Dtum
Login with Facebookk
1910 | Április

Nemzetközi vizipoló-mérkőzés

(Saját tudósítónktól)
Magdeburg, 1910. április 9-10.

A „Magdeburger Schwimmclub 1896” az ugyancsak magdeburgi „Schwimmclub Hellas” azon sikerén, melyet az idén az ez évi január havában a magyar-német uszóverseny rendezésével elért, felbuzdulván, minden törekvését odairányította, hogy téli saisonjának befejezéseként hasonló nagyszabásu versenyén a német uszók idegen országok uszóival mérhessék össze erejüket.

 

Ilyen szerencsés gondolatnak bizonyult e célból a nemzetközi vizipoló versenyszám, melyen 4 nemzet 7 csapattal vett részt. Erre a versenyre az ottani lóversenyegylet, művészi kivitelü ezüst vitorláshajót ábrázoló vándordíjat adományozott, mely kétszeri győzelemmel megy át véglegesen a győztes egylet tulajdonába. A résztvevő német, magyar, belga és svéd csapatok az illető országok legjobbjai és így a kivívott győzelem értéke szinte felér egy esetleg kiírt continentális bajnoki küzdelemben kivívott győzelem értékével.

 

A Ferencv. TC. csapata büszke lehet ezen idegenben kivívott sikerére és a küzdelemben ért szépséghiba (a belgáktól szenvedett vereség) alig jut szóba a végső eredmény mellett. Ez a vereség magyarázatot talál a kedvezőtlen körülményekben és annak irreális voltát legujabban a két csapatnak a berlini Germániával vivott küzdelme bizonyítja.
A versenyek szombaton este 8 órakor kezdődtek a város előkelőségei által tarkított nagy közönség jelenlétében és a nagyszámu versenyzők miatt a versenyek annyira elhuzódtak, hogy a vizipoló-ra csak éjfél után fél 1 órakor került a sor.


I. Berliner Germania (német birodalmi bajnokcsapat) 14:2 győzött az I. Frankfurter Schwimmclub (délnémet bajnokcsapat) ellen Félidő 7:1.
A Germania játékosai erőteljesek, játékukat a jó labdatechnika és kombinatió és a jó lövőképesség jellemzik. Különösen jól játszott kapuvédjük.


II. Antwerpsche Zwem Vereinigung 4:3 győz a Ferencvárosi Torna Club ellen (Félidő 4:0)
A magyar csapat 23 órai folytonos utazása után aznap érkezett Magdeburgba, a belgák pedig már 2 napja ott vannak. Sportember előtt ez a körülmény nyilvánvalóvá teszi a körülményekben rejlő előnyt, melylyel a belgák a magyarok ellen felvették a küzdelmet.
A belgák sajátságos játékmódja (önkéntes víz alá bukások és gyors pozíció változtatások) eleinte megzavarta a magyar játékosokat, akik csak a második félidőben élték bele magukat a játékba. A második félidőben hatszor volt a labda a belga kapuban, de a bíró három goalt nem adott meg. A belgák legjobb embere Delahaye volt, míg a magyarok részéről Domonkos kissé gyengének bizonyult a kapuvédő szerepében. A magyarok 3 goalja közül 2 Hegner, 1 pedig Freunk dobásából eredt, a meg nem adott 3 goal ugyanily arányban oszlott meg kettőjük közt.


III. Ferencváros Torna Club 8:3 győz a stockholmi „Simklubban Neptun „ ellen. (Félidő 5:0 )
A magyar csapat az első félidőben teljes erővel belefekszik a játékba, később erejét kimélve játszik. Nagyon biztos győzelem.
IV. Berliner Germania 2:0 győz az Antwerpsche Zwem Vereinigung elleni (Félidő előtt félbeszakítva).
A berliniek kihasználván testi erejük fölényét és azt a körülményt, hogy a bíró nálunk minden szabálytalanságot elnézett, gyors egymásutánban 2 goalt lőnek, mire a belgák kifejezetten a bíró (Droemer) véleményük szerinti pártossága miatt a küzdelmet feladják.


Ekként került a FTC. a Germaniával a döntőbe, mely mérkőzésben:
V. Ferencvárosi Torna Club 7:4 győz a Berliner Germania ellen. (Félidő 3:3)
Vasárnap este fél 9 órakor került a sor ezen mérkőzésre, mely alkalommal az uszoda tágas helyiségeit zsufolásig megtöltötte a mintegy 1500 főnyi közönség. Általánosan a Germania győzelmét várták, de számos híve volt a magyar csapatnak is, azok a kik kételkedtek a belgáktól szenvedett vereség realitásában.


Ez a mérkőzés volt valamennyi közt a legérdekesebb lefolyásu és az erős küzdelem dacára, melybe mindkét fél teljes erejét fektette be, teljesen fair.
Az első goalt Germania éri el, melyet Hegner rögtön kiegyenlít, Germania második goaljára Freund, majd Germania második goaljára Friedmann rögtön goalt eredményező dobással felelnek.
Helycsere után a magyarok Freund révén magukhoz ragadják a vezetést, mire Germania végső erőfeszítéssel kiegyenlít. Germania teljesen kifáradt, mit a magyarok a tempó forszirozásával kiaknáztak és Hegner és Ádám révén ujabb 3 goalt lőnek, a mivel végleg biztosították a zöld-fehér szinek győzelmét. A csapat tagjai ezuttal mind jól játszottak és Domonkos nagy javulásról tett – mint kapus – tanuságot.


A közönség, de különösen a belgák és svédek, lelkesen ünnepelték a csapatot, majd vállaikra emelve, vitték az egyes játékosokat kabinjaikhoz. A dijkiosztásnál is lelkesen ünnepelték a magyar játékosokat, akiknek fölényét szivesen elismerték. A legjobb hangulat töltötte el a különféle nemzetek versenyzőit és a „Magdeburger Schwimmclub1896” büszkén tekinthet ezen versenyére, melynek fényes sikere és igaz nagyszabásu nemzetközi jellege a német uszósport magas nivóját jelenti. De büszke lehet az a magyar játékoscsapat is, mely messze idegenben, ily erős konkurrenciában becsülettel állotta meg helyét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Magyarország 1909. évi gyors és műkorcsolyázó bajnokságai. Magyarország 1909. évi gyors és műkorcsolyázó bajnokságai.
Az elhalasztott bajnoki versenyek a beállott fagy következtében mult...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A Magyar Általános Hitelbank nevében Ulmann Adolf vezérigazgató, a...
Francia és angol felfogás a kancellár beszédéről Francia és angol felfogás a kancellár beszédéről
A lapok közlik, a német kancellár beszédének szövegét, de csak...
Az új iskola Az új iskola
A székesfőváros tanácsa Festetics Géza grófnak, a közoktatási...
Kegyelmet kapott cseh képviselők Kegyelmet kapott cseh képviselők
A király – mint ismeretes – a trónörökös születésnapja...
 Máttis Teutsch János linoleum albuma (Ma folyóirat kiadása) Máttis Teutsch János linoleum albuma (Ma folyóirat kiadása)
Széles fekete foltok ömlenek egymásba, széjjel terpeszkednek,...
Élelmezési kérdések Élelmezési kérdések
Ma a háboru mellett az elsőrendü, a megélhetésre vonatkozó...
A sin A sin
Stephenson György Rocket nevü mozdonyának első szereplése...
Román csapatok Erdélyben Román csapatok Erdélyben
Románia mozgósított hadereje mintegy 600 000 főt tett ki, melyet négy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98