fürge mozdulataival: ott volt a jelenet sulypontja. Egy emlékezetben ma is élő nagy szinészgárdának egyik legjelesebb tagja volt, annak a csapatnak, a mely Paulay Ede igazgatása idejét a Nemzeti Szinház fénykorává avatta, a mikor a szinház igazán gyujtópontja, éltetője volt a magyar szinművészetnek.

 

A többiek, Halmy, a Szigetiek, Feleky, Vizvári már előtte kidőltek s Náday után már csak az egy Ujházi van meg közülük. Roszabb idők következtek a Nemzeti Szinházra, vezetésbeli hibák, a szinházi élet fejlődése megrendítették elsőségét, de Náday ugyszolván haláláig oszlopa maradt, egyike azoknak, a kik mindvégig tartották a nagy hagyományok folytonosságát.


Még pár év előtt is alig lehetett rajta észrevenni az öregedés, a szinpadon töltött negyven év terhét, friss, ruganyos, ötletes volt mindig. A legutóbbi időben látszott csak rajta némi fáradtság, kevesebbet is játszott, de még mindig készületlenül talált halála; annyira megszoktuk, hogy szinte el se tudtuk képzelni a szinházat nélküle. Most mégis eltűnt örökre a közönség szeme elől s akárhogy keressük is utódját, azt kell látnunk, hogy szerepköre árván maradt, nincs, a ki utána hozzá méltón betöltse.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Náday Ferencz A dolovai nábob Az aranyember Az aranyember
Cikk-ajánló
Peyer Károly előadása az időszerű kérdésekről Peyer Károly előadása az időszerű kérdésekről
Peyer Károly „Időszerű kérdések” címmel, nagy érdeklődés...
A román-bulgár konfliktus A román-bulgár konfliktus
A nagy keleti bonyodalmat már kezdettől fogva árnyékként kiséri a...
Az antant dilemmája Az antant dilemmája
A világháború első éveiben minden hadviselő fél alulbecsülte a harcok...
Egységes magyarság Egységes magyarság
Magyarság csak egyetlenegy van az egész világon. El se lehetne...
Fölényesen megnyertük a svéd-magyar teniszmérkőzés Fölényesen megnyertük a svéd-magyar teniszmérkőzés
Vasárnap délután 2000 főnyi közönség előtt bonyolították le a...
A magyar úszóbajnokság A magyar úszóbajnokság
A Magyar Uszó Egyesületek mult vasárnapi versenyével lezárult az idei...
A levegő ellenállása A levegő ellenállása
A levegő ellenállásának törvényeit csak legujabban kezdik a tudósok...
Nyersanyagválság a világpiacon Nyersanyagválság a világpiacon
Soha olyan tisztán a világpiac tendenciája, hogy nagy területek...
Füst Milán - Egy egyiptomi sírkövön Füst Milán - Egy egyiptomi sírkövön
Élek és kiáltok, hogy halld, - de vajjon még meddig kiáltok én? S...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98