Dtum
Login with Facebookk
1909 | November

A bűvös erszény

Krúdy Gyulának ez a regénye, mint olvasóink jól emlékezhetnek rá, lapunkban jelent meg először s akkor megállapíthatták, hogy mint Krúdy minden munkájának; főereje annak is az elbeszélés eleven szinességében és közvetlen humorában van. A hogy alakjait, a hóbortos Viczky Eduárdot és garázda czimboráit aztán a Fátyol-családot s Viczkynét és leányát beállítja s az olvasó előtt exponálja, a hogy fordulatokban gazdag történetüket összeszövi és kibogozza, abban egy született író tehetsége nyilvánul meg, a mely feledteti a kompoziczió egyes hézagait és zökkenőit is.

 

S nagyon vonzó az egésznek alaphangja; a csöndes, meleg humor, a mely az összes alakok levegőjét megadja. Krúdy szemmel láthatólag Mikszáth Kálmánhoz járt iskolába s a mit tőle tanult, azt megpótolva a magáéval, saját hangot és stílust alakított ki magának.

 

Most, hogy kötetben jelent meg a regény, még két elbeszélés van hozzácsatolva: az egyik egy özvegyasszony késői szerelmének ébredését mondja el nagyon meleg hangulattal, a másik egy új földesurat ír le, a ki külföldön teleszítta magát szocziálista eszmékkel s otthon feleségül kér egy parasztleányt, de ez a kérést csúfságnak veszi és elbujdosik. Ebben — a mi Krúdynál ritka — humorának szatirikus íze is van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98