Dtum
Login with Facebookk
1909 | Szeptember

Nihilisták a czár ellen

Minden jel arra mutat, hogy a nihilisták, a sok üldöztetés ellenére sem mondanak le a czár élete ellen való merénylettervről. Néhány forradalmárnak Moszkvában, a kuraki pályaudvaron nemrég történt letartóztatása alkalmával kiderült, hogy a nihilisták újabb merényletre készülnek Miklós czár ellen. Ezúttal a nihilisták a régebben használt eszközökhöz folyamodtak, hogy párthiveiket rendőrtisztviselői és vonatvezetői állásokhoz juttassák, s valami vasúti merénylettel foszthassák meg életétől a czárt. 1879-ben a nihilista Florenko Odesszában vátlóőri állást foglalt el, hogy a czár vonatát hibás váltóindítással felfordíthassa.

 

Egy másik nihilista, Ketotsnikov a rendőrségnél kapott alkalmazást, és a rendőrségnek a forradalmárokkal szemben tett óvintézkedéseit akarta meghiusitani. Legújabban is eféle tervekkel foglalkoznak, és az összeesküvés fejei gyanánt Fedrovszki vezérőrnagy fiát és Ogarkov orvost emlegetik. Fedorovszkitól, a kit Moszkvában tartóztattak le, fegyvereket és éles töltényeket, a Podsoltsnaja állomáson elfogott Ogarkovtól pedig revolvereket, egyenruhákat, kiáltványokat, jelekkel írt leveleket koboztak el.

 

Ezeknek az elfogatásával kapcsolatban Moszkvában és Pétervárott sok helyen házkutatást tartottak, s körülbelül kétszáz gyanus embert letartóztattak. Ennek az újabb összeesküvésnek a felfedeztetése arra enged következtetni, hogy az összeesküvők közt még mindig vannak árulók. Azev, Harting, Herzig és Justsuenkó asszony dolgainak kiderülése után, s hogy a rendőrség az új összeesküvésnek mégis nyomára jött, az egyrészt ügyességének, másrészt valószinűleg az álforradalmárok munkájának tulajdonítható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98