Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

Oroszország a balkáni helyzetről

Az angol kormány 25-én este kapja meg az orosz kormány válaszát a pár nappal ezelőtt tett sürgős lépésre. Az orosz kormány kijelentette, hogy ha Ausztria és Magyarország a berlini szerződést aláirt hatalmakhoz fordul azzal a kéréssel, hogy az Ausztria és Magyarország, továbbá Törökország közt létrejött megegyezéssel teljesített megváltoztatását a berlini szerződésnek ismernék el, az elismerés ellen kifogást nem lehet tenni.

 

Az osztrák és magyar kormány ilyen lépése már csak azért is megokolt, mert a szuverén jogoknak Törökországról Ausztriára és Magyarországra való átruházása már jogilag megtörtént és befejezett cselekmény. Másrészt pedig Ausztria és Magyarország ilyen lépéssel elismerné azt az 1871-ben a londoni konferenczián kimondott elvet, hogy nemzetközi szerződések megváltoztatása csupán valamennyi szerződő hatalom hozzájárulásával történhetik. Az orosz kormány nem fog kifogást tenni az ellen, hogy az annexió elismerése minél hamarább megtörténjék, akár ideiglenesen a berlini szerződést aláirt hatalmak a bécsi kabinethez intézendő egyhangú jegyzékével.


Hivatalos orosz körökből ezzel egyidejűleg azt jelentették, hogy Oroszország ez eljárásával azt akarta megmutatni, hogy Szerbiában nem akar reményeket kelteni. Oroszország azért határozta el magát erre a nagy áldozatra, hogy rendet hozzon a nemzetközi helyzetbe. Diplomácziai körök elismeréssel adóznak Izvolszkinak előzékeny viselkedéséért, a mely alkalmas arra, hogy a helyzetet megjavítsa. Az orosz lapok még mindig ragaszkodnak ahhoz a meggyőződésükhöz, hogy Ausztria és Magyarország minden áron háborut akar kezdeni Szerbia ellen.


A Bosznia és Herczegovina annexiójának Oroszország részéről történt elfogadásáról szóló hír Belgrádban a legutolsó reményeket, a melyeket György trónörökös lemondása már teljesen megingatott, megsemmisitette.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98