Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

A külügyminiszter a királynál

Gróf Aehrenthal külügyminiszter augusztus 21-én kihallgatáson jelent meg a királynál, hogy megköszönje grófi rangra történt emelését. A kihallgatás azonban nemcsak erre szorítkozott, mert czélja az volt, hogy a külügyminiszternek alkalmat adjon a nemzetközi helyzetről szóló jelentése előterjesztésére. Aehrenthal gróf utoljára a mult hónapban volt kihallgatáson Ő Felségénél. Bár akadálytalanul kapott bizalmas jelentéseket az uralkodó Ischlbe is, szükségessé vált a külügyminiszterrel való közvetetlen érintkezés a nemzetközi helyzet új alakulása folytán.

 

A külügyminiszter legutóbbi kihallgatása óta ugyanis a világpolitika szinpadán nagy és jelentős események mentek végbe. Anglia, Oroszország, Francziaország és Németország uralkodói kölcsönösen meglátogatták egymást. A perzsiai, törökországi és marokkói események szintén úuj mozzanatokat hoztak a nemzetközi helyzetbe. Végül kiújult a krétai kérdés és ezzel kapcsolatosan újból napirendre került az egész balkáni kérdés, mely a török birodalom ujjászervezése óta leginkább foglalkoztatja a nagyhatalmakat.


Minden jel arra mutat, hogy változások küszöbén állunk, és hogy a kettős monarkia szerepének a külpolitika szinpadán módosulnia kell. Ma egy éve volt, hogy Aehrenthal Ischlben az annexió végleges tervét előterjesztette az uralodónak, fölhatalmazást kérvén arra, hogy a küszöbön levő találkozóiban az olasz, a német és az orosz külpolitika irányitóival az annexió tervét barátságosan megvitassa. Azóta nagyot fordult a világ. Az annexió, - bár korábban, semmint terveztük és viharos küzdelmek közt, - de végre van hajtva. A kettős monarkia állása a nagyhatalmak közt megerősödött. Az európai helyzetben pedig jelentős és nevezetes eltolódások történtek, a mik ma olyannyira nyilvánvalókká váltak, hogy már az európai sajtóban is széltében-hosszában taglalják. A világpolitika fejlődésében érdekes pontra jutottunk, melyről új utakra nyilik kilátás, és a melyen messze kiható elhatározásoknak kell létrejönniök.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98