Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

Náday Ferencz (1840-1909)

Nem sok olyan művelt ember lehet Magyarországban, a ki ne köszönhetné Náday Ferencznek egy-két kellemesen szépen eltöltött este emlékét. Ez a tény jobban világítja meg az ő értékének és értelmének nagyságát, mint a gyászbeszédek, koszorúk, bucsuztató ujságczikkek halmaza.

 

Hálás kell, hogy legyen iránta mindenki, a kit felderített egy-egy estére, mert legalább egy kis időre elviselhetőbbé tette az életét. S így is volt: kevés szinész keltett maga iránt annyi szeretetet tisztán szinpadi munkájával, azok lelkében is, a kik személyi érintkezésbe sohasem jutottak vele, - mint Náday.


Nemcsak nagy, hanem szerencsés tehetség is volt. Épen azok az adományok voltak benne legjobban kifejlődve, a melyekkel leginkább lehet megtalálni a népszerűség felé vezető utat: elmésség, humor, intelligenczia, könnyedség, eleganczia, karikirozó képesség, megfigyelés.

 

A nagy mélységek, a szinpadi ábrázolás nagy vonalai iránti érzék ép úgy hiányzott belőle, mint a feltarthatatlanul rohanó szenvedély, de e hiányokért kárpótolta az, hogy nem ismerte a keserűség zordon vonását sem, a mely ezekkel az u.n. nagystilű vonásokkal együtt szokott járni.

 

Legkiválóbb azokban a szerepekben volt, melyeknek hatása az elmés okosságra, a szalonember világjártasságára s a társalgó beszéd könnyed természetességére volt alapítva. A Dumas-Sardou féle vígjáték és dráma raisonneurjei mintha egyenesen ő rá lettek volna szabva, - csak emlékezzünk vissza Az egér, A hol unatkoznak, Az agglegények, A nők barátja s egy egész tömeg más hasonló franczia darab előadásaira; mennyire központja volt Náday az egész szinházi estének, mennyire ő vitte a darabot, ő keltette fel legelevenebben a közönség érdeklődését, még akkor is, ha nem az ő szerepe volt a darabban az u.n. főszerep.


Könnyed, elegáns, karcsú alakja a hova fordult fürge mozdulataival: ott volt a jelenet sulypontja. Egy emlékezetben ma is élő nagy szinészgárdának egyik legjelesebb tagja volt, annak a csapatnak, a mely Paulay Ede igazgatása idejét a Nemzeti Szinház fénykorává avatta, a mikor a szinház igazán gyujtópontja, éltetője volt a magyar szinművészetnek.

 

A többiek, Halmy, a Szigetiek, Feleky, Vizvári már előtte kidőltek s Náday után már csak az egy Ujházi van meg közülük. Roszabb idők következtek a Nemzeti Szinházra, vezetésbeli hibák, a szinházi élet fejlődése megrendítették elsőségét, de Náday ugyszolván haláláig oszlopa maradt, egyike azoknak, a kik mindvégig tartották a nagy hagyományok folytonosságát.


Még pár év előtt is alig lehetett rajta észrevenni az öregedés, a szinpadon töltött negyven év terhét, friss, ruganyos, ötletes volt mindig. A legutóbbi időben látszott csak rajta némi fáradtság, kevesebbet is játszott, de még mindig készületlenül talált halála; annyira megszoktuk, hogy szinte el se tudtuk képzelni a szinházat nélküle. Most mégis eltűnt örökre a közönség szeme elől s akárhogy keressük is utódját, azt kell látnunk, hogy szerepköre árván maradt, nincs, a ki utána hozzá méltón betöltse.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Náday Ferencz A dolovai nábob Az aranyember Az aranyember
Cikk-ajánló
Megfogták a lábamat és kidobtak a hajóból Megfogták a lábamat és kidobtak a hajóból
Vasárnap délben a nagymarosi csónakosok fuldokló fiatalembert húztak...
Szétesés és talpra állás – gazdasági és pénzügyi konszolidáció Szétesés és talpra állás – gazdasági és pénzügyi...
Annyi őszinte fájdalomról sajtóban olvasni még az első világháború...
Irodalmi kincsek Irodalmi kincsek
Ez alatt a czím alatt igen kedves formájú könyvsorozat jelent meg....
Belehalhat-e az ember a nevetésbe? 1 Belehalhat-e az ember a nevetésbe? 1
A kacagásról köteleket írtak össze és Bergson, korunk legnagyobb...
Az Ember tragédiája mint színpadi feladat Az Ember tragédiája mint színpadi feladat
Horváth Árpád a Nyugat legutóbbi számában teljesen helytálló dolgokat...
Ferencz Ferdinánd Pétervárra utazik Ferencz Ferdinánd Pétervárra utazik
Félhivatalos hiradás szerint Ferencz Ferdinánd főherczeg február...
Az MTK 3000 méteres gyalogló versenye Az MTK 3000 méteres gyalogló versenye
Az MTK délelőtt saját pályáján 3000 méteres gyalogló versenyt...
Rablógyilkosság a Dembinszky-utcában Rablógyilkosság a Dembinszky-utcában
A Dembinszky-utca 8. számu házban vasárnap délután félötkor...
Rettenetes téli harcok
A keleti frontvonal déli szakaszán négy osztrák-magyar és egy német...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98