Dtum
Login with Facebookk
1909 | Június

A liliom - Bemutató a Nemzeti Szinházban

Ketten irták „A liliom” czimű négyfelvonásos szinművet s talán ez az oka, hogy a darabban oly eltérő felfogások s hangulatok kerültek együvé. A romantika konvenczionális holdfénye mellett legmodernebb villanyvilágítás, — hárfa - és lantpengetés mellett szocziológiai kérdések harczi kürtje, — limonádé-izü szerelmi idill mellett a szabad szerelem abszintje: mindez sajátos módon egyesül e németesen szentimentális és francziásan pikáns szinpadi termékben.

 

Nem tudhatjuk, melyik szerző szállította e műhöz az erdőzúgást, holdvilágot és pásztorsípot, melyik a vér gerjedelmét, a társadalmi nyomort s a feminizmust, de annyi bizonyos, hogy a szerzők, Wolf Pierre és Leroaux Gaston, egyesült erővel sokat és sokfelöl hordottak össze, hogy a közönségnek úgy ósdi, mint haladó elemeit egyaránt kielégítsék. A sok között hoztak mesét is, szocziális irányzatot is s nem törődtek azzal, hogy a dráma meséje egészen mást mond, mint a mit az irányzat hirdet.


A mese csak annyi, hogy egy szegény úri leány s egy jeles festőművész egymás iránt olthatatlan szerelemre gyulladnak, de törvényesen nem lehetnek egymáséi, mert s festő házasságjogi nehézségek miatt nem válhat el nejétől, a kivel évek óta már nem él együtt. A szerelmesek tehát segítenek magukon s nem várják be, a míg a bíróság kimondja a válást.

 

Eddig a mesének az a tendencziája, a mit régi franczia irók már eléggé elkoptattak, hogy a házasfelek válását minél gyorsabbá és könynyebbé kell tenni. De a mű végén kiderül, hogy a szerelmesek csak túlságosan türelmetlenkedtek, a válás lehetséges, csak még rövid ideig kellett volna az epedő sziveknek egymásra várakozniok.

 

Ekkor már — ha e mesében egyáltalán rejlik valamely tendenczia, — úgy az nem lehet más, mint az, hogy a szerelmesek ne legyenek nagyon türelmetlenek, ne előzzék meg a törvényes nászt, mert ime, mégis csak jó a franczia állam rendje és törvénye, megkönyörül a várakozókon s módot ad nekik az egybekelésre.


Ámde a szerzők csodálatos módon félreértették saját meséjüket s abból olyan tendencziát vontak le, a mely homlokegyenest ellenkezik a mese tanulságával. Azt a tételt hirdetik a művön végig, hogy a leányok ne várják be, a míg törvényesen férjhez mehetnek, hanem szabaduljanak fel a konvencionális erkölcs rabsága alól, hódoljanak a szabad szerelemnek s „szedjenek illatos rózsákat, míg tart a szép nyár.”

 

A színmű meséje azt mutatja be, hogy a leányoknak kár sietniük, mert némi várakozás után férjhez mehetnek; —- a szinmű tendencziája meg azt tanítja, hogy nagyon is siessenek s előzzék meg az esküvőt. Hogy mese és tanulság ennyire ellentétbe juthattak egymással, azt is talán csak annak tulajdoníthatjuk, hogy ketten írták a művet s az egyik szerző hozta a mesét, a másik meg a mesétől független tanulságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az MTK nemzetközi atlétikaversenye Az MTK nemzetközi atlétikaversenye
Ünnepe volt tegnap a magyar atlétikának. Az MTK és FTC közös...
Farkas Ödön 1851-1912 Farkas Ödön 1851-1912
A magyar zenei élet legújabb eseménye, Farkas Ödön halála, nagy...
Elkészült az Iliász fordítás
Homér nagy eposzát Baksay Sándor magyar alexandrinekbe foglalva...
Az északi fény eredete Az északi fény eredete
Az északi fény nagyszerű pompájával már az ókorban magára vonta az...
A nap tömege fogy A nap tömege fogy
Ha elfogadjuk az Einstein-féle elméletet, amely szerint az energiát...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Zsúfolt villamosban ellopták a villamoskalauz táskáját Zsúfolt villamosban ellopták a villamoskalauz táskáját
Különös és szokatlan följelentést tettek a főkapitányságon. Babocs...
A cseléd-törvény A cseléd-törvény
Az új korszaknak az első parlamentje alig tárgyalt még...
LTC Praha – BKE 4:2 (0:1, 2:0, 2:1) LTC Praha – BKE 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
A szezón elején elszenvedett 13:1 arányú BKE vereséget kellett volna...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98