Dtum
Login with Facebookk
1909 | Június

A liliom - Bemutató a Nemzeti Szinházban

Ketten irták „A liliom” czimű négyfelvonásos szinművet s talán ez az oka, hogy a darabban oly eltérő felfogások s hangulatok kerültek együvé. A romantika konvenczionális holdfénye mellett legmodernebb villanyvilágítás, — hárfa - és lantpengetés mellett szocziológiai kérdések harczi kürtje, — limonádé-izü szerelmi idill mellett a szabad szerelem abszintje: mindez sajátos módon egyesül e németesen szentimentális és francziásan pikáns szinpadi termékben.

 

Nem tudhatjuk, melyik szerző szállította e műhöz az erdőzúgást, holdvilágot és pásztorsípot, melyik a vér gerjedelmét, a társadalmi nyomort s a feminizmust, de annyi bizonyos, hogy a szerzők, Wolf Pierre és Leroaux Gaston, egyesült erővel sokat és sokfelöl hordottak össze, hogy a közönségnek úgy ósdi, mint haladó elemeit egyaránt kielégítsék. A sok között hoztak mesét is, szocziális irányzatot is s nem törődtek azzal, hogy a dráma meséje egészen mást mond, mint a mit az irányzat hirdet.


A mese csak annyi, hogy egy szegény úri leány s egy jeles festőművész egymás iránt olthatatlan szerelemre gyulladnak, de törvényesen nem lehetnek egymáséi, mert s festő házasságjogi nehézségek miatt nem válhat el nejétől, a kivel évek óta már nem él együtt. A szerelmesek tehát segítenek magukon s nem várják be, a míg a bíróság kimondja a válást.

 

Eddig a mesének az a tendencziája, a mit régi franczia irók már eléggé elkoptattak, hogy a házasfelek válását minél gyorsabbá és könynyebbé kell tenni. De a mű végén kiderül, hogy a szerelmesek csak túlságosan türelmetlenkedtek, a válás lehetséges, csak még rövid ideig kellett volna az epedő sziveknek egymásra várakozniok.

 

Ekkor már — ha e mesében egyáltalán rejlik valamely tendenczia, — úgy az nem lehet más, mint az, hogy a szerelmesek ne legyenek nagyon türelmetlenek, ne előzzék meg a törvényes nászt, mert ime, mégis csak jó a franczia állam rendje és törvénye, megkönyörül a várakozókon s módot ad nekik az egybekelésre.


Ámde a szerzők csodálatos módon félreértették saját meséjüket s abból olyan tendencziát vontak le, a mely homlokegyenest ellenkezik a mese tanulságával. Azt a tételt hirdetik a művön végig, hogy a leányok ne várják be, a míg törvényesen férjhez mehetnek, hanem szabaduljanak fel a konvencionális erkölcs rabsága alól, hódoljanak a szabad szerelemnek s „szedjenek illatos rózsákat, míg tart a szép nyár.”

 

A színmű meséje azt mutatja be, hogy a leányoknak kár sietniük, mert némi várakozás után férjhez mehetnek; —- a szinmű tendencziája meg azt tanítja, hogy nagyon is siessenek s előzzék meg az esküvőt. Hogy mese és tanulság ennyire ellentétbe juthattak egymással, azt is talán csak annak tulajdoníthatjuk, hogy ketten írták a művet s az egyik szerző hozta a mesét, a másik meg a mesétől független tanulságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Katasztrofális vereséget szenvedett a magyar csapat Katasztrofális vereséget szenvedett a magyar csapat
Svédország – Magyarország 7:2 (2:2) Borongós, hűvös őszi...
Az élet eredete Az élet eredete
A származástan, melynek megalapítása Lamarck és Darwin K....
Marie Antoinette Marie Antoinette
A világban lépten-nyomon égető mai problémára bukkanunk s ime mégis...
Orkánszerű szélviharban Remecz 48.71 méterrel győzött Orkánszerű szélviharban Remecz 48.71 méterrel győzött
A MASZ bajnoki viadala második napjának eredményeit, a kánikula...
Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és Baross szerepéről Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és...
A Matin vasárnapi száma Pesthy Pál igazságügyminiszter nyilatkozatát...
Szilvabefőző akció Szilvabefőző akció
Szegvárott, ennek a hatalmas, 10.000 lakosú falunak központjában nagy...
A Máv. uj tarifaemelés előtt A Máv. uj tarifaemelés előtt
Értesülünk, hogy a Máv. ujból fölemelni készül áruszállitási...
Az utcán összeesett és meghalt Ferenczi Tibor volt főkapitány
Szombaton este Laky Dezső volt miniszternél a Nagyboldogasszonyutja...
Petelei István  - 1852-1910 Petelei István - 1852-1910
Szűk mederben lefolyt, de mély és tartalmas élet ért véget Petelei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98