Dtum
Login with Facebookk
1909 | Július

A hadihajók árboczai

A hadihajók mai alakja, berendezési és épitési módja már olyan, hogy a hajó tulajdonképeni, sőt régebben nélkülözhetetlennek hitt alkatrésze, az árbocz teljesen elvesztette a hajdani tiszteletreméltó szerepkörét. És a mennyiben még itt-ott az árbocz elnevezés alatt megtürik, ugy más szerepkört tölt be, a mennyiben vitorlákhoz, kötelek megfeszitéséhez ma a hadihajóknál semmi köze.

Több évitizeddel ezelőtt a hadihajókról nem hiányzott a hagyományos faárbocz, a melynek a csucsára vonták fel a lobogót és a melynek kötélhálózata emelte a hajó külsőségeit. De ma? Ugyan ki az a naiv ember, a ki hadihajókon pánczélozott ágyukkal és gépekkel megrakott vizi uszó vasszörnyetegeken árboczot keresne? Hisz egy ilyen alkotmányon (a minőt egyébként olvasóinknak már gyakrabban mutatunk be) az árbocz, mint ilyen, teljesen felesleges. Árbocznak se czélja, se rendeltetése nincs a modern hadihajón.

Ha azonban mégis látunk valami hasonlót a hadihajókon, az minden egyéb, csak nem árbocz. Az árbocz szerepét ugyanis a modern hadihajókon az ugynevezett hajótornyok foglalják el. Ezek a hadihajók egész rendszerébe, rendeltetésébe mintegy lánczszemként illeszkednek be, mert szerepük nemcsak fontos, hanem mondhatni nélkülözhetetlen. Valami árboczfélét ma már legfeljebb az amerikai hadihajóknál fedezhetünk fel, de az árbocznak itt is oly alárendelt szerepe van, hogy valójában nem is kellene árbocznak csufolni.

Legérdekesebb beszélnek egyébként minderről a képeink, a melyek meggyőzik olvasóinkat arról, hogy hadihajókon az árbocz annyira felesleges faalkotmány, hogy a hadihajó tulajdonképeni rendeltetésénél számba sem jöhet. Az amerikai hadihajóknál például van még árboczféle alkotmány, de a mint képünkön látható, egy vasból készült hálózat, illetőleg rács veszi körül, a melynek teteje vaslemezzel van fedve s ugyanitt szokott az őr kémlelődni sulyos vészthozó taraczkok társaságában.

Az 1907. évi angol Dradnought tipusu hadihajó árboczának helyét már egy vasalkotmányu emelvény foglalja el, a hol vészthozó ágyu csöve mered kifelé. A franczia haditengerészet vizi szörnyetegei pedig már tultesznek valamennyin, mert ezeknél, a mint képünkön látható látható, az árbocznak még csak nyoma sincs, ellenben van egy hatalmas vaspánczéltorony, a melynek emeletei tele vannak rakva ágyukkal.

Mindezt a gyakorlati érzék hozza magával, a mely a kor haladtával azokat a tiszteletre méltó, de felesleges maradványokat, a melyek a multra emlékeztetnek, félretolja, hogy az ujitásoknak és a czélszerüségeknek adjon helyet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az 1907. évi Dreadnought hadihajó árboczszerü ágyuemelvénye A franczia hadihajóknak árboczaik általában nincsenek. Az árbocz helyét kizárólag a hajótorony foglalja el Az amerikai hadihajókon még megtürik az árboczot
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98