Dtum
Login with Facebookk
1910 | Január

A királyi kéziratok

Mint föntebb irtuk, a hivatalos lap január 18-iki száma közölte a Wekerle-kormány fölmentését és a Khuen-Héderváry-kabinet kinvezéséről szóló legfelsőbb királyi kéziratokat. Az első kézirat a kormány fölmentési kérésének elfogadásáról intézkedik. A kézirat így szól:
Ezen kérelmet teljesítvén, magyar összes miniszteriumom hivatali lemondását ezennel kegyelemben elfogadom és hű és buzgó szolgálataiért köszönetemet nyilvánitom.
Kelt Bécsben, 1910 január 17-én
Ferencz József s.k.
Wekerle Sándor s. k.

 

A Wekerle-kormány tagjainak fölmentéséről külön királyi kéziratok is intézkednek. Feltünő a Wekerle Sándor miniszterelnökhöz intézett kézirat rendkívül meleg és elismerő hangja. A királyi manifesztum szószerint való szövege ez:
Kedves Wekerle! Magyar miniszteiumomnak Általam mai napon elfogadott hivatali lemondása folytán Önt magyar miniszterelnöki állásától, valamint a magyar péznügy- és igazságügymniszterium vezetésétől saját kérésére ezennel kegyelemben felmentem.
Ön ezen állásaiban, daczára a rendkivül nehéz körülményeknek, a melyek közt működöt, Nekem és az országnak sok irányban kitűnő szolgálatokat tett. Midőn Önnek ezen, teljes odaadással és fáradhatatlan buzgalommal teljesitett szolgálataiért őszinte köszönetet mondok, egyszersmind reményemnek adok kifejezést, hogy kipróbált képességeit és széleskörű tapasztalatait a közügyektől a jövőben sem fogja megvonni.
Kelt Bécsben, 1910 január 17-én
Ferencz József s. k.

A miniszterekhez intézett irások azonos szövegűek. Fölmentésük egyformán „hű és buzgó szolgálataiknak teljes elismerése mellett kegyelemben” történik. A sorrendben első kézirat így szól:
Kedves gróf Zichy! Magyar miniszteriumom lemondása és saját kérelme folytán Önt Személyem körüli magyar miniszteri állásától hű és buzgó szolgálatainak teljes elismerése mellett ezennel kegyelemben felmentem.
Kelt Bécsben, 1910 január 17-én.
Ferencz József s. k.
Wekerle Sándor s. k.


Gróf Khuen-Héderváry Károly miniszterelnöki kinevezése szükszavú kézirattal történik, amelyet Wekerle Sándor, a távozó miniszterelnök ellenjegyzett:
Kedves gróf Khuen-Héderváry! Önt magyar miniszterelnökömmé ezennel kinevezem és a miniszterium megalakitása iránti javaslatait elvárom.
Kelt Bécsben, 1910 január 17-én
Ferencz József s. k.
Wekerle Sándor s. k.


A Khuen-kabinet kinvezéséről egy közös kézirat és az új kormány tagjaihoz, minden egyes tagjához külön is intézett kéziratok intézkednek. A közös kézirat szövege ez:
Magyar miniszterelnököm előterjesztésére pénzügyminiszteremmé Lukács Lászlót, kereskedelemügyi miniszteremmé Hieronymi Károlyt, belső titkos tanácsosaimat, földmivelésügyi miniszteremmé gróf Serényi Béla főrendiházi tagot, igazásgyügyminiszteremmé dr. Székely Ferencz koronaügyészt, honvédelmi miniszteremmé pedig Hazay Samu vezérőrnagyot ezennel kinevezem és a belügyminiszterium vezetésével, valamint a személyem körüli miniszterium és a horvát-szlavon-dalmátországi miniszterium ideiglenes vezetésével magyar miniszterelnökömet, a vallás- és közoktatásügyi miniszterium ideiglenes vezetésével pedig magyar igazságügyminiszteremet bizom meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Khuen-Héderváry Károly Wekerle Sándor
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98