Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

A franczia festőművészek

A franczia festőművészek szervezkedni akarnak abból a czélból, hogy ők magok élvezhessék műveiknek anyagi sikereit. Eddig t. i. rendszerint nem így történt. Részben a műárusok és egyes spekulánsok rakták zsebre a legnagyobb műalkotásokért elért aranyakat, részben egyes szerencsés gyűjtők, a kik olcsó pénzen vásároltak izlésüknek megfelelő képeket, s néhány esztendő lefolyása alatt sokszoros pénzes adtak túl rajtok.

 

Azok a világhírű festők, a kik a mult században éltek, s kiknek képeit ma százezrekkel fizetik, alig valamit kaptak munkájok után. Corot p. o., a kinek egy-egy képéért ma félmillió koronát, sőt annál többet is megadnak a muzeumok és a meczenások, életében 2—3 ezer koronát sem kapott a legszebb alkotásai fejében.

 

Millet hires „Angelus”-áért 800,000 frankot fizettek kevéssel halála után, de ő maga alig kapott képeiért valamit, s nagy szegénységben hagyta hátra családját. Az a festő, a ki életében alig tudta ecsetjével megkeresni a mindennapi kenyeret, s a ki nem egy esetben nélkülözések kőzött tengette életét, sok milliót szerzett azok számára, a kik képei birtokába jutottak.

 

Hát ez bizony visszás állapot. Meg lehet érteni, ha azon törik fejöket a franczia festők, miként lehetne rajta segíteni. És ha elérik czéljukat, nemcsak az erkölcsi igazságszolgáltatásnak lesz elég téve, hanem hasznára lesz a dolog nyilvánvalólag magának a művészet fejlődésének is.

 

De ép az a kérdés, hogy elérik-e, és egyáltalában elérhetik-e czéljukat. A művészeknek úgy látszik közös fátuma, hogy a saját koruk nem tudja csengő pénzben méltányolni a tehetségöket. Kevés művészt ismer a műtörténet, a ki vagyont, gazdaságot szerzett volna műveivel.

 

S a ki el tudta érni, ugy érte el, hogy egyes fejedelmek szolgálatába bocsátotta képességeit. A világ, mint már Smith Ádám megjegyezte, csak egyetlen művészetet szokott érdeme szerint, sőt szerinte érdemen felül honorálni: a szinésznők és énekesnők művészetét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98