Dtum
Login with Facebookk
1909 | Június

A liliom - Bemutató a Nemzeti Szinházban

Ketten irták „A liliom” czimű négyfelvonásos szinművet s talán ez az oka, hogy a darabban oly eltérő felfogások s hangulatok kerültek együvé. A romantika konvenczionális holdfénye mellett legmodernebb villanyvilágítás, — hárfa - és lantpengetés mellett szocziológiai kérdések harczi kürtje, — limonádé-izü szerelmi idill mellett a szabad szerelem abszintje: mindez sajátos módon egyesül e németesen szentimentális és francziásan pikáns szinpadi termékben.

 

Nem tudhatjuk, melyik szerző szállította e műhöz az erdőzúgást, holdvilágot és pásztorsípot, melyik a vér gerjedelmét, a társadalmi nyomort s a feminizmust, de annyi bizonyos, hogy a szerzők, Wolf Pierre és Leroaux Gaston, egyesült erővel sokat és sokfelöl hordottak össze, hogy a közönségnek úgy ósdi, mint haladó elemeit egyaránt kielégítsék. A sok között hoztak mesét is, szocziális irányzatot is s nem törődtek azzal, hogy a dráma meséje egészen mást mond, mint a mit az irányzat hirdet.


A mese csak annyi, hogy egy szegény úri leány s egy jeles festőművész egymás iránt olthatatlan szerelemre gyulladnak, de törvényesen nem lehetnek egymáséi, mert s festő házasságjogi nehézségek miatt nem válhat el nejétől, a kivel évek óta már nem él együtt. A szerelmesek tehát segítenek magukon s nem várják be, a míg a bíróság kimondja a válást.

 

Eddig a mesének az a tendencziája, a mit régi franczia irók már eléggé elkoptattak, hogy a házasfelek válását minél gyorsabbá és könynyebbé kell tenni. De a mű végén kiderül, hogy a szerelmesek csak túlságosan türelmetlenkedtek, a válás lehetséges, csak még rövid ideig kellett volna az epedő sziveknek egymásra várakozniok.

 

Ekkor már — ha e mesében egyáltalán rejlik valamely tendenczia, — úgy az nem lehet más, mint az, hogy a szerelmesek ne legyenek nagyon türelmetlenek, ne előzzék meg a törvényes nászt, mert ime, mégis csak jó a franczia állam rendje és törvénye, megkönyörül a várakozókon s módot ad nekik az egybekelésre.


Ámde a szerzők csodálatos módon félreértették saját meséjüket s abból olyan tendencziát vontak le, a mely homlokegyenest ellenkezik a mese tanulságával. Azt a tételt hirdetik a művön végig, hogy a leányok ne várják be, a míg törvényesen férjhez mehetnek, hanem szabaduljanak fel a konvencionális erkölcs rabsága alól, hódoljanak a szabad szerelemnek s „szedjenek illatos rózsákat, míg tart a szép nyár.”

 

A színmű meséje azt mutatja be, hogy a leányoknak kár sietniük, mert némi várakozás után férjhez mehetnek; —- a szinmű tendencziája meg azt tanítja, hogy nagyon is siessenek s előzzék meg az esküvőt. Hogy mese és tanulság ennyire ellentétbe juthattak egymással, azt is talán csak annak tulajdoníthatjuk, hogy ketten írták a művet s az egyik szerző hozta a mesét, a másik meg a mesétől független tanulságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A szerencsés véletlen A szerencsés véletlen
Érdekes történetet írtak meg az ujságok a napokban egy fiumei...
Ulu maika
Minthogy nem kívánom, hogy a t. olvasó talányok megoldásán törje a...
Internáltak hét filmest az értelmiségi kormánybiztos...
Kultsár István kormánybiztos értesülésünk szerint megállapította,...
A masseur-ök
Rossz idő fordult azokra az athletatermetü dőgönyözökre, akik...
 Az uj bolgár kormány a polgári demokráciát képviseli Az uj bolgár kormány a polgári demokráciát képviseli
Az uj kormány annak ellenére, hogy simán szerezte meg a hatalmat,...
Tátralomnici sportélet Tátralomnici sportélet
A tátralomnici sport programm vasárnap, e hó 16-án veszi kezdetét és...
Tilos az anziksz kártya Tilos az anziksz kártya
Katonai okokból további intézkedésig külföldre egyáltalában nem...
Békedelegátusaink nem utaznak el
Huszár Károly miniszterelnök vasárnap reggel Kecskemétre utazott,...
Botrányt okozott a szegedi korzón egy felbérelt szendvicsember! Botrányt okozott a szegedi korzón egy felbérelt szendvicsember!
Vasárnap délelőtt ragyogó tavaszi napsütésben többszáz ember...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98