Dtum
Login with Facebookk
1910 | Július

Megúntam Margitot

Mily üdítő  csak gondolni is Wolf és Courte-line bohózatára: Megúntam Margitot. Ezek ismerik e színpadot, de az életet és az embert is. Egy karrikaturás alak a darab hőse, egy Lauriane nevű úr, a kit érdemes nevén szólítani, mert egyéniség, ámbár karrikatura.

 

Ez a Lauriane bolond, önhitt, szamár, gőgös, hiú, közönséges, de mindig mulatságos. Ha duzzog, ha udvarol, ha szamárkodik, ha szerelmes; mindig komikus, idétlen, mulatságos. Van neki igen kedves szeretője, a ki még butább, mint ö, különben hogyan lehetne szeretője? Ezt, mikor egyik barátja meglátogatja, át akarja engedni neki.

 

Mert megunta, mert ostoba, mert önhitt, mert azt hiszi, hogy ő tőle leányt elhódítani nem is lehet. Mikor azután egyszer ott találja szeretőjét barátja atalier-jében és barátja meg a leány kijelentik neki, hogy ezentúl együtt maradnak, ö kétségbeesésében megkéri a leány kezét.

 

Miért? Mert hiú, szamár, önhitt és mert a pillanat ezt követeli. Neki győznie kell a barátján és meghódítani a megunt szeretőt, bármibe kerül is. Nos hát elég sokba körül. Én ismerem ezt az embert. Ki ismeri?

 

Néha elveszi a szeretőjét, néha válik a nejétől, néha megcsalatja magát néha mindennap vasaltatja a nadrágját, néha csak piszkos inget ölt, néha udvari tanácsosi czimet vásárol, néha kifosztatja magát, de mindig oly ostoba, oly önhitt és oly mulatságos.

 

Ha Kürthy György játssza, akkor sikere biztos. Ez a fiatal szinész már nehányszor meglepett bennünket vis-comica jával. De a közönség mindig elfelejti és midig meglepődik. Jó volna őt egyszer és mindenkorra beiktatni.

 

Alexander Bernát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98